تفاوت ایزو و استاندارد

تفاوت ایزو و استاندارد

تفاوت ایزو و استاندارد

تفاوت ایزو و استاندارد سوالی است که زیاد مطرح می‌شود اما نکته اینجاست که تفاوتی وجود ندارد؛ در واقع ایزو یکی از انواع زیرشاخه‌های استاندارد است. استانداردهای ایزو خود به دو دسته ایزو محصول و ایزو سیستم‌های مدیریتی تقسیم می‌شود.

برای درک بیشتر این مفهوم لازم است با تعریف ایزو و استاندارد و انواع استاندارد آشنا شوید:

استاندارد چیست؟

استانداردها به کیفیت، ایمنی و سایر ویژگی‌های فنی هر محصول می‌پردازند؛ در واقع یک راهنمای فنی درنظر گرفته می‌شوند که به کمک آن‌ها می‌توان یک محصول را ایمن، کارآمد و سازگار با محیط تولید کرد.

این استانداردها شیوه‌های پذیرفته‌شده، الزامات فنی و اصطلاحات را برای صنایع مختلف ایجاد می‌کنند و از آن‌جایی‌که به راحتی قابل‌تشخیص و ارجاع هستند، شرکت‌ها را قادر می‌سازند تا محصولات خود را با خیال راحت تولید کرده و به فروش برسانند.

ما استانداردهای زیادی برای محصولات داریم که می‌توان به صورت اختصاصی برای خود کشور و یا در سطح بین‌المللی باشد. به صورت مثال: هر کشوری از استانداردی برای بررسی کیفیت محصول بهره میگیرد که برای کشورهای اسلامی می‌توان به نشان حلال اشاره کرد.

ایزو چیست؟

همان‌طور که گفتیم یک استاندارد را می‌توان مجموعه‌ای از الزامات تعیین شده دانست که مورد توافق بسیاری از کارشناسان قرار گرفته است. استانداردهای ایزو نیز همین است؛ برای اینکه یک استاندارد ایزو ایجاد شود، باید توسط تعدادی از متخصصان سازمان‌های مختلف تائید شود.

وقتی شرکتی از یک استاندارد ایزو پیروی می‌کند، در واقع از استانداردی پیروی می‌کند که بیش از هزار سازمان این استاندارد را به‌عنوان بهترین دستورالعمل ممکن برای مدیریت فرایندها پذیرفته‌اند.

طبقه‌بندی انواع استاندارد

  • استاندارد کارخانه‌ای یا شرکتی company standard
  • استانداردهای انجمنی یا صنفی society standard
  • استانداردهای ملی natonal standard
  • استانداردهای منطقه‌ای regional standard
  • استانداردهای بین‌المللی international standard

چند نمونه استاندارد پرکاربرد

چند نمونه از پرکاربردترین دسته‌بندی‌های استاندارد شامل موارد زیر است:

استاندارد ASME

تدوین این استاندارد در سال ۱۹۱۱ پس از وقوع چندین مورد انفجار دیگ‌های بخار شروع شد و در سال ۱۹۱۴ اولین نسخه آن به چاپ رسید. این استاندارد در بسیاری از کشورها به عنوان مرجع اصلی برای طراحی مخازن تحت فشار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استاندارد API

موسسه نفت آمریکا یا American petroleum institute در سال ۱۹۱۹ میلادی و در شهر کلمبیا تاسیس شد. در سال ۱۹۲۴ این موسسه به یکی از مهم‌ترین مراکز نگه‌داری و تدوین استانداردهای صنعت نفت و گاز در جهان تبدیل شد. استاندارد API کمک بسیاری به صنعت به منظور جلب رضایت مصرف کنندگان و همچنین تولید و اختراع محصولات با کیفیت کرده کرده است.

استاندارد SAE

انجمن مهندسین خودروی آمریکا، یک سازمان مستقر در آمریکا برای مهندسین حرفه ای در زمینه هوا فضا، خودرو و صنایع ماشین آلات تجاری است. استاندارد های انجمن براساس بھترین روش ھا بوسیله کمیته ھای SAE و نیروھای کار شامل مھندسین حرفه ای در زمینه ھای مربوطه شناسایی و شرح داده شده است.

استاندارد AWS

انجمن جوشکاری آمریکا اسناد مختلفی در مورد استفاده و کنترل کیفی فرایندهای جوشکاری منتشر کرده‌است. این اسناد شامل دستورالعمل‌ها، مشخصات، رویهٔ توصیه‌شده، طبقه‌بندی‌ها، روش‌ها و راهنماها است.

استاندارد ISO

زمینه فعالیت‌های سازمان ISO دارای هیچگونه محدودیتی نیست و در برگیرنده کلیه شاخه‌های تخصصی است و تنها در خصوص برق و الکترونیک که بر عهده IEC است، فعالیت نمی‌کند. تا سال ۲۰۲۰ میلادی ISO بیش از ۲۳۰۰۰ نسخه منتشر کرده است.


مزایای استفاده از استانداردهای بین‌المللی ایزو

با وجود اندک تفاوت ایزو و استاندارد، با استفاده از استانداردهای بین‌المللی ایزو می‌توان اطمینان حاصل کرد که محصولات و خدمات امن، قابل‌اعتماد و با کیفیت بالا تولید می‌شوند.

