ایزو ۲۶۰۰۰ (استاندارد ایزو مسئولیت های اجتماعی)
ایزو ۲۶۰۰۰ چیست؟
ایزو ۲۶۰۰۱ شامل چه اصولی است؟
علاوه بر اینکه استاندارد ۲۶۰۰۰ تعاریف و اطلاعاتی در رابطه با مسئولیت اجتماعی برای کمک به سازمانها ارائه میکند، بردرک و رسیدگی به مسئولیت اجتماعی، اهمیت نتایج و بهبود عملکرد در مسئولیت اجتماعی نیز تأکید دارد. اصولی در این استاندارد مطرح شده است که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
- هفت اصل اساسی مسئولیت اجتماعی : پاسخگویی، شفافیت، رفتار اخلاقی، احترام به منافع ذینفعان، احترام به حاکمیت قانون، احترام به قوانین بین المللی، رفتار، احترام به حقوق بشر
- شناخت مسئولیت اجتماعی و مشارکت ذینفعان
- هفت موضوع اصلی و مسائل مربوط به مسئولیت اجتماعی: حکومت سازمانی، حقوق بشر، شیوه های کار، محیط زیست، شیوه های کاری عادلانه، مسائل مربوط به مصرف کنندگان و مشارکت و توسعه جامعه
- راه های ادغام رفتار اجتماعی مسئولانه در سازمان
چه کسی از ISO 26000 استفاده می کند؟
همه سازمانها میتوانند با استفاده از ایزو ۲۶۰۰۰ مسئولیت اجتماعی خود را افزایش دهند. با توجه به اینکه سازمانها در مراحل مختلف درک و یکپارچه سازی مسئولیت اجتماعی هستند، این استاندارد را برای استفاده توسط کسانی که شروع به پرداختن به مسئولیت اجتماعی کردهاند و همچنین کسانی که تجربه بیشتری در اجرای آن دارند ندوین کردهاند.
سازمانها از ایزو ۲۶۰۰۰ در بخش خصوصی، عمومی و غیر انتفاعی، چه کوچک و چه بزرگ، و چه در کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه، استفاده میکنند. موضوعات پایه ایزو ۲۶۰۰۰ مربوط به همه سازمانها است اما همه بخشهای آن در همه سازمانها به یک اندازه مورد استفاده قرار نمیگیرد؛ این مسئولیت سازمان است که از طریق ملاحظات خود و گفتگو با سهامداران، تشخیص دهد که چه موضوعاتی برای سازمان مرتبط و مهم هستند تا به آنها رسیدگی کند.
حقایق استاندارد ایزو ۲۶۰۰۰
- به عنوان راهنمایی استفاده میشود ، نه برای صدور گواهینامه جهت سازمان
- اسناد جامع مسئولیت های اجتماعی شامل موضوعات اصلی و مسائل مربوط به آن را ارائه می دهد
- ایزو ۲۶۰۰۰ در سال ۲۰۱۰ توسط سازمان بین المللی استانداردسازی ایزو منتشر شده که یک سازمان استانداردسازی تخصصی بین المللی متشکل از سازمان های استاندارد ملی بیش از ۱۶۰ کشور است.
- توسط یک گروه چند جانبه منحصر به فرد به نمایندگی از دولت ها نوشته شده که شامل :سازمان های غیر دولتی ، صنعت؛ گروه های مصرف کننده؛ کار؛ آکادمیک، مشاوره و سایر سازمان های سراسر جهان می شود.
- بیش از ۴۰۰ کارشناس و ۲۰۰ ناظر از ۹۹ کشور و ۴۲ سازمان بین المللی به توسعه این استاندارد کمک کرده اند
- آخرین تجدیدنظر برای بررسی احتمالی در سال ۲۰۱۴ در نظر گرفته شده ؛ و احتمال اینکه دوباره در سه سال اینده دوباره نیاز به تجدید نظر داشته باشد وجود دارد
دامنه ISO 26000 شامل موارد زیر است:
- سازمان ها را برای رسیدگی به مسئولیت های اجتماعی خود و با در نظر گرفتن تفاوت های فرهنگی، اجتماعی، محیطی و حقوقی و شرایط توسعه اقتصادی کمک کنید
- در ارتباط با ایجاد مسئولیت اجتماعی عملیاتی راهنمایی عملی ارائه دهید.
