با اخذ ایزو ۹۰۰۱ در کسب و کار خود بهبود مستمر داشته باشید

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۶۶۵۰ ۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

بهبود مستمر یکی از مهمترین اصول در سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001: 2015 است. این استاندارد نقش مهمی در حفظ رقابت‌پذیری سازمان ایفا می‌کند. مرور زمان نشان می دهد که بسیاری از سازمان‌هایی که از کار خارج می‌شوند فقط به این دلیل است که آنها نمی‌توانند به سرعت به اندازه رقبای خود پیشرفت کنند!

بهبود مستمر چیست؟

بهبود مستمر این چنین تعریف می‌شود: « فعالیت مکرر برای افزایش توانایی در برآورده کردن الزامات».

تمرکز ایزو ۹۰۰۱ بر افزایش توانایی در برآوردن الزامات کیفیت است. اقدامات بهبودی مشابه اقدامات حل مسئله یا مشکل است. تفاوت بزرگ این است که اقدامات بهبود، برنامه ریزی شده و معمولاً به عنوان بخشی از یک برنامه بزرگتر سازماندهی می‌شوند، در حالی که حل مشکلات معمولاً برنامه ریزی نشده است.

چه چیزی باعث پیشرفت مستمر می شود؟

بهبود مستمر توسط اهداف تعیین شده توسط تیم مدیریت ارشد هدایت می شود. به عنوان حداقل، اهداف کیفیت باید شامل موارد زیر باشد:

  • بهبود کارایی داخلی
  • الزامات فردی مشتری
  • سطح عملکردی که بخش بازار شما انتظار دارد

هیچ الزامی برای سازمان وجود ندارد که در هر زمان اهداف بهبود را برای کلیه فرایندهای خود تعیین کند. واقع بینانه نیست که انتظار داشته باشیم یک سازمان در همه‌ی پیشرفت‌های بالقوه به طور همزمان پیشرفت کند. هر بهبود نیاز به تعهد و اعتبار منابع دارد که باید توسط مدیران ارشد اولویت بندی شود، به ویژه اگر سرمایه گذاری مورد نیاز است.

چگونه منابع فرصت های بهبود شناسایی می‌شوند؟

بهبود فرصت ها از منابع زیر بدست می آید:

  • رضایت مشتری
  • شکایات و بازخورد مشتریان
  • تحقیق و تجزیه و تحلیل بازار
  • اطلاعات کارکنان، تأمین کنندگان و سایر اشخاص علاقه مند
  • ممیزی داخلی و خارجی سیستم کیفیت
  • شناسایی عدم انطباق محصول یا فرآیند
  • داده‌های حاصل از ویژگی های فرآیند و محصول و روندهای آنها

فرصت‌های بهبود نیز ممکن است بر اساس پروژه خاصی مشخص شود. موارد زیر نمونه هایی از چنین پروژه هایی است:

  • بازرسی/آزمایش بیش از حد
  • حمل و نقل و ذخیره سازی بیش از حد
  • خرابی بیش از حد و هزینه برای کیفیت
  • زمان تعویض دستگاه

فرایند بهبود

اکثر سازمانهای دارای سیستم مدیریت کیفیت از نوعی چرخه PDCA استفاده می کنند. یک مدل چهار مرحله ای تکراری که در تجارت برای کنترل و بهبود مستمر فرآیندها و محصولات استفاده می شود.

مراحل چهارگانه‌ی چرخه‌ی دمینگ شامل فعالیت‌های زیر است:

  • Plan : برنامه ریزی
  • DO: عمل یا انجام آزمایش
  • Check : بررسی کردن
  • Act : اقدام یا عمل کردن

برنامه ریزی یا اجرای طرح

در این مرحله، الزامات برنامه‌ریزی ایجاد می‌شوند. پس از بند ۴ – متن سازمان، ۵ – رهبری، ۶ – برنامه‌ریزی و ۷ – پشتیبانی (منابع)، یک سیستم مدیریتی برنامه‌ریزی شده و مراحل ایجاد خواهند شد.

