استاندارد GMP (گواهینامه GMP) یا «شیوههای تولید خوب» یه جور دستورالعمله که به کارخونهها و تولیدکنندهها میگه چطوری محصولاتشون رو درست کنن که هم سالم باشه، هم کیفیت خوبی داشته باشه. این استاندارد بیشتر واسه صنایع غذایی، دارویی و آرایشی-بهداشتی استفاده میشه.
ایزو 21001 یک استاندارد بینالمللی است که برای بهبود مدیریت و عملکرد مراکز آموزشی طراحی شده است. این استاندارد به سازمانهای آموزشی کمک میکند تا خدمات خود را بهتر ارائه دهند و نیازهای ذینفعان را به شکل مؤثرتری برآورده کنند. هدف اصلی ISO 21001 ارتقای کیفیت یادگیری، ایجاد محیطهای آموزشی بهتر، و افزایش رضایت یادگیرندگان از طریق بهبود فرآیندها و مدیریت در مراکز آموزشی است. این استاندارد برای هر نوع مرکز آموزشی، از مدارس و دانشگاهها تا مراکز آموزشی حرفهای و غیررسمی، قابل اجراست.
ایزو 10668 یک استاندارد بینالمللی است که به ارزیابی مالی برندها میپردازد. این استاندارد چارچوبی را برای تعیین ارزش پولی یک برند ارائه میدهد و روشهای مختلفی را برای محاسبه این ارزش معرفی میکند و به شرکتها کمک میکند تا تصمیمات استراتژیک بهتری در مورد مدیریت و سرمایهگذاری در برندهای خود اتخاذ کنند.
گواهینامه ایزو 21500 راهنمایی هایی برای مدیریت پروژه فراهم می کند و می تواند توسط هر نوع سازمان، از جمله سازمان های دولتی، خصوصی و هر نوع پروژه دیگر بدون در نظر گرفتن پیچیدگی، اندازه و مدت آن، مورد استفاده قرار گیرد.ایزو ۲۱۵۰۰ طراحی شده است تا در سراسر جهان، در سراسر طیف گسترده ای از صنایع و انواع پروژه ها مورد استفاده قرار گیرد.ایزو ۲۱۵۰۰ یک استاندارد بین المللی است که در سال ۲۰۱۲ توسط ISO (سازمان بین المللی استاندارد سازی) صادر شده است و در نظر دارد به عنوان راهنمایی در مفاهیم و فرآیندهای مدیریت پروژه خدمت کند.
ایزو 29990 یک استاندارد بینالمللی است که برای بهبود کیفیت خدمات آموزشی طراحی شده است و بر جنبههای مختلف فرآیند آموزش از جمله برنامهریزی، اجرا و ارزیابی دورههای آموزشی تمرکز دارد. این استاندارد راهنماییهایی را برای سازمانهای آموزشی ارائه میدهد تا بتوانند کیفیت خدمات خود را افزایش دهند.
گواهینامه FSSC 22000 یک استاندارد بینالمللی در زمینه ایمنی مواد غذایی است. این گواهینامه برای شرکتهایی که در تولید، فرآوری یا بستهبندی مواد غذایی فعالیت میکنند، طراحی شده است. FSSC 22000 ترکیبی از استاندارد ISO 22000 (که مربوط به سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است) و برنامههای پیشنیازی خاص صنعت غذا است. هدف اصلی آن، اطمینان از ایمنی و کیفیت محصولات غذایی در تمام مراحل زنجیره تولید است.
ایزو 45001 چیست؟ ایزو 45001 یک استاندارد بینالمللی برای سیستمهای مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی (OH&S) است. این استاندارد توسط سازمان بینالمللی استانداردسازی (ISO) تدوین شده است و هدف آن بهبود ایمنی و کاهش خطرات مرتبط با بهداشت و ایمنی شغلی در سازمانها است.
ایزو 45001 استاندارد ایزو برای سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای (OH & S) است که در مارس 2018 منتشر شده است. هدف از ایزو 45001 کاهش آسیب های شغلی و بیماری ها است.
استاندارد IATF16949 استانداردی تخصصی ویژه صنعت خودرو و قطعات خودرو می باشد. این استاندارد توسعه یافته ی استاندارد مدیریت کیفیت ایزو 9001 است که به صورت تخصصی و کاربردی تر برای حوزه تولید و ساخت خودرو نگارش شده است.
