استاندارد پلاستیک و اهمیت استانداردسازی آن

استانداردسازی پلاستیک

استاندارد پلاستیک نقش پررنگی در صنایع و محیط‌‌زیست دارد. به همین دلیل سازمان‌های استانداردسازی، انواع مختلفی از استانداردهای داخلی و بین‌المللی را جهت کنترل کیفیت پلاستیک در صنایع و کاهش اثرات زیست‌محیطی آن تدوین کرده‌اند.

استانداردهای بین‌المللی در صنعت پلاستیک

کمیته فنی ISO/TC 61 (پلاستیک) و کمیته فرعی SC 9 (مواد ترموپلاستیک)، ایزو ۱۰۳۶۶ را تدوین و ویرایش کرده‌اند. در ویرایش جدید، نسخه اول (ISO 10366-1:1993) را از نظر فنی بازنگری و جایگزین کرده‌اند. ISO 10366 از بخش‌های زیر، تحت عنوان کلی استاندارد پلاستیک – مواد قالب‌گیری و اکستروژن متیل متاکریلات – اکریلونیتریل – بوتادین – استایرن (MABS) تشکیل شده است:

قسمت ۱: سیستم تعیین و مبنای مشخصات

قسمت ۲: تهیه نمونه‌های آزمایشی و تعیین خواص

 ISO 10366-1:2002

استاندارد پلاستیک – مواد قالب‌گیری و اکستروژن متیل متاکریلات – آکریلونیتریل – بوتادین – استایرن .(MABS) – بخش ۱: سیستم تعیین و مبنای مشخصات

یک سیستم تعیین برای مواد قالب‌گیری ایجاد کرده‌اند که از آن به‌عنوان مبنایی برای مشخصات استفاده می‌کنیم. انواع پلاستیک MABS را توسط یک سیستم طبقه‌بندی بر اساس سطوح مناسب از ویژگی‌های تعیین‌کننده از یکدیگر متمایز کرده‌اند.

اساس طبقه‌بندی پلاستیک‌ها

  • دمای نرم شدن ویکات
  • سرعت جریان حجم مذاب
  • استحکام ضربه‌ای
  • بریدگی چارپی
  • مدول کششی

و اطلاعاتی در مورد ترکیب، کاربرد موردنظر و یا روش پردازش، خواص مهم، افزودنی‌ها، رنگ‌ها، پرکننده‌ها و مواد تقویت‌کننده.

این بخش از ISO 10366 را برای همه مواد متیل متاکریلات – اکریلونیتریل – بوتادین – استایرن تشکیل داده‌اند و عمدتاً بر پایه کوپلیمرهای استایرن (یا استایرن جایگزین آلکیل)، اکریلونیتریل و متیل متاکریلات و یک الاستوم فاز پراکنده قابل‌اجرا است. پلی بوتادین برای مواد MABS آماده را می‌توان برای استفاده معمولی به شکل پودر، گرانول یا گلوله، اصلاح نشده یا اصلاح شده توسط رنگ‌ها، افزودنی‌ها، پرکننده‌ها و غیره به‌کار برد.

ISO 10366-2:2003  

استاندارد پلاستیک – مواد قالب‌گیری و اکستروژن متیل متاکریلات – آکریلونیتریل – بوتادین – استایرن (MABS) – بخش ۲: آماده‌سازی نمونه‌های آزمایش و تعیین خواص

ISO 10366-2:2003 روش‌های آماده‌سازی نمونه‌های آزمایشی و روش‌های آزمایشی را که در تعیین خواص مواد قالب‌گیری و اکستروژن MABS استفاده می‌شود، مشخص می‌کند. این بخش از استاندارد الزاماتی را برای جابجایی مواد آزمایشی و آماده‌سازی مواد آزمایش قبل از قالب‌گیری و نمونه‌ها قبل از آزمایش ارائه کرده است. همچنین رویه‌ها و شرایط آماده‌سازی نمونه‌های آزمایشی و روش‌های اندازه‌گیری خواص موادی که این نمونه‌ها از آن‌ها ساخته شده‌اند را آورده‌ است.

این استاندارد پلاستیک خواص و روش‌های آزمایشی که برای توصیف مواد قالب‌گیری و اکستروژن MABS مناسب و ضروری هستند فهرست کرده که خواص از بین روش‌های آزمایش عمومی در ISO 10350 انتخاب شده‌اند. سایر روش‌های آزمایشی که برای این مواد قالب‌گیری و اکستروژن بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرند یا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند نیز در این بخش از ISO 10366  گنجانده شده‌ است.

استاندارد پلاستیک

استاندارهای ملی در صنعت پلاستیک

مؤسسۀ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تنها مرجع رسمی کشور است که وظیفه تدوین و انتشار استاندارهای ملی ایران را برعهده دارد. سازمان ملی استاندارد ایران از اعضای سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) محسوب می‌شود.

استاندارد ۷۶۰۷ (پلاستیک‌ها سامانه‌های لوله‌گذاری لوله‌های پلی‌اتیلن ویژگی‌ها)

موسسه استاندارد ایران نخستین‌بار در سال ۱۳۸۳ استاندارد ۷۶۰۷ را تدوین کرد و بر اساس پیشنهادهای رسیده و بررسی‌های سازمان ملی استاندارد ایران و تأیید کمیسیون‌های مربوط مورد بازنگری قرار داد. در نهایت در سال ۱۳۹۳ آن را تصویب کرد.

