نحوه رسیدگی به ریسک ها و فرصت ها در ایزو ۹۰۰۱
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.
هنگامی که از الزامات ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ به عنوان پایه ای برای سیستم مدیریت کیفیت (QMS) خود استفاده می کنید، متوجه خواهید شد که تفکر مبتنی بر ریسک یک مفهوم مهم و جدید است که در قدم اول برنامه ریزی کیفیت مطرح شده است. در کنار این تصور که فکر کردن در مورد ریسک مهم است، در سیستم مدیریت کیفیت نیز الزاماتی برای شناسایی و رسیدگی به ریسک ها و فرصت ها وجود دارد. اما چگونه این کار را انجام می شود؟ در اینجا کمی بیشتر در مورد آنچه استاندارد نیاز دارد و اینکه چگونه می توانید این نیازها را در QMS خود برطرف کنید، توضیح خواهیم داد.
الزامات ISO 9001: 2015 در واقع چه مواردی را مشخص می کنند؟
الزامات پرداختن به ریسک ها و فرصت ها در سراسر گواهینامه ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ وجود دارد. از ابتدا در بخش ۴.۴.۱ شروع می شود. جایی که سازمان ملزم به تعیین فرایندهای لازم برای رسیدگی به خطرات و فرصت های تعیین شده است. در بخش ۵.۱.۲ این موضوع تقویت شده است. جایی که مدیریت عالی باید اطمینان حاصل کند که خطرات و فرصت هایی که بر انطباق محصول و خدمات تأثیر می گذارند، تعیین و برطرف می شوند.
نیازهای مربوط به خطرات و فرصت ها در بخش ۶.۱ مربوط به اقدامات برای رفع خطرات و فرصت ها وجود دارد. در این بخش نیاز به برنامه ریزی لازم برای رفع خطرات و فرصت ها، ادغام این اقدامات در سیستم مدیریت محتوا و ارزیابی آن برای اثربخشی مورد بحث قرار می گیرد. این اقدامات باید متناسب با تأثیر بالقوه بر انطباق محصول و خدمات باشد، و روش های زیادی برای مقابله با خطر وجود دارد.
آخرین موارد ذکر شده در مورد ریسک و فرصت ها در بخش ۹.۱.۳ است که در مورد تجزیه و تحلیل اطلاعات لازم برای تعیین موثر بودن اقدامات صحبت می کند. بخش ۹.۳.۲، مدیریت اثربخشی اقدامات انجام شده برای مقابله با خطرات و ریسک ها را بررسی می کند. خطرات و فرصت ها باید هنگام بروز عدم انطباق به روز شوند. (بخش ۱۰.۲)
چگونه میتوانید این الزامات را مورد توجه قرار دهید؟
مهم است توجه داشته باشید که هیچ نیازی به فرآیند رسمی برای نظارت و کنترل ریسکها و فرصتهای موجود در سیستم مدیریت کیفیت وجود ندارد. درست مانند تفکر مبتنی بر ریسک، نیازی به مدیریت ریسک کامل نیست، تنها شناسایی خطرات و فرصتها و تصمیمات در مورد آنچه که باید اتخاذ شود، لازم است.
مانند سایر الزامات جدید برای ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵، به کارهایی که قبلاً در سازمان خود انجام داده اید، نگاه کنید تا ببینید آیا این موارد را با روش های فعلی کسب و کار خود برطرف می شود یا خیر. به عنوان مثال، بسیاری از شرکت ها فرآیندهای برنامه ریزی تجاری دارند که خطرات موجود در تجارت و فرصت هایی را که ممکن است وجود داشته باشد، مانند استفاده از تجزیه و تحلیل SWOT (نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها) را بررسی می کنند.
تجزیه و تحلیل SWOT یک روش برنامه ریزی استراتژیک است که برای کمک به شخص یا سازمان در شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای مربوط به رقابت تجاری یا برنامه ریزی پروژه استفاده می شود.
استفاده از آنالیز SWOT در برنامهریزی تجاری نیز شامل طرحهایی برای رسیدگی به ریسکها و فرصتهای شناساییشده، که مورد نیاز استاندارد ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ است. به عنوان مثال، اگر یک ریسک را شناسایی کنید که یک جز کلیدی در محصول یا سرویس شما در آینده منسوخ خواهد شد، شما میتوانید قبل از اینکه مشتریانتان تحتتاثیر محصول شما باشند، برای پیدا کردن یک جایگزین اقدام نمایید.
اگر قبلاً این کار را به عنوان بخشی از استراتژی جذب مشاغل خود انجام داده اید، در حال حاضر الزامات استاندارد ISO 9001: 2015 را برآورده کرده اید. در غیر این صورت، مطمئناً این کار بهترین روش است که می توانید از آن استفاده کنید. به یاد داشته باشید، قالب (فرمت) این شناسایی اجباری نیست. بنابراین می توانید به هر روشی که مایل هستید، به این خطرات و فرصت ها نگاه کنید.
چرا باید به ریسکها و فرصتها توجه کنید؟
همانطور که قبلا گفته شد، دریافت ایزو ۹۰۰۱ نشاندهنده مجموعهای از الزامات است که بیانگر رویههای خوب است که اساس سیستم مدیریت کیفیت را تشکیل میدهد و شرکتهایی که میخواهند پایدار بمانند، به ارزیابی و پرداختن ریسکها و فرصتها برای کسبوکار خود اقدام می کنند. برای رشد کسبوکار، باید به نحوی مشخص کنید که چه ریسکهایی وجود دارد و چگونه میتوانند بر شما تاثیر بگذارند.
با این حال، مثل همیشه مهم است که شما بهترین راه را در سازمان خود برای انجام این فعالیت برای رفع خطرات و فرصت های خود پیدا کنید. این امر می تواند به عنوان ایده پردازی برای تجزیه و تحلیل SWOT و سپس تصمیم گیری در مورد نیاز به انجام هر کاری در مورد خطرات شناسایی شده، ساده باشد. این فرآیند به سود کسب و کار شما می شود.
همیشه بخاطر بسپارید، یک سیستم مدیریت کیفیت برای سودآوری کسب و کار شما وجود دارد. توجه داشته باشید این کار هزینه های هنگفتی را برای شما دربر ندارد. بنابراین، همیشه بهترین کار را برای تجارت خود انجام دهید.
با ما تماس بگیرید!
برای اخذ ایزو، صدور ایزو با شماره های ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ تماس حاصل فرمایید. همچنین برای دریافت مشاوره رایگان و پاسخگویی به سوالات خود می توانید فرم اخذ ایزو را تکمیل نمایید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.