نسخه پیشین این استاندارد با نام ISO TS 16949 شناخته میشد که ورژن آن به سال 2009 برمی گشت. اکنون بعد از گذشت 7 سال نسخه جدید این استاندارد تخصصی صنعت خودرو با نام IATF16949 ورژن 2016 منتشر گردیده است.
استاندارد haccp (سیستم تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی) یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است که برای شناسایی، ارزیابی و کنترل خطرات بالقوه در فرآیند تولید مواد غذایی طراحی شده است. این سیستم به تولیدکنندگان مواد غذایی کمک میکند تا محصولات ایمن و با کیفیت تولید کنند و از بروز مشکلات بهداشتی جلوگیری نمایند.
نشان CE برای اکثر محصولات تولیدی که به دنبال صادرات به اروپاست اجباری شده و حتی برخی از تجار و وارد کنندگان غیر اروپایی نیز داشتن این نشان را برای واردات محصولات تولیدی به کشور خود در نظر می گیرند.
امروزه برای صادرات و واردات محصولات صنعتی قوانین و مقرراتی در کشورها وضع شده که برای شرکت های تولیدی و صنعتی که مایل به صادرات محصولات خود به این کشورها هستند رعایت و پاس کردن این الزامات ضروری شده است.
ایزو 10006 یک استاندارد بینالمللی است که توسط سازمان جهانی استاندارد (ISO) تدوین شده و راهنماییهایی برای مدیریت کیفیت در پروژهها ارائه میدهد. این استاندارد به سازمانها کمک میکند تا اصول مدیریت کیفیت را در بخشهای مختلف پروژههای خود، از جمله در برنامهریزی، اجرا، کنترل و بهبود پروژهها به کار گیرند. هدف اصلی ایزو 10006 افزایش کارایی و اثربخشی پروژهها از طریق بهبود کیفیت فرآیندها و محصولات نهایی است.
ایزو 50001 یک استاندارد بینالمللی برای مدیریت انرژی است که توسط سازمان بینالمللی استانداردسازی (ISO) تدوین شده است. این استاندارد به سازمانها کمک میکند تا سیستمهای مدیریت انرژی کارآمد و پایدار را پیادهسازی کنند و هدف آن توانمندسازی سازمان جهت دستیابی به راهکاری جهت بهبود بهرهوری، استفاده و مصرف انرژی است.
استاندارد IWA1 (مخفف International Workshop Agreement 1) یک استاندارد بینالمللی برای سیستمهای مدیریت کیفیت در مراکز بهداشتی و درمانی است. این استاندارد توسط سازمان بینالمللی استاندارد (ISO) با همکاری سازمان جهانی بهداشت (WHO) تدوین شده است.
ایزو 13485 یک استاندارد بینالمللی است که الزامات سیستم مدیریت کیفیت را برای تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی تعیین میکند. این استاندارد به شرکتها کمک میکند تا محصولات ایمن و با کیفیت بالا تولید کنند و قوانین و مقررات صنعت پزشکی را رعایت نمایند.
ایزو ۱۵۱۸۹ یک استاندارد بینالمللی برای مدیریت کیفیت در آزمایشگاههای پزشکی است. این استاندارد الزامات خاصی را برای کیفیت و صلاحیت آزمایشگاههای پزشکی تعیین میکند. هدف اصلی آن، اطمینان از دقت، قابلیت اعتماد و به موقع بودن نتایج آزمایشها است.
ایزو 17025 یک استاندارد جهانی است که میگوید یک آزمایشگاه چطور باید کار کند تا نتایج آزمایشها و کالیبراسیونهایش دقیق و درست باشد. با این استاندارد، مطمئن میشویم که آزمایشگاهها از تجهیزات درست استفاده میکنند، کارکنانشان مهارت کافی دارند و همه چیز به درستی مدیریت میشود. به طور ساده، ایزو 17025 کمک میکند تا نتایج آزمایشهای یک آزمایشگاه همیشه قابل اعتماد و دقیق باشد.
ایزو 29001 یه استاندارد خاصه که مخصوص صنعت نفت و گاز طراحی شده. در واقع، این استاندارد میگه شرکتهای نفت و گازی چطور باید کیفیت محصولات و خدماتشون رو مدیریت کنن. هدفش اینه که مطمئن بشه همه چیز تو این صنعت حساس، با کیفیت بالا و ایمن انجام میشه. خلاصه اینکه ایزو 29001 میخواد مطمئن بشه وقتی داریم از نفت و گاز حرف میزنیم، همه چیز سر جای خودش و با بهترین کیفیت ممکن انجام میشه.
