IATF 16949 (استاندارد مدیریت کیفیت در صنعت خودرو و قطعات خودرو)
IATF 16949 یک استاندارد بینالمللی در زمینه سیستم مدیریت کیفیت است که مخصوص صنعت خودروسازی طراحی شده است. این استاندارد بر بهبود مستمر، پیشگیری از نقص، کاهش تغییرات و ضایعات در زنجیره تأمین خودرو تمرکز دارد. استاندارد IATF 16949 به شرکتهای خودروسازی و تأمینکنندگان آنها کمک میکند تا سیستمهای مدیریت کیفیت خود را بهبود دهند و با الزامات سختگیرانه این صنعت هماهنگ شوند. در این مقاله با ما همراه باشید تا با اهداف و کاربردهای این استاندارد بیشتر آشنا شوید.
فهرست محتوا
- آشنایی با استاندارد بین المللی IATF 16949
- هزینه اخذ IATF 16949
- دامنه کاربرد استاندارد IATF 16949
- ارتباط ایزو ۹۰۰۱ و IATF16949
- کاربرد گواهینامه IATF 16949 در ایران و الزامات شرکت های خودرو ساز
- اهمیت اخذ و پیادهسازی iatf
- دلایل پیاده سازی iatf
- مزایای اخذ IATF 16949
- جمعبندی
- سوالات متداول
- اخذ گواهینامه IATF 16949 از ایزوسیستم
آشنایی با استاندارد بین المللی IATF 16949
این استاندارد استانداردی تخصصی ویژه صنعت خودرو و قطعات خودرو می باشد و توسعه یافته ی استاندارد مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ است که به صورت تخصصی و کاربردی تر برای حوزه تولید و ساخت خودرو نگارش شده است.
نسخه پیشین این استاندارد با نام ISO TS 16949 شناخته میشد که ورژن آن به سال ۲۰۰۹ برمی گشت. اکنون بعد از گذشت ۷ سال نسخه جدید این استاندارد تخصصی صنعت خودرو در سال ۲۰۱۶ منتشر گردیده است. جهت اخذ IATF 16949 (صدور IATF 16949) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
هزینه اخذ IATF 16949
هزینه صدور گواهینامه IATF 16949 از مراکز معتبر، بسته به کیفیت و اعتبار مراجع صدور، از ۲,۷۰۰,۰۰۰ تا ۱۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان متغیر است. البته اعلام قیمت صدور گواهی بدون بررسی کامل یک شرکت یا سازمان کار سختی است. چون حجم فرایندها، ارتباطات بین فرایندها، تعداد پرسنل و واحدها، بخشهای طراحی و تولید محصول و … همگی عواملی هستند که در قیمت صدور گواهینامه تاثیر دارند.
دامنه کاربرد استاندارد IATF 16949
استاندارد IATF16949 صنعت خودرو الزامات سیستم مدیریت کیفیت برای طراحی و توسعه، تولید، و به هنگام موضوعیّت، مونتاژ، نصب و راه اندازی، و خدمات محصولات مرتبط با خودرو، از جمله محصولات با نرم افزار تعبیه شده را تعریف می نماید.
این استاندارد صنعت خودرو برای سایتهای سازمان که در آن تولید قطعات تولیدی مشخص شده ی مشتری، قطعات خدمات، و (یا) قطعات جانبی ایجاد میشوند، به کار بُرده میشود.
این استاندارد باید در سراسر زنجیره ی تامین صنعت خودرو به کار برده شود.
ارتباط ایزو ۹۰۰۱ و IATF16949
این استاندارد نخستین بار در سال ۱۹۹۹ به وسیله کارگروه IATF (گروه کاری بین المللی خودرو) و با مشارکت کمیته بین المللی ISO/TC 176 نگارش شد سپس استاندارد ISO TS 16949 در سال ۲۰۰۹ پس از انتشار نسخه جدید ایزو ۹۰۰۱ یعنی ورژن ۲۰۰۸ به روزآوری شد و نسخه ۲۰۰۹ ایزو TS 16949 منتشر شد.
پس از تغییرات و بازنگری های جامعی که در ورژن ۲۰۱۵ استاندارد ایزو ۹۰۰۱ رخ داد کارگروه بین المللی IATF در اکتبر ۲۰۱۶ ورژن حدید استاندارد ISO TS 16949 را با عنوان IATF16949 را ارائه کرد.
ورژن جدید استاندارد مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ انطباق زیادی با نسخه جدید استاندارد مدیریت کیفیت در صنعت خودرو دارد به گونه ای که استاندارد ISO/TS 16949:2009 دارای ۸ بند بود که با توجه به تغییرات ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ و تبدیل آن به ۱۰ بند، استاندارد ISO/TS 16949:2016 هم دارای ۱۰ بند گردید.
کاربرد گواهینامه IATF 16949 در ایران و الزامات شرکت های خودرو ساز
استانداردهای سری TS و IATF از دیرباز توسط شرکت های خودروساز و تامین قطعات خودرو نظیر ساپکو برای تولید کنندگان الزام شده اند. لازم به ذکر است که از زمان ارائه نسخه جدید یک استاندارد نسخه قدیم تا ۳ سال دارای اعتبار است.
به عبارت دیگر با توجه به زمان عرضه IATF16949 در اکتبر ۲۰۱۶ ، نسخه قبلی آن که در سال ۲۰۰۹ منتشر گردیده یعنی ISO TS 16949 تا ۳ سال بعد (اکتبر ۲۰۱۹) دارای اعتبار می باشد.
