ایزو ۱۰۰۱۷:۲۰۲۱ – راهنمای تکنیک های آماری

ایزو-10017
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

در بسیاری از سازمانها (تولیدی‌ یا خدماتی) فرایندها دارای پراکندگی (تغییر پذیری) هستند. این بدان معناست که آنها کاملاً پایدار نیستند. استاندارد ایزو ۱۰۰۱۷:۲۰۲۱ (ISO 10017:2021) به‌دنبال کمک به سازمانها در شناسایی تکنیک های آماری است که می‌تواند در توسعه، اجرا، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت کیفیت مطابق با الزامات استاندارد ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ (ISO 9001) مفید باشد.

پراکندگی را می‌توان در ویژگی‌های قابل اندازه گیری محصولات و فرآیندها تأیید کرد و می‌توان در خروج مراحل مختلف در چرخه حیات پروژه کل محصولات مشاهده کرد.

مزیت اصلی استفاده از تکنیک‌های آماری این است که آنها اندازه گیری، توصیف، تجزیه و تحلیل و تفسیر پراکندگی فرایندها را حتی با حجم نسبتاً کمی از داده‌ها تسهیل می‌کنند. در حقیقت، تجزیه و تحلیل آماری این داده‌ها می‌تواند درک بیشتری از ماهیت، وسعت و علل پراکندگی ارائه دهد و به حل و حتی جلوگیری از مشکلاتی که می‌تواند ناشی از چنین پراکندگی باشد، کمک کند.

اینگونه است که تکنیک‌های آماری به ابزاری برای مدیریت مناسب و استفاده از داده‌های موجود برای تصمیم گیری تبدیل می‌شوند که بدون شک به بهبود مستمر کیفیت محصولات و فرایندها برای دستیابی به رضایت مشتری کمک می‌کند. این تکنیک‌ها را می‌توان در فعالیت‌های مختلف مانند تحقیقات بازار، طراحی، توسعه، تولید، نصب و خدمات استفاده کرد.

استاندارد ایزو ۱۰۰۱۷ یک گزارش فنی است که با هدف هدایت و کمک به هر سازمان در بررسی و انتخاب تکنیک‌های آماری مناسب با نیازها انجام می‌شود. لازم به ذکر است که معیارهای تعیین نیاز به تکنیک‌های آماری و مناسب بودن تکنیک‌های انتخاب شده، تصمیم گیری منوط به هر شرکت است. تکنیک‌های فوق می‌تواند در توسعه، پیاده‌سازی، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت کیفیت مطابق با استاندارد ISO 9001 مفید باشد.

برای این منظور، ضروری است که الزامات استاندارد ایزو ۹۰۰۱ که شامل استفاده از داده‌های کمی است مورد بررسی قرار گیرد و به این ترتیب، تکنیک های آماری که در کاربرد آنها در این داده‌ها مفید است، شناسایی و توصیف شود.

استاندارد ISO 10017 تصریح می‌کند که محتوای تکنیک‌های آماری کامل یا جامع نیست و در استفاده از هرگونه تکنیک دیگری که ممکن است برای سازمان مفید تلقی شود، جلوگیری نمی‌کند. هیچ تلاشی برای تعیین این که کدام تکنیک باید مورد استفاده قرار گیرد یا در مورد چگونگی اجرای آن‌ها توصیه نمی‌کند. ایزو ۱۰۰۱۷ حتی مشخص می‌کند که تکنیک‌های آماری را می توان از داده‌های کیفی به شرطی که بتوان آنها را به داده‌های کمی تبدیل کرد، استفاده کرد.

تکنیک‌های آماری عمده‌ای که می‌تواند توسط سازمان‌ها مورد استفاده قرار گیرد، شامل موارد زیر است:

  • آمار توصیفی
  • طراحی آزمایش‌ها
  • آزمون فرض آماری
  • آنالیز اندازه گیری
  • آنالیز ظرفیت فرآیند
  • آنالیز رگرسیون
  • تجزیه و تحلیل قابلیت اطمینان
  • نمونه گیری
  • شبیه سازی
  • نمودارهای کنترل فرآیند آماری (CEP)

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ ایزو معتبر می‌توانید به‌دو روش از طریق ایزوسیستم اقدام نمایید. فرم اخذ ایزو را تکمیل نمایید یا با شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ تماس حاصل فرمایید. کارشناسان ما آماده‌ی پاسخگویی به سوالات شما در زمینه‌ی مشاوره ایزو، اخذ ایزو و پیاده‌سازی انواع گواهینامه ایزو هستند.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!