ایزو 10015 یک استاندارد بینالمللی است که به سازمانها کمک میکند فرآیندهای آموزشی خود را بهبود بخشند و اطمینان حاصل کنند که این آموزشها منجر به بهبود عملکرد کارکنان و در نهایت موفقیت کلی سازمان میشود. این استاندارد رویکردی سیستماتیک به فرآیند آموزش دارد و از مرحله شناسایی نیازهای آموزشی تا ارزیابی اثربخشی آموزش را پوشش میدهد.
استاندارد IWA2 به مراکزی که در حوزه آموزش فعالیت میکنند کمک میکند تا سیستم مدیریت کیفیت ( استاندارد ایزو ۹۰۰۱ ) را متناسب با شرایط و ویژگیهای خاص موسسات و مراکز آموزشی تنظیم و طراحی کنند. به عبارت دیگر این استاندارد، یک استاندارد تکمیلی برای اجرای هر چه بهتر ISO 9001 است.
گواهینامه حلال یک تأییدیه رسمی است که نشان میدهد یک محصول یا خدمت مطابق با قوانین اسلامی تولید یا ارائه شده است. این گواهینامه عمدتاً برای مواد غذایی، نوشیدنیها، محصولات آرایشی و بهداشتی، و داروها صادر میشود. وقتی یک محصول گواهی halal دارد، یعنی در تهیه آن از مواد حرام مانند گوشت خوک یا الکل استفاده نشده و روش تولید آن نیز مطابق با اصول اسلامی بوده است.در چند سال اخیر این علامت تجاری غذایی بصورت یک علامت جهانی از طرف کشورهای اسلامی در دنیا معرفی شدهاست بهطوریکه در کشورهای غیر اسلامی نیز از استقبال خوبی برخوردار شده است.
استاندارد ایزو 22000 بر مبنای استانداردهای ISO 9001 و HACCP نگاشته شده است ولی بکارگیری و همگون سازی کلیه استانداردهای مرتبط با صنایع غذایی موجب توجه ویژه به این استاندارد جهانی گردیده است.
برای نگارش استاندارد بین المللی ایزو 22000 زمان زیادی صرف گردیده است لذا این استاندارد تمامی مراحل مرتبط با صنعت خوراک را از مزرعه تا میز غذا را شامل می گردد و شامل تمامی نسخه های پیشین و استاندارد های قبلی مرتبط با صنایع غذایی می باشد. لذا می توان گفت کامل ترین و جامع ترین استاندارد ایزو که به شرکت های مرتبط با صنایع غذایی توصیه می گردد برای اخذ آن اقدام کنند، استاندارد ایزو 22000 ( استاندارد مدیریت ایمنی مواد غذایی ) می باشد.
ایزو 10002 یک استاندارد بینالمللی است که به راهنمایی سازمانها در مدیریت مؤثر شکایات مشتریان میپردازد. این استاندارد به سازمانها کمک میکند تا فرآیندی ساختارمند و شفاف برای دریافت، ثبت، پیگیری و حل شکایات مشتریان ایجاد کنند.
ایزو 10004 یک ابزار ارزشمند برای سازمانهایی است که به دنبال بهبود رضایت مشتریان خود هستند. این استاندارد با ارائه چارچوبی برای سنجش، تحلیل و افزایش رضایت مشتری، به شرکتها کمک میکند تا ارتباط بهتری با مشتریان خود برقرار کرده و خدمات و محصولات خود را بهبود بخشند.
استاندارد ISO/TS 16949 استاندارد مدیریت کیفیت ویژه صنایع مرتبط با خودروسازی می باشد. در استاندارد ایزو TS 16949 ، کلیه الزامات برای سیستم مدیریت کیفیت در طراحی ، توسعه ، تولید ، نصب و ارائه خدمات مرتبط با صنعت خودرو تدوین شده است. به بیان ساده تر خودروسازان و شرکت های قطعه ساز زیرمجموعه و همکار آن ها با اجرای استاندارد ایزو TS 16949 ثابت می کنند که مدیریت کیفیت محصولات و خدمات در کلیه مراحل مورد توجه قرار گرفته است.