در بند ۴ سازمان متناسب با الزامات مختلف بند، متن خود را تعیین می‌کند. در بند ۵ مسئولیت‌ها، اختیارات و نقش‌های لازم در سیستم مدیریت و همچنین مواردی مربوط به رهبری مشخص می‌شود. در بند ۶ مقرراتی از چرخه PDCA شامل الزامات با اهمیتی مانند مخاطرات، اهداف و برنامه ریزی است، تعیین می‌شود و  در مورد ۷ که شامل تمام منابع لازم یک سیستم مدیریت است، پایان می یابد.

انجام آزمایش

مرحله‌ی DO به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده، هر چیزی که در الزامات قبلی پایه‌ریزی شده‌بود، مطابق با مورد ۸- عملیات ضمیمه‌ی اس ال (Annex SL) انجام می‌شود. در این بند مقدار انبوهی از اطلاعات برای عملیات یک سیستم مدیریت وجود دارد.

بررسی کردن

سیکل PDCA برای فهمیدن این است که همه چیزهایی که در مرحله برنامه‌ریزی به‌کاربرده شده، به درستی اجرا شده‌اند یا خیر. در این مرحله است که سیستم مدیریت آن را تایید می‌کند.

اقدام یا عمل‌کردن

پس از برنامه ریزی، انجام آزمایش و بررسی زمان اجرای یک سیستم مدیریتی است. این عمل عمدتا مطابق با عدم انطباق و اقدامات اصلاحی برای دستیابی به بهبود مستمر سیستم مدیریت انجام می‌شود.

چرخه PDCA در اینجا متوقف نمی شود. بعد از طی ۴ مرحله دوباره شروع می‌شود و در سیستم مدیریت دوباره برنامه‌ریزی، انجام آزمایش، بررسی و عمل کردن را انجام می‌دهد. این یک ابزار چرخه‌ای است که برای هر سازمانی که آن را به درستی اعمال می‌کند، سودهای بزرگی به ارمغان می‌آورد.

بنابراین ، اگر به دنبال پیشرو بودن از رقابت و بهبود مستمر در روند روزانه خود هستید، همسویی با ایزو ۹۰۰۱ ممکن است گام بعدی مناسب برای کسب و کار شما باشد.

ثبت درخواست و اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ ایزو معتبر می‌توانید فرم اخذ ایزو را تکمیل نمایید یا با شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ تماس حاصل فرمایید.

مشاورین ایزوسیستم کلیه فرایندهای مربوط به مشاوره پیاده سازی الزامات گواهینامه ایزو مربوطه را در شرکت و سازمان شما اجرایی خواهند کرد.

برای اخذ ایزو از کجا اقدام کنیم؟

برای پیاده سازی گواهینامه ایزو و اخذ ایزو حتما باید از شرکت و سازمانی اقدام نمایید که دارای پروانه رسمی خدمات مشاور مدیریت و بهبود کیفیت از وزارت صنعت معدن و تجارت باشند.

ایزوسیستم با بیش از ۱۰ سال تجربه‌ی تخصصی و تیمی مجرب آماده‌ی ارائه خدمات تخصصی پیاده‌سازی استانداردهای ایزو به سازمان‌ها می باشد.

ایزوسیستم در سال های ۹۷ و ۹۹ از سوی وزارت صنعت معدن و تجارت به عنوان بهترین شرکت فنی مهندسی کشور و رتبه اول شرکت‌های مشاور مدیریت کشور انتخاب گردیده است.

هزینه اجرای خدمات پیاده سازی و صدور گواهینامه های ایزو توسط ایزوسیستم در مناسب‌ترین و عادلانه‌ترین سطح بوده و کم‌ترین هزینه اجرای این خدمات را به مشتریان خود تضمین می‌دهد.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۶۶۵۰ ۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!