اهمیت اخذ و پیادهسازی iatf
IATF 16949 را گروه ضربت بینالمللی خودرو (IATF) توسعه داد. این استاندارد سندی نوآورانه است که توسط IATF طراحی میشود و با دربرداشتن تعدادی از الزامات تلفیقی با نسخه قبلی قبلی، انتظارات خاص مشتری را برآورده میکند. این سازمان با ادامه وضعیت کمیته رابط و تضمین تداوم همسویی با ISO 9001، همکاری قوی را با ISO حفظ کرده است.
دلایل پیاده سازی iatf
اخذ و پیادهسازی این استاندارد نه تنها سودمند است، بلکه یک الزام برای هر شرکتی است که میخواهد محصولات خود را به صنعت خودرو عرضه کند. شرکتهای ثبتشده در این مشخصات فنی ملزم به توسعه سیستمهای مدیریت کیفیت تامینکنندگان خود مطابق با الزامات IATF 16949 هستند.
مزایای اخذ IATF 16949
اگرچه تغییرات در QMS شما انرژی زیادی میگیرد، اما نتایج حاصل از داشتن یک سیستم مدیریت کیفیت مزایای زیادی در عملیات، فروش و رضایت مشتری برای شما به ارمغان میآورد. در ادامه به برخی از این مزایا اشاره میکنیم:
شناخت بازار و مزایای مالی
تولیدکنندگان و تامینکنندگان عمده خودرو در سراسر جهان بهعنوان شرط تجارت با آنها، نیاز به اخذ استانداردهای مرتبط دارند.
یک عملیات اجرایی خوب، با فرایندهای تحت کنترل منجر به پاداشهای مالی برای کار سخت و سرمایهگذاری شما در سیستم مدیریت کیفیت میشود. شرکتهای دارای گواهی QMS در مقایسه با شرکتهای تایید نشده بهبودهایی را در عملکرد مالی نشان دادهاند.
افزایش رضایت مشتری
بسیاری از سازمانها تصمیم میگیرند این استاندارد را اخذ کنند زیرا به مشتریان اطمینان میدهد که شرکت دارای سیستم مدیریت کیفیت (QMS) خوبی است. سازمانی با یک QMS کارآمد معمولاً انتظارات مشتری را بهتر برآورده میکند.
هنگامی که بازخورد مشتری را جستجو، دریافت و تحلیل میکنند، نیازهای مشتری بهتر درک میشود و اهداف و مقاصد بر اساس آن اطلاعات تنظیم میشوند. از آنجایی که اهداف بر روی مشتری متمرکز می شوند، سازمان زمان بیشتری را صرف رفع نیازهای مشتری میکند.
اثربخشی داخلی از طریق بهبود فرایند
IATF 16949 بر حسابرسی، بررسی مدیریت و بهبود فرایندها بر اساس دادهها تأکید میکند. با استفاده از حقایق و سیستم مستندسازی و تحلیل، بهبودها به دقت برنامهریزی و اجرا میشوند. این فرایند تضمین میکند که بهترین تصمیمات برای شرکت شما گرفته میشود که منجر به عملیات بهتر، بهبود عملکرد و بهبود سودآوری میشود.
بهبود تصمیمگیری و مشارکت مدیریت عالی
با وجود QMS، سازمان به سمت اهداف کیفیت متمرکز میشود. مدیریت به صورت مستمر با دادههایی ارائه میشود و میتواند پیشرفت یا عدم پیشرفت در جهت اهداف را ببیند و اقدامات مناسب را انجام دهد. فرایند سازمانیافته و انجام بررسیهای مدیریتی تضمین میکند که این ارزیابی انجام میشود.
جمعبندی
استاندارد IATF 16949 نقش مهمی در ارتقای کیفیت و بهرهوری در صنعت خودروسازی ایفا میکند. با تمرکز بر بهبود مستمر، کاهش ضایعات و افزایش رضایت مشتری، این استاندارد به شرکتها کمک میکند تا در بازار رقابتی امروز پیشرو باشند. اجرای موفق IATF میتواند منجر به کاهش هزینهها، افزایش اعتماد مشتری و بهبود عملکرد کلی سازمان شود. با این حال، پیادهسازی آن نیازمند تعهد، منابع و تغییرات فرهنگی در سازمان است.
سوالات متداول
شرکتهای خودروسازی و تأمینکنندگان آنها که قطعات تولیدی یا خدمات مرتبط ارائه میدهند.
IATF 16949 بر الزامات خاص صنعت خودرو تمرکز دارد، در حالی که ISO 9001 یک استاندارد عمومی مدیریت کیفیت است.
برای بسیاری از تأمینکنندگان خودرو، داشتن این گواهینامه یک الزام قراردادی است، اما از نظر قانونی اجباری نیست.
این فرآیند معمولاً بین ۱۲ تا ۱۸ ماه طول میکشد، اما بسته به اندازه و پیچیدگی سازمان میتواند متفاوت باشد.
اخذ گواهینامه IATF 16949 از ایزوسیستم
ایزوسیستم با همکاری برترین مراجع صدور (CB)، انواع گواهینامههای بینالمللی ایزو (ISO) را برای سازمانها و سایر مراکز تجاری و غیرتجاری صادر میکند. شرکت دانش بنیان خانه مدیران، ایزوسیستم را بهعنوان برند تجاری خود ثبت کرده و از سال ۱۳۸۵ در حوزه ارائه خدمات مشاور مدیریت و صدور گوهینامههای بینالمللی ایزو فعالیت میکند.
برای اخذ ایزو از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.
ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!