استاندارد HSE که مخفف سه کلمه سلامت، ایمنی و محیط زیست می باشد تضمین کننده ایمنی و محیط زیست به صورت همزمان می باشد به عبارت دیگر شرکت هایی که دو استاندارد ایزو 14001 و استاندارد OHSAS18001 را اجرایی نمایند موفق به دریافت HSE-MS خواهند شد. استاندارد HSE نظام واحدی است که صنایع برای یکپارچه کردن و رسیدن به دید منطقی و فراگیر در زمینه ایمنی، بهداشت و محیط زیست برای مدیریت این بخش پیشنهاد نمودند. که به دلیل پیوستگی و در هم تنیدگی این مقولهها نظامی واحد به نام استاندارد HSE-MS تشکیل شد. در برخی صنایع “کنترل کیفیت” نیز به این مجموعه اضافه گردید به عبارتی ساده تر استاندارد HSE روندی مدیریتی برای پوشش دادن نقاط ضعف ایمنی و بهداشتی یک مجموعه صنعتی خواهد بود.
سیستم مدیریت یکپارچه IMS شامل سه استاندارد سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 ، سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای OHSAS 18001 و سیستم مدیریت محیط زیست ISO 14001 می باشد.سیستم مدیریت یکپارچه یعنی اینکه چند سیستم مدیریت در یک سازمان را کنارهم بگذاریم و با هم کنترل و مدیریت کنیم.در سیستم مدیریت یکپارچه IMS استاندارد ایزو 9001 پذیرش یک دیدگاه فرایندی رادرهنگام ایجاد، بکارگیری و بهبود اثربخشی نظام مدیریت کیفیت به منظور افزایش رضایت مشتری از طریق برآورده کردن خواسته های مشتری ترغیب می نماید. در استاندارد ایزو 14001 استاندارد مدیریت زیست محیطی به این منظور تهیه شده اند که عناصر یک نظام مدیریت، محیطی کارا را برای سازمان فراهم نمایند تا بتوانند با سایر الزمات مدیریت، یکپارچه شوند و سازمان ها را در دستیابی به اهداف زیست محیطی و اقتصادی یاری نمایند و در استاندارد OHSAS 18001 ایجاد نظام مدیریت ایمنی وبهداشت حرفه ای به منظور حذف یا به حداقل رساندن ریسک های ایمنی و بهداشت حرفه ای برای کارکنان و سایر طرف های ذینفع که ممکن است در معرض این ریسک ها قرار گیرند.
استاندارد OHSAS 18001 یک استاندارد بینالمللی برای مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی بود که به سازمانها کمک میکرد تا خطرات محیط کار را کاهش دهند و سلامت کارکنان را بهبود بخشند. اما باید توجه داشت که این استاندارد در سال 2018 با استاندارد جدیدتر ISO 45001 جایگزین شد، که اهداف مشابهی را دنبال میکند، اما با ساختار یکپارچهتر و تمرکز بیشتر بر رهبری و مشارکت کارکنان.استاندارد 18001 توسط سازمان بین المللی ایزو تدوین نشده است و به همین سبب نباید از عبارت ایزو در کنار آن استفاده کرد، این استاندارد را OHSAS 18001 می نامند (مخفف Occupational Health and safety Assessment series به معنی سری ارزیابی ایمنی و بهداشت حرفه ای).
ایزو 14001 یکی از مهمترین استانداردهای بینالمللی است که به مدیریت محیطزیستی سازمانها میپردازد. در دنیای امروز که حفاظت از محیط زیست به اولویت اصلی شرکتها تبدیل شده، استفاده از این استاندارد به آنها کمک میکند تا علاوه بر افزایش بهرهوری، به تعهدات زیستمحیطی خود نیز عمل کنند.
ایزو 9001 استانداردی جامع و عمومی برای تمامی شرکت ها ، سازمان ها و مراکزی است که به موضوع کیفیت توجه دارند. شرکت ها و مراکزی که موفق به اخذ گواهینامه استاندارد ISO 9001 می گردند به مشتریان خود اعلام می دارند که یک سیستم مدیریت کیفیت موثر در آن شرکت فعال است.
استاندارد ISO 9001 بدین منظور تدوین شده است تا سازمان ها را از هر نوع و در هر اندازه ای که باشند در استقرار و اجرای مؤثر سیستم مدیریت کیفیت یاری دهند.