ISO  ابزاری استراتژیک برای کسب‌وکار است که با به حداقل رساندن ضایعات و خطاها و افزایش بهره‌وری هزینه‌ها را کاهش می‌دهد؛ همچنین به شرکت‌ها برای دسترسی به بازارهای جدید کمک کرده و برای کشورهای در حال توسعه، تجارت جهانی آزاد و عادلانه فراهم می‌کند.

استانداردهای ایزو

مزایای درک تفاوت ایزو و استاندارد

اگر با کلیت و تفاوت ایزو و استاندارد آشنا باشید می‌توانید مطمئن باشید که سازنده شما باکیفیت‌ترین محصولات را به بازار شما عرضه می‌کند.

محصولاتی که از استانداردها پیروی می‌کنند برای واردات به بسیاری از کشورها مناسب هستند و به شما امکان می‌دهد مخاطبان هدف خود را گسترش داده و تجارت خود را توسعه دهید.

استانداردهای اجباری و اختیاری

اجباری یا اختیاری بودن به تفاوت ایزو و استاندارد مربوط نمی‌شود. برای برخی از محصولات، استانداردها و گواهینامه‌ها اجباری و برای برخی اختیاری هستند؛ اگرچه در صورت لزوم، محصولات همچنان باید با قوانین رسمی کشور مطابقت داشته باشند.

استانداردهای اجباری به این معنی است که فقط با رعایت الزامات و اخذ گواهینامه استاندارد موردنظر می‌توانید کالاهای خود را به صورت قانونی به یک منطقه خاص وارد کنید.

اخذ گواهی استانداردهای داوطلبانه یا اختیاری به شما مزیت رقابتی داده و نشانه‌ای از کیفیت محصولات شماست. این نشان موجب اطمینان مشتری به شما و جلب رضایت آن‌هاست.


انتخاب استاندارد مناسب با توجه به شناخت تفاوت ایزو و استاندارد

اکنون که با تفاوت ایزو و استاندارد آشنا شدید بتید بدانید لازم است تا هنگام اقدام برای اخذ آن‌ها ابتدا باید استانداردهای مناسب محصول خود را انتخاب کنید. در ادامه باید مراحلی را طی کنید:

۱- زمینه فعالیت خود را مشخص کنید

گاهی اوقات، دسته‌بندی محصولات مشابه ممکن است مقررات متفاوتی داشته باشند. به همین دلیل مهم است که از دسته‌بندی زمینه فعالیت خود مطمئن شوید.

۲- استانداردهای اجباری خاص کشور را بررسی کنید

برای یافتن استاندارد مناسب برای محصول خود می‌توانید فهرستی از استانداردهای هماهنگ را مشاهده کنید.

اگر به دنبال واردات به اتحادیه اروپا هستید می‌توانید:

  • ژورنال رسمی EN را بررسی کنید
  • استانداردهای IEC را در دستورالعمل های CE بررسی کنید
  • استانداردهای ملی اتحادیه اروپا را بررسی کنید

اگر به دنبال واردات به ایالات‌متحده هستید می‌توانید:

  • استانداردهای CPSC را برای محصولات کودکان و اقلام خانگی بررسی کنید
  • استانداردهای FCC را برای الکترونیک بررسی کنید
  • استانداردهای FDA را برای محصولات پزشکی و تماس با غذا بررسی کنید
  • استانداردهای ASTM را برای راهنمایی کلی بررسی کنید

۳- استانداردهای داوطلبانه مربوطه را بررسی کنید

شما همچنین باید تعیین کنید که کدام الزامات داوطلبانه ممکن است برای محصول شما اعمال شود. هنگامی که این مورد مشخص شد، می‌توانید از استانداردها برای پوشش این الزامات استفاده کنید.

۴- الزامات برچسب‌زدن را بررسی کنید

برچسب‌زدن مناسب بخش مهمی از واردات کالاهای شما است. در برخی موارد شما باید علائم کیفیت، برچسب ایمنی، هشدار و غیره داشته باشید. می‌توانید دستورالعمل‌های CE یا FTC را برای برچسب‌زدن بررسی کنید.


استانداردهای محصول خاص کشورها

بسیاری از کشورهای دارای موسسات استاندارد، مقررات و قوانین خاص خود را دارند. باید با تفاوت ایزو و استاندارد آشنا باشید و اگر کشور خاصی را در ذهن دارید که می‌خواهید محصول خود را به آنجا صادر کنید، وب‌سایت‌های رسمی آن کشورها را بررسی کنید.

شما می‌توانید راهنماهای تجاری خاص و استانداردهای واردات را برای هر کشوری پیدا کنید. ISO حدود ۲۴۰۰۰ استاندارد بین‌المللی دارد که می‌توانید استاندارد مناسب را از بین آن‌ها پیدا کنید.

محتویات استانداردهای محصول

بسته به تفاوت ایزو و استاندارد، هر استاندارد محصول شامل چندین بخش است:

  • نام رسمی استاندارد محصول
  • شرح استاندارد محصول خلاصه ای کوتاه از هدف و ماهیت استاندارد محصول است.
  • الزامات انطباق شرایط کیفیت را با استفاده از مفاهیم خاص نوع استاندارد شما تعریف می کند.
  • محیط عملیاتی توضیح می دهد که محصول کجا و تحت چه شرایطی برای عملکرد طراحی شده است.
  • استانداردهای فراگیر استانداردهایی هستند که یک استاندارد محصول معین بر اساس آنها استوار است.
  • شاخص‌های انطباق آزمایش‌هایی هستند که در طول کنترل کیفیت انجام می‌شوند.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ انواع استانداردها می‌توانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!