سازمان ملی استاندارد ایران، استانداردهایش را برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت‌های ملی و جهانی در زمینه علوم و صنایع، در مواقع نیاز به‌روزرسانی می‌کند و هر پیشنهادی جهت اصلاح و تکمیل این استانداردها در کمیسیون فنی مربوط بررسی خواهند شد.

آزمون استاندارد پلاستیک‌ها مطابق استاندارد  (INSO 7607)

استاندارد ۷۶۰۷ آزمایش‌های زیر را برای بررسی استاندارد پلاستیک معرفی کرده است:

  • وضعیت ظاهری و رنگ
  • ابعاد
  • استحکام هیدروستاتیک در دمای ۲۰ درجه سلسیوس به مدت ۱۰۰ ساعت
  • استحکام هیدروستاتیک در دمای ۸۰ درجه سلسیوس به مدت ۱۶۵ ساعت
  • استحکام هیدروستاتیک در دمای ۸۰ درجه سلسیوس به مدت ۱۰۰۰ ساعت
  • نرخ جریان مذاب ماده اولیه بر حسب گرم بر ده دقیقه
  • زمان القا اکسایش
  • میزان دوده (درجه پراکنش دوده – نرخ پراکنش دوده)
  • وضعیت ظاهری برگشت طولی (تغییر طول بر حسب درصد)
  • مقاومت در برابر رشد ترک ناشی از تنش و عوامل محیطی (یک‌ساعته)
  • مقاومت در برابر رشد ترک ناشی از تنش و عوامل محیطی (۱۰۰۰ ساعته)

اطلاعیه سازمان ملی استاندارد ایران 

استفاده از ظروف پلاستیکی شفاف

دفتر روابط‌عمومی و ارتباطات بین‌الملل، باتوجه‌به اهمیت بسته‌بندی مواد غذایی و استاندارد پلاستیک مانند آب آشامیدنی، آب‌معدنی، فرآورده‌های لبنی، روغن، آبلیمو و … در ظروف مختلف از جمله ظروف پلاستیکی شفاف با نام پلی‌اتیلن ترفتالات (PET)، از هم‌وطنان درخواست کرده است به نکات ذیر توجه کنند:

  1. حتماً در هنگام خرید مواد غذایی بسته‌بندی‌شده، به شرایط نگهداری نوشته شده بر روی برچسب محصول دقت کنید. چون حفظ کیفیت مواد غذایی بسته‌بندی‌شده در این ظروف با رعایت شرایط نگهداری نوشته شده بر روی برچسب محصول امکان‌پذیر است.
  2. مواد غذایی بسته‌بندی‌شده را در جای خشک و خنک و دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری کنید و از قراردادن این مواد غذایی بیرون از مغازه، کنار پیاده‌روها و زیر نور آفتاب پرهیز کنید .
  3. آب آشامیدنی و آب‌معدنی بسته‌بندی‌شده را نباید در دمای فریزر (دمای زیر صفر درجه)  قرارداد پس از یخ‌زدگی آب در این ظروف پرهیز کنید.
  4. از خرید آب‌لیمو ترش  که در  ظروف پت رنگی بسته‌بندی‌شده باشند پرهیز کنید، چون عرضه در ظروف رنگی ممنوع است.
  5. فرآورده‌های لبنی مانند دوغ که در این ظروف بسته‌بندی می‌شوند را حتماً باید در یخچال و دور از تابش نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید.
  6. شرایط حمل‌ونقل فرآورده‌های لبنی مانند دوغ که به‌صورت نگهداری در یخچال است، باید توسط توزیع‌کنندگان این فرآورده رعایت شود و فروشندگان نیز باید تا زمان فروش، آن را در یخچال نگهداری نموده و از قراردادن آن در بیرون از مغازه و در معرض تابش نور مستقیم آفتاب خودداری کنند.
  7. چنانچه در نشانه‌گذاری محصول عبارت نگه‌داری در یخچال درج شده باشد، باید از خرید و مصرف محصولاتی که در یخچال نگه‌داری نشده باشند، اکیداً خودداری نمایید.

خرید مواد غذایی بسته‌بندی‌شده در ظروف پلاستیکی شفاف

بر اساس این گزارش استاندارد پلاستیک، به هنگام خرید مواد غذایی بسته‌بندی‌شده در ظروف پلاستیکی شفاف به موارد زیر توجه کنید:

  • تاریخ تولید و انقضای محصول را چک کنیم.
  • نحوه نگهداری ذکر شده بر روی برچسب محصول را مطالعه کنیم.
  • از عدم نشت و باز نبودن درب محصول مطمئن شویم.
  • سالم بودن مشخصات ظاهری محصول را بررسی کنیم.
  •  وجود علامت استاندارد ایران رار روی محصولات چک کنیم. (برای اعتبارسنجی آن می‌توانیم کد ۱۰ رقمی ذیل آن را به سامانه ۱۰۰۰۱۵۱۷ پیامک کنیم)

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

ایزوسیستم با همکاری برترین مراجع صدور (CB) اقدام به صدور گواهینامه های بین المللی ایزو (ISO) برای شرکت ها، سازمان ها و سایر مراکز تجاری و غیرتجاری کرده‌است. ایزوسیستم برترین مرکز اخذ ایزو با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت در رتبه یک شرکت‌های مشاور مدیریت و واحد برتر فنی‌ومهندسی در کل کشور قرار دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند‌گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!