روش کنترل کیفیت تاگوچی

کنترل کیفیت تاگوچی

روش کنترل کیفیت تاگوچی چیست؟

روش کنترل کیفیت تاگوچی رویکردی مهندسی است که بر نقش تحقیق، طراحی و توسعه محصول در کاهش بروز عیب‌ونقص در کالاهای تولیدی تأکید دارد. این روش که توسط مهندس ژاپنی Genichi Taguchi ابداع شده است، طراحی را مهم‌تر از فرایند تولید در کنترل کیفیت می‌داند و هدف آن حذف واریانس‌ها در تولید قبل از وقوع است.

چرا از روش تاگوچی استفاده می‌شود؟

طی سال‌های گذشته بسیاری از شرکت‌های پیشرو، نسبت به رویکرد شش سیگما  باهدف کاهش ضایعات در حین ساخت و بهره‌برداری، فعالیت‌های زیادی انجام داده‌اند. این تلاش‌ها تأثیر زیادی در ساختار هزینه داشته است. بسیاری از آن‌ها به حداکثر پتانسیل رویکرد سنتی شش سیگما رسیده‌اند. به همین دلیل به دنبال موج بعدی بهبود بهره‌وری بودند. ازاین‌رو روش تاگوچی در اواخر سال ۱۹۴۰ به‌منظور بهبود روش‌های تولید و بهبود رویکرد شش سیگما، معرفی شد.

نمودار جریان طراحی آزمایش های تاگوچی

تاریخچه روش کنترل کیفیت تاگوچی

جنیچی تاگوچی، مهندس و آماردان ژاپنی در دهه ۱۹۵۰، هم‌زمان با توسعه یک سیستم سوئیچینگ تلفن برای آزمایشگاه ارتباطات الکتریکی، فرمول روش تاگوچی را آغاز کرد. وی با استفاده از آمار، بهبود کیفیت کالاهای تولیدی را هدف قرارداد.

در دهه ۱۹۸۰، ایده‌های تاگوچی در دنیای غرب شروع به محبوبیت کرد و باعث شد تا او در ایالات ‌متحده به‌خوبی شناخته شود. شرکت‌های بزرگ جهانی مانند تویوتا موتور، فورد موتور، شرکت بوئینگ و زیراکس هولدینگ روش‌های او را اتخاذ کرده‌اند.

آشنایی با روش کنترل کیفیت تاگوچی

روش کنترل کیفیت تاگوچی، کیفیت را به‌عنوان محاسبه ضرر جامعه مرتبط با یک محصول می‌سنجد. به طور خاص، زیان در یک محصول با تغییرات و انحرافات در عملکرد آن و همچنین عوارض جانبی مضر ناشی از محصول تعریف می‌شود.

ضرر ناشی از تغییر در عملکرد و مقایسه میزان تفاوت هر واحد محصول مبنای عملکرد این روش است. هرچه این واریانس بیشتر باشد، ازدست‌دادن عملکرد و کیفیت بیشتر است. این روش می‌تواند به‌عنوان یک رقم پولی نشان دهد که چگونه استفاده از نقص در محصول تأثیر داشته است.

مراحل روش کنترل کیفیت تاگوچی

تاگوچی روش خود را در سه مرحله شرح داده است:

طراحی سیستم

در این مرحله، مهندسان طراح مهارت‌های عملی خود را همراه با روش‌های علمی و مهندسی به کار می‌گیرند تا به یک طرح قابل‌اجرا و کاربردی برسند. سیستم، در این مورد ممکن است ایجاد یک محصول جدید یا بهبود و اصلاح طرح موجود باشد.

طراحی پارامتر

طراح، تنظیمات یا پارامترهای بهینه را برای محصول یا فرایند تعیین می‌کند. این کار اجازه می‌دهد تا هزینه‌های تولید و تغییرات عملکرد را به حداقل برسانید.

طراحی تحمل

طراحی تلورانس به معنای تشدید تلورانس‌ها برای یک محصول یا یک فرایند است به‌طوری‌که کیفیت و بهره‌وری افزایش یابد.

