رویکرد حل مسئله به روش ۸D (تکنیک ۸D)
روش ۸D ایده اصلی شرکت فورد موتور بود. این مفهوم در دهه ۱۹۸۰ توسعه یافت و در ابتدا بهدلیل تأکید آن بر رویکرد تیمی، نام TOPS (حل مسئله تیمی) را به خود اختصاص داد.
این رویکرد فوقالعاده مؤثر است و اکنون توسط سایر شرکتها برای ریشهیابی مشکلات اتخاذ میشود. روش ۸D که اکنون به عنوان Global 8D شناخته میشود، برای تولیدکنندگان بسیار مناسب است؛ اما بهطور موثر در بخشهای مراقبتهای بهداشتی، خرده فروشی، مالی و دولتی نیز استفاده میشود.
روش حل مسئله ۸D چیست؟
«۸D» مخفف هشت رشته حل مسئله است. هر رشته در یافتن علت اصلی عدم انطباق و اجرای یک راه حل دائمی برای کسبوکارها پشتیبانی میکند. این رویکرد دقیق و منظم برای افزایش کیفیت و قابلیت اطمینان در کسب و کار شما استفاده میشود.
روش تحلیل و پژوهش آن همچنین بر آنچه به عنوان تیم حل مسئله نامیده می شود، تأکید زیادی دارد. با گرد هم آوردن افراد مختلف، میتوانید از تجربیات متنوع آنها بهره ببرید و همچنین مهارتهای حل مسئله فردی را به سرعت توسعه دهید.
مزایای دیگر عبارتند از:
- کارایی بیشتر در حل مسئله
- کشف هرگونه تغییر سیستمیک ضروری
- درک بهتر عدم انطباق در کسب و کار و راه حلهای آنها
چگونه از روش ۸D استفاده کنم؟
برای کمک به شما در پروسهی حل مسئله، راهنمای گام به گام ۸D آورده شده است.
0D: برنامه ریزی
قبل از اینکه شروع به حل مشکل کنید، به یک برنامهی عملیاتی نیاز دارید. شروع به جمعآوری شواهد در مورد مسئلهی مورد نظر کنید. خواه این یک سری شکایات مشتری، محصول معیوب یا فرآیندی که به درستی انجام نشده است، باشد. این اقدام به شما کمک میکند تا در مورد تیم خود تصمیم بگیرید و تحقیقات آغاز شود.
۱D: پیداکردن تیم
حالا شما ایدهای از موضوع مربوطه دارید و وقت آن است که تیم خود را جمعآوری کنید.
سعی کنید افرادی را از بخشهای مختلف در کسبوکار انتخاب کنید؛ اما به یاد داشته باشید افرادی که با فرآیندهای مرتبط با عدم انطباق/مسئله آشنا هستند، در نظر بگیرید. با ادامه بررسیهای شما، این تیم میتواند جابهجا شود؛ بنابراین با کسب اطلاعات بیشتر در مورد رویدادهای منتهی به موضوع، آماده باشید تا با متخصصان دیگر ارتباط برقرار کنید.
برای ادامه کارها، مطمئن شوید که یک رهبر انتخاب شده است. در حالت ایده آل، آن شخص باید فردی باشد که با فرآیند ۸D آشنایی دارد.
۲D: شناسایی مشکل
در این مرحله باید شرحی از مشکل را تنظیم کنید و باید مبتنی بر واقعیت باشد و بر اطلاعات گرفته شده از دادههای تجاری متمرکز باشد. با انجام این کار، میتوانید موضوع را محدود کنید و شروع به رد کردن علل احتمالی عدم انطباق کنید.
برای کمک به ایجاد یک توصیف دقیق، ممکن است بخواهید آن را بر اساس روش ۵W2H (چه کسی، چه چیزی، کجا، چه زمانی، چگونه و چقدر؟) قرار دهید.
۳D: تصحیح موقت
اکنون که ایده خوبی در مورد مشکل دارید، ممکن است لازم باشد یک اقدام اصلاحی موقت را انجام دهید.
این کار دلیل اصلی مشکل را حل نمیکند، اما به محافظت از مشتری در برابر دریافت محصولات یا خدمات بد از کسب و کار شما کمک میکند.
به عنوان مثال، اقدامات موقت می تواند شامل توقف تولید یا جایگزینی قطعات معیوب باشد.
۴D: تجزیه و تحلیل علت ریشهای
اکنون در حال رسیدن به پایان موضوع این فرآیند هستیم. در این مرحله، میتوانید شروع به شناسایی علل اصلی عدم انطباق کنید و آنها را با استفاده از حقایق جمعآوری شده از مجموعه دادههای خود تأیید کنید.