- با شناسایی کردن و مشارکت با ذینفعان و کمک به اعتبار گزارش و ادعاهای مربوط به مسئولیت اجتماعی کمک کنید
- نتایج عملکرد و بهبود را برجسته کنید
- افزایش اعتماد به نفس و رضایت در سازمان در میان مشتریان و سایر سهامداران
- دستیابی به انطباق با اسناد موجود، معاهدات بین المللی و کنوانسیون ها و استانداردهای موجود در ایزو
- اصطلاحات رایج در زمینه مسئولیت اجتماعی را ارتقا دهید
- افزلیش آگاهی از مسئولیت اجتماعی
مزایای ایزو ۲۶۰۰۰
این استاندارد بینالمللی راهنماییهایی را در مورد اصول اساسی مسئولیت اجتماعی، شناخت مسئولیت اجتماعی و راههایی برای ادغام رفتار مسئولانه در سازمان ارائه میدهد و بر اهمیت بهبود عملکرد در مسئولیت اجتماعی تاکید دارد.
در بلندمدت، تمامی فعالیتهای سازمانها به سلامت اکوسیستمهای جهان بستگی دارد. سازمانها در معرض نظارت بیشتر ذینفعان مختلف خود هستند. درک و واقعیت عملکرد یک سازمان در مورد مسئولیت اجتماعی میتواند از جمله موارد زیر را تحتتأثیر قرار دهد:
- مزیت رقابتی
- شهرت و اعتبار
- توانایی جذب و حفظ پرسنل یا مشتریان
- حفظ روحیه، تعهد و بهرهوری کارکنان
- دیدگاه سرمایهگذاران، مالکان، اهداکنندگان و حامیان مالی
- ارتباط با شرکتها، دولتها، رسانهها و جامعه
موضوعات اصلی مسئولیت اجتماعی
استاندارد ISO 26000 موضوعات اصلی دررابطهبا مسئولیت اجتماعی را تعریف میکند. موضوعات اصلی شامل تعدادی از مسائل است، اما این مسئولیت هر سازمان است که مسائل مورد نیاز خود را شناسایی و اجرایی کند. هفت موضوع اصلی در بند ۶ این استاندارد توضیح داده شده است که هر یک خود چمد زیرمجموعه دارد. در ادامه موضوعات اصلی را لیست میکنیم:
- حاکمیت سازمانی، بند ۶.۲
- حقوق بشر، بند ۶.۳
- شیوههای کار، زیرمجموعه ۶.۴
- محیطزیست، بند ۶.۵
- شیوههای عملیاتی منصفانه، بند ۶.۶
- مسائل مربوط به مصرفکننده، بند ۶.۷
- مشارکت و توسعه جامعه، بند ۶.۸
جمعبندی
هدف از پرداختن به مسئولیت اجتماعی در ایزو ۲۶۰۰۰ کمک به توسعه پایدار است. به کمک این استاندارد سازمانها در سراسر جهان و ذینفعان آنها به طور فزایندهای از نیاز و مزایای رفتار مسئولانه در اجتماع و محیط کار آگاه میشوند.
عملکرد یک سازمان در رابطه با جامعهای که در آن فعالیت میکند و تأثیر آن بر محیطزیست، به بخش مهمی از سنجش عملکرد کلی و توانایی آن برای ادامه فعالیت موثر تبدیل شده است. این فرهنگ تا حدی بازتابی از شناخت رو به رشد نیاز به تضمین اکوسیستمهای سالم، برابری اجتماعی و حکمرانی سازمانی خوب است.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.