بررسی اجمالی

تاگوچی فعالیت‌ها را به دو بخش کنترل کیفیت آنلاین و کنترل کیفیت آفلاین تقسیم می‌کند. درحالی‌که کنترل کیفیت آنلاین فعالیت‌های کیفی را در حین و پس از ساخت محصول پوشش می‌دهد، کنترل کیفیت آفلاین شامل تحقیقات بازار و فعالیت‌های کیفی است که در طول توسعه محصول و فرایند تولید انجام می‌شود. این فعالیت‌ها مطالعات طراحی هستند که قبل از شروع تولید انجام می‌شود.

تاگوچی سه مرحله مانند طراحی سیستم، طراحی پارامتر و طراحی تحمل را برای بهبود محصول و فرایند تعریف می‌کند. مهم‌ترین مرحله طراحی محصول یا فرایند از نظر بهبود کیفیت، مرحله طراحی پارامتر است. در این مرحله از روش DOE برای تعیین عوامل مؤثر بر عملکرد محصول و تأثیر آن‌ها بر عملکرد استفاده می‌شود. هدف از این روند، به‌حداقل‌رساندن اثر عوامل مؤثر بر محصول است.

طراحی آزمایش

پیاده‌سازی روش تاگوچی

رویکرد روش کنترل کیفیت تاگوچی در مورد تنظیم دقیق یک فرایند خاص برای بهترین نتایج است. او یک روش استاندارد را پیشنهاد کرد که شرکت‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند تا از هر سیستمی بیشترین بهره را ببرند. برای پیاده‌سازی این روش مراحل زیر را اجرایی کنید:

  • کارکردهای اصلی، عوارض جانبی و چالش‌ها را مشخص کنید.
  • شرایط آزمایش، عناصر نویز و ویژگی‌های کیفی را شناسایی کنید.
  • تابع هدف را که نیاز به بهینه‌سازی دارد تعریف کنید.
  • عوامل کنترل و سطوح آن‌ها را بیابید.
  • آزمایش ماتریس آرایه متعامد را انتخاب کنید.
  • آزمایش ماتریس را اجرا کنید.
  • داده‌ها را ارزیابی کنید.
  • عملکرد و سطوح بهینه را پیش‌بینی کنید.
  • آزمایش تأیید را انجام دهید و برای اقدامات آینده برنامه‌ریزی کنید.

محدوده عملکرد روش تاگوچی

بهبود کیفیت و فرایند هم برای کسب‌وکار و هم برای منافع مشتریان ضروری است. سود مالی شرکت، ساعات کار، بهره‌وری، ضایعات و هزینه و زیان زمان ازکارافتادگی همه از جمله مواردی است که تحت‌تأثیر این روش قرار می‌گیرد.

از روش تاگوچی می‌توان برای کنترل کیفیت محصول استفاده کرد و در نتیجه به افزایش عملکرد و بهره‌وری کمک کرد. با این رویکرد، مستقیماً در خط تولید با ناکارآمدی‌ها مقابله می‌کنید که تضمین می‌کند کالاها به بهترین شکل ظاهر شوند.

انتقاد از روش کنترل کیفیت تاگوچی

روش‌های تاگوچی همیشه مورد استقبال آماردانان غربی قرار نگرفته است. یکی از بزرگ‌ترین اتهامات به روش کنترل کیفیت او این است که بی‌جهت پیچیده است. در واقع برخی ادعا می‌کنند که برای درک آن نیاز به دکتری در ریاضیات است.

خلاصه مطلب

همان‌طور که گفته شد، روش کنترل کیفیت تاگوچی در ایجاد تکنیک‌های کنترل کیفی و طرح آزمایش‌ها، مؤثر بوده و تکنیکی را به کار می‌برد که آزمایش‌های ایجاد شده وابستگی کمتری به نمونه‌ها یا نوع آزمایش دارند. این کار به‌وسیله تجزیه واریانس یا پراکندگی فرایند صورت می‌گیرد که به‌عنوان بخشی از سلسله‌مراتب روش شش سیگما مطرح شده است. مشخص است که موضوع طراحی و سنجش اثر عوامل بر متغیر وابسته، هدف اصلی روش تاگوچی است.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذانواع ایزو و گواهینامه‌های استاندارد می‌توانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!