درک الزامات در بند ۶.۲ ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵

الزامات-بند-۶.۲-ایزو-۹۰۰۱

با جنبه های اصلی الزام ۶.۲ استاندارد ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ آشنا شوید: اهداف کیفیتی و برنامه‌ریزی و نحوه دستیابی به آن‌ها

ایزو ۹۰۰۱ از آخرین بازنگری خود، نه تنها روی محصولات، بلکه بر خدمات نیز متمرکز بوده و تغییرات زیادی را در الزامات خود ایجاد کرده است.

الزام فعلی ۶.۲ در نسخه ۲۰۰۸ استاندارد ایزو، بخشی از الزام ۵.۴ بود. در فرآیند بازنگری درک شد که باید آن را تفکیک کرد و بر مراحل اهداف کیفی و برنامه‌ریزی آن‌ها تاکید بیشتری داشت.

با توجه به تأکید بر الزام ۶.۲ از نسخه ۲۰۱۵ ایزو ۹۰۰۱، هر مورد را توضیح می‌دهیم تا کاربرد آن در عمل آسان‌تر شود.

اهداف کیفی و برنامه‌ریزی برای دستیابی به آن‌ها

الزامات ۶.۲ ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ به دو بخش تقسیم می‌شود:

مورد ۶.۲.۱ به اهدافی می‌پردازد که کیفیت باید برای سازمان ایجاد کند. یعنی چه معیارهایی برای تعریف کیفیت ضروری است. مورد ۶.۲.۲ به آنچه که برای دستیابی به کیفیت باید انجام شود، اشاره می‌کند.

۶.۲.۱ سازمان باید اهداف کیفیتی را در عملکردهای مربوطه، سطوح و فرآیندهای مورد نیاز برای سیستم مدیریت کیفیت تعیین کند

این نیاز به هفت مورد تقسیم می‌شود که باید یک به یک مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد تا اهداف مستحکم در سازمان داشته باشند. بیایید نگاهی دقیق‌تر به هر یک از آن‌ها بیندازیم:

با خط مشی کیفیت سازگار باشد: مورد مذکور به خط مشی کیفیت مربوط می‌شود. این بدان معنی است که هنگام ساختاردهی اهداف کیفیتی، لازم است که آن‌ها با خط مشی همسو باشند که به نوبه خود باید اهدافی را که سازمان قصد دستیابی به آن‌ها را دارد نشان دهد. در عمل، به این معنی است که اهداف شما باید نقش سازمان را به ذینفعان خود نشان دهد.

قابل سنجش باشد: اهداف باید قابل سنجش باشند؛ یعنی مهم است که سازمان بر تحقق این اهداف نظارت کند. بنابراین، تعیین اهداف روشن و راه‌های مشخص برای نظارت بر آنها ضروری است.

الزامات قابل اجرا در نظر گرفته شود: این مورد نشان می‌دهد که الزامات باید برای محصولات یا خدمات قابل اجرا باشد. بنابراین، صرف نظر از حوزه تجاری شرکت، رعایت الزامات قانونی، قراردادی و مقرراتی در این مورد بسته به ماهیت سازمان مهم است.

مرتبط با انطباق محصولات و خدمات و افزایش رضایت مشتری: زمانی که در مورد ارتباط با انطباق محصولات و خدمات و افزایش رضایت مشتری صحبت می‌شود، مورد D از الزامات ۶.۲ ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ می تواند به صورت زیر ترجمه شود:

  • آیا محصول یا خدمات طبق توافق تحویل داده می‌شود؟
  • آیا باعث افزایش رضایت مشتری می‌شود؟

اگر پاسخ‌ها مثبت است، یعنی اهداف کیفیتی با اهداف سازمان مطابقت دارد.

مورد نظارت قرار گیرد: مورد E که به نظارت بر اهداف می پردازد، مستقیماً با بند B مرتبط است؛ زیرا علاوه بر سنجش این اهداف، باید از طریق شاخص‌هایی بر آن‌ها نظارت داشته باشید که ضرورت ارتقای سیستم مدیریت را نشان دهد.

ابلاغ شود: پس از طی مراحل تعریف و برنامه‌ریزی، این مورد اهمیت ابلاغ اهداف به علاقمندان را برجسته می‌کند. ارتباط را می‌توان از طریق کانال‌های مختلف سازمان مانند جلسات، ایمیل‌ها، اینترانت، مطالب بازاریابی و غیره انجام داد.

در صورت لزوم به‌روز شود: در نهایت این مورد نیاز به‌روزرسانی اهداف براساس تحلیل‌های بعدی را نشان می‌دهد. این به‌روزرسانی می‌تواند در یک دوره مشخص یا در هر زمان انجام شود، به شرطی که تغییری در هدف وجود داشته باشد.

نکته مهم: اهداف کیفی باید توسط سازمان ثبت شوند.

۶.۲.۲ هنگام برنامه‌ریزی چگونگی دستیابی به اهداف کیفی خود، سازمان باید مواردی را تعیین کند

هنگامی که الزامات ۶.۲ ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ برآورده شد، باید در مورد چگونگی برنامه‌ریزی برای دستیابی به اهداف کیفی فکر شود. این مورد چیزی است که نیاز ۶.۲.۲ به آن می پردازد، جایی که ما هر مورد را تجزیه و تحلیل خواهیم کرد. اکنون با ببینیم:

آنچه انجام خواهد شد: این مورد به نحوه ساختار سازمان برای دستیابی به اهداف کیفیتی اشاره دارد. برای مثال، اگر هدف کیفی شرکت «کارکنان متعهد و فعال» باشد، برای دستیابی به این هدف، باید یک برنامه آموزشی و توسعه شایستگی ایجاد شود.

چه منابعی مورد نیاز خواهد بود: مستقیماً به مورد A مرتبط است، زیرا برای انجام کاری باید بررسی شود که سازمان چه منابعی دارد، اعم از مالی، انسانی و غیره.

چه کسی مسئول خواهد بود: مانند هر برنامه عملیاتی، باید مشخص شود که چه کسی آن را اجرا می کند، زیرا در صورت شک، ما می دانیم که به چه کسی مراجعه کنیم.

چه زمانی این کار تکمیل می شود: مهلت تکمیل برای پیشرفت اجرا ضروری است؛ زیرا از این طریق می توانیم مراحل طرح را تعیین کنیم.

نحوه ارزیابی نتایج: طرح اجرایی باید ارزیابی شود؛ بنابراین، باید مشخص کنیم که چه کسی آن را از نظر اثربخشی و همچنین چگونگی و زمان تجزیه و تحلیل انجام خواهد داد.

جمع‌بندی الزامات ۶.۲

اکنون که کل الزامات ۶.۲ ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ را بررسی کردیم، می‌توانیم بفهمیم که این الزام با اهداف سازمان مرتبط است. یعنی در مورد آنچه که به طرف‌های ذینفع ارائه می‌دهد، لازم است اهداف کیفی محکم و قابل دستیابی با خط مشی کیفیت آن همخوانی داشته باشد.

در نهایت، اهداف کیفیتی باید به شرکت اطلاع داده شود و همچنان همیشه به‌روز باشد. برای این کار می‌توان دوره‌ای تعریف کرد. نکته مهم اینکه اطمینان حاصل شود که همه چیز واقعاً با کیفیت کار می‌شود!

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

خدمات ایزوسیستم نیز در زمینه‌ی مشاوره، پیاده‌سازی و اخذ ایزو برای مشاغل مختلف است که منتج به گرفتن ایزو و دریافت ایزو معتبر خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی انواع گواهینامه ایزو می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!