ایزو ۱۲۹۴۴ (رنگ ها و لاک‌ ها – حفاظت در برابر خوردگی)

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۳ ۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزو ۱۲۹۴۴ تحت عنوان «رنگ ها و لاک‌ها – حفاظت در برابر خوردگی سازه‌های فولادی توسط سیستم‌های رنگ محافظ» شناخته می‌شود. سازمان بین‌المللی استاندارد، ایزو ۱۲۹۴۴ را به عنوان مجموعه‌ای از استانداردهای بین‌المللی توسعه داده است. این استاندارد شامل انواع مختلف سیستم‌های رنگ است که معمولاً برای محافظت از سازه‌های فولادی در برابر اثرات خوردگی استفاده می‌شود.

هدف ایزو ۱۲۹۴۴

استاندارد ۱۲۹۴۴ برای سیستم‌های رنگی در محیط‌های متفاوت و رنگ‌هایی با دوام متفاوت طراحی گردیده است. هدف از اجرایی نمودن آن در صنعت رنگ و جلا توصیف انواع رنگ‌ها، سیستم‌های رنگی و حفاظت از خوردگی فلزات در برابر هوا، آب و … می‌باشد.

آشنایی با ISO ۱۲۹۴۴

فولاد محافظت نشده در جو، آب و خاک در معرض خوردگی است و مستعد آسیب است. برای دست‌یابی به سطح حفاظتی کافی، ضروری است که متخصصان اطلاعات دقیق، به‌روز و فنی را در اختیار داشته باشند تا مشخص کنند کدام سیستم رنگ از خوردگی سازه‌های فولادی جلوگیری می‌کند.

راه‌های مختلفی برای محافظت از سازه‌های فولادی در برابر خوردگی وجود دارد.  ISO 12944 در قسمت‌های مختلف تمام ویژگی‌هایی را که در دست‌یابی به حفاظت در برابر خوردگی نیاز است را در قالب دستورالعمل‌هایی بدون ابهام که به راحتی قابل درک هستند در اختیار ما قرار می‌دهد.

اگرچه این استاندارد به مسائل مالی و قراردادی نمی‌پردازد، اما به دلیل پیامدهای قابل توجه حفاظت در برابر خوردگی به کمک توصیه‌های ارائه شده در این سند، صرفه اقتصادی پررنگی به همراد دارد.

فهرستی از محتوای ایزو  ۱۲۹۴۴

  • دامنه کلی ایزو ۱۲۹۴۴
  • برخی اصطلاحات و تعاریف اساسی
  • مقدمه‌ای کلی از سایر بخش‌ها
  • بیانیه کلی در مورد بهداشت، ایمنی و حفاظت از محیط زیست و دستورالعمل‌هایی برای استفاده از ISO 12944
  • شرح انواع سیستم‌های رنگ برای حفاظت در برابر خوردگی سازه‌های فولادی
  • ارائه دستورالعمل‌هایی برای انتخاب سیستم‌های رنگ موجود در محیط‌های مختلف

آیا آخرین استانداردهای حفاظت در برابر خوردگی را رعایت می‌کنید؟

ایزو  ۱۲۹۴۴ فقط به زمینه‌های رنگ و پوشش‌ سازه‌های فولادی در محیط‌های جوی، غوطه‌ور و مدفون می‌پردازد و  پوشش‌های بتن، زیرلایه‌های غیرفلزی، سطوح با دمای بالا، غوطه‌وری شیمیایی و موارد دیگر را پوشش نمی‌دهد. این استاندارد سه عامل را برای محافظت از سازه‌های فولادی در برابر خوردگی بررسی می‌کند:

۱-    خوردگی

پتانسیل محیط برای ایجاد خوردگی را بررسی و بر اساس توانایی آن‌ در خوردگی فولاد محافظت نشده، رتبه‌بندی می‌کند.

۲-    دوام

طول عمر مورد انتظار سیستم پوشش تا اولین تعمیر و نگهداری عمده آن را تخمین می‌زند. همچنین تاکید می‌کند که بازرسی و نگهداری جزئی باید در طول عمر سازه انجام گیرد.

۳-     مشخصات سیستم پوشش

ایزو ۱۲۹۴۴ به عنوان راهنمای انتخاب سیستم پوشش، بر اساس خورندگی محیط و دوام حفاظت در برابر خوردگی عمل می‌کند.

آیا آخرین استانداردهای حفاظت در برابر خوردگی را رعایت می‌کنید؟

ISO 12944  چه موضوعاتی را پوشش می‌دهد؟

میزان حساسیت یک سازه فولادی به خوردگی به عوامل مختلفی از جمله نوع سیستم رنگ، محیط، طراحی سازه، استاندارد کار، شرایط زیرلایه، اتصالات و لبه ها بستگی دارد. همه این‌ها در استاندارد ISO 12944 در نظر گرفته می‌شوند که شامل بخش‌های زیر است:

اول: مقدمه کلی

دوم: طبقه بندی محیط‌ها

سوم: توجه به طراحی

چهارم: انواع آماده سازی سطح

پنجم: سیستم‌های رنگ محافظ

ششم: روش‌های تست عملکرد آزمایشگاهی

هفتم: اجرا و نظارت بر رنگ‌کاری قسمت

هشتم: توسعه مشخصات

نهم: سیستم‌های رنگ محافظ و روش‌های تست عملکرد آزمایشگاهی برای فراساحل و مرتبط

استانداردهای ایزو ۱۲۹۴۴ برای چه کسانی اعمال می‌شود؟

استاندارد رنگ‌ها و لاک‌ها- حفاظت در برابر خوردگی، برای استفاده تمام کسانی طراحی شده است که تجربه و دانشی در زمینه تعیین، ساخت و یا استفاده از رنگ و پوشش برای محافظت از سازه‌های فولادی در برابر خوردگی در محیط‌های مختلف دارند و با فولاد سازه ای در ظرفیت های مختلف کار می کنند:

  • تولیدکنندگان پوشش،
  • متخصصان قطعات و رنگ سازه،
  • معماران و مهندسان،
  • سم‌پاش‌های حرارتی،
  • گالوانیزرها
  • پیمانکاران، اعمال‌کننده و مشخص‌کننده ها
  • شرکت‌هایی که کارهای ضد خوردگی/حفاظتی انجام می‌دهند
  • صاحبان سازه‌های فولادی
  • برنامه‌ریزان
  • مشاوران
  • بازرسان پوشش‌های محافظ

آخرین تغییرات در استانداردهای ایزو  ۱۲۹۴۴ چیست؟

در سال ۲۰۱۸، ISO 12944-9 برای آزمایش کفایت سیستم‌های رنگ محافظ واقع در محیط‌های دریایی بسیار خورنده و سازه‌های مرتبط اجرا شد. بر این اساس، یک سری تغییرات در دسته‌های خورندگی C1 تا C5 (از خیلی کم تا خیلی زیاد) ایجاد شده است.

همچنین تغییراتی در نسخه جدید اعمال شده است تا طیف گسترده‌تری از روش‌های آزمایشگاهی را در خود جای دهد، که همه آنها باید رعایت شوند تا با دسته‌بندی‌های جدید خورندگی مطابقت داشته باشند. این شامل:

  • معرفی تست پیری چرخه‌ای
  • پارامترهای اضافی برای حدود زنگ زدگی
  • حذف الزامات چسبندگی پوشش داخلی
  • کاهش دوره پخت قبل از آزمون از سه به دو هفته
  • بازنشانی شکست چسبندگی به صفر درصد
  • الزام جدید برای گنجاندن عکس ها در گزارش‌های آزمایش

روش‌های تست عملکرد آزمایشگاهی مورد استفاده در ایزو  ۱۲۹۴۴ چیست؟

همانطور که قبلاً ذکر شد، روش‌های تست عملکرد آزمایشگاهی تحت استاندارد ISO 12944-9:2018 به‌روزرسانی شدند و آزمایش پیری چرخه‌ای را بر روی سیستم‌های رنگ محافظ با رده خورندگی C4 یا بالاتر معرفی کردند.

این روش برای سرعت بخشیدن به پیری یک سیستم رنگ خاص طراحی شده است و باعث می‌شود که یک واکنش خورنده تسریع شده رخ دهد که شرایط آب و هوایی طبیعی را که هر سیستم در معرض آن قرار می‌گیرد دوباره ایجاد می‌کند.

ISO 12944-9:2018 همچنین توصیه می‌کند که سیستم‌های رنگ محافظ واقع در محیط‌های دریایی و خارج از ساحل در یک چرخه آزمایشی هفت روزه بررسی شوند تا مشخص شود که چگونه به طور موثر از خوردگی در سازه‌های فولادی در مدت زمان طولانی جلوگیری می‌کنند.

سیستم‌ها در معرض شرایط محیطی مانند نور خورشید، رطوبت، اسپری آب دریا و سرمای باد قرار می‌گیرند و به تحلیلگران آزمایشگاهی اجازه می‌دهد تا میزان مقاومت هر سیستم در برابر تنش‌های خوردگی را با دقت بیشتری تعیین کنند. این روش متشکل از ۷۲ ساعت هوازدگی سریع UV، ۷۲ ساعت قرار گرفتن در معرض اسپری نمک خنثی و ۲۴ ساعت آزمایش دمای پایین در دمای ۲۰- درجه سانتیگراد است. این روش تا ۴۲۰۰ ساعت (۲۵ چرخه) تکرار می‌شود تا اطمینان حاصل شود که تنها بادوام ترین سیستم‌های رنگ باقی می‌مانند.

جمع‌بندی

این استاندارد در کنار تمام دستورالعمل‌ها، آزمایشات و پیش بینی‌ها، نیاز به حفظ نوآوری را نیز تشخیص می‌دهد. بیان می‌کند که فناوری‌های جدید و محصولات نوآورانه را می‌توان پذیرفت؛ اما سازنده باید با انجام آزمایش‌های کافی و رسیدن به نتایج قابل اطمینان، مناسب بودن روش را اثبات کند.

مؤسسه دوره‌های آموزشی پوشش خوردگی و بازرسی، به نقاشان و بازرسان شما کمک می‌کند تا با آخرین استانداردهای صنعت کار کنند و از فناوری‌های جدید و رویکردهای نوآورانه بهره‌مند شوند.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ گواهینامه‌های بین‌المللی ایزو می‌توانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!