برای کمک به شناسایی علت واقعی مشکل، از سایر تکنیک های حل مسئله مانند پنج چرا (five whys) استفاده کنید.
«پنج چرا» یک تکنیک بسیار بیدردسر و واضح است که در آن شما برای هر پاسخی که ایجاد می کنید، سوال «چرا» را مطرح می کنید.
به مثال زیر توجه کنید.
مشکل: نشت آب در کارخانه.
- چرای اول: نشت آب به دلیل نشتی خط لوله کارخانه رخ داد.
- چرای دوم: خط لوله کارخانه بهدلیل آسیب دیدن نشت کرد.
- چرای سوم: خط لوله کارخانه به دلیل نگهداری ضعیف آسیب دید.
- چرای چهارم: خط لوله ضعیف نگهداری میشد؛ زیرا بهطور منظم بررسی نمیشد.
- چرای پنجم: بهطور مرتب بررسی نشد؛ زیرا برنامه تعمیر و نگهداری خطوط لوله وجود نداشت.
دلیل اصلی: وجودنداشتن برنامهی تعمیر و نگهداری
۵D: تصحیح دائمی
هنگامی که علت اصلی مشکل خود را پیدا کردهاید خوشحال میشوید و زمان آن فرا رسیده است که یک اقدام اصلاحی دائمی انجام دهید. این اقدام جایگزین اقدامات موقتی خواهد شد که شما اعمال کردهاید.
در مورد نشت آب کارخانه، اقدام اصلاحی دائمی ایجاد یک برنامه تعمیر و نگهداری جدید برای جلوگیری از آسیب بیش از حد خواهد بود.
وقتی برنامهای دارید، باید اثربخشی احتمالی آن را قبل از اجرای آن مشخص کنید. شبیهسازیها یا ابزارهایی مانند آزمون عمر شتابیده (ALT) میتوانند برای این کار مفید باشند. ALT در تولید مفید است؛ زیرا محصول را با قرار دادن آن در شرایط سخت و شدید آزمایش میکند. هنگامی که راهحل مناسب را پیدا کردید، وقت آن است که به مرحله بعدی بروید.
۶D: پیادهسازی
اکنون زمان آن است که اقدام اصلاحی دائمی انتخابی خود را پیادهسازی و اجرا کنید.
برای اجرای صحیح آن، باید یک طرح پروژه ایجاد کنید که ارتباط با تیمهای کاری و ناظران مربوطه و همچنین مراحل تکمیل را پوشش دهد. دقت کنید که در مورد چگونگی سنجش موفقیت خود تصمیم بگیرید.
۷D: پیشگیری
این مرحله برای اطمینان از اینکه از تکرار عدم انطباق جلوگیری کنید، اختصاص داده شده است.
به عنوان مثال، در مورد نشت آب از خط لوله، اقدام پیشگیرانه، ابلاغ بررسیهای جدید تعمیر و نگهداری به تیم مربوطه و صدور آموزش نحوه بررسی لولهها خواهد بود.
بهاشتراکگذاری دانش در طول فرآیند تحقیقاتی نیز مهم است. مطمئن شوید که مشکل و حل آن به بقیه کسب و کارها و اسناد و فرآیندهای ایزو شما اطلاع داده شده است.
همچنین ممکن است دوست داشته باشید نگاهی به محصولات یا رویههای مرتبط بیندازید تا ببینید آیا مشکلات مشابهی در بخش های مختلف کسب و کار رخ داده است یا خیر.
۸D: بازخورد
آخرین بخش به پاداشدادن تیم حل مشکل شما و به رسمیت شناختن تلاشهای آنها اختصاص دارد. به عملکرد آنها بازخورد دهید و هر زمینهای را برای بهبود برجسته کنید. این اقدام به آنها کمک میکند تا مهارتهای حل مسئله خود را توسعه دهند و در تحقیقات بعدی روند را سختتر کنند. پس از انجام آن، زمان جشن گرفتن است!
اخذ گواهینامه ایزو معتبر
خدمات ایزوسیستم در زمینهی مشاوره، پیادهسازی و اخذ ایزو برای مشاغل مختلف است که منتج به گرفتن ایزو و دریافت ایزو معتبر خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی انواع گواهینامه ایزو و همچنین اخذ گواهینامه ایزوه میتوانید از طریق شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.
نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...
۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!