طرح کسب و کار (طرح تجاری) – Business Plan

طرح کسب و کار

طرح کسب و کار چیست؟

طرح کسب و کار (Business Plan) یک سند مکتوب است که به‌طور مفصل توضیح می‌دهد که چگونه یک کسب و کار (معمولاً یک استارتاپ) اهداف خود را تعریف می‌کند و چگونه می‌خواهد به اهداف خود دست یابد. یک طرح تجاری یک نقشه راه مکتوب برای شرکت از دیدگاه بازاریابی، مالی و عملیاتی ارائه می‌کند.

طرح‌های کسب و کار (تجاری) اسناد مهمی هستند که برای مخاطبان خارجی و همچنین مخاطبان داخلی شرکت مورد استفاده قرار می‌گیرند. به عنوان مثال، یک طرح تجاری برای جذب سرمایه‌گذاری قبل از اینکه یک شرکت سابقه کار ثابتی را ایجاد کند استفاده می‌شود. این طرح‌ها همچنین راه خوبی برای تیم‌های اجرایی شرکت‌ها هستند تا در مورد موارد اقدام استراتژیک یکسان باشند و خود را در راستای اهداف تعیین شده حفظ کنند.

اگرچه طرح‌های کسب و کار به ویژه برای مشاغل جدید مفید هستند، اما هر شرکتی باید یک طرح تجاری خود را داشته باشد. در حالت ایده آل، این طرح به صورت دوره‌ای بررسی و به‌روز می شود تا ببیند آیا اهداف محقق شده است یا تغییر و تکامل یافته است یا خیر. گاهی اوقات، یک طرح کسب و کار جدید برای کسب و کاری ایجاد می شود که تصمیم گرفته است در مسیر جدیدی حرکت کند.

درک طرح‌های کسب و کار

طرح کسب و کار یک سند اساسی است که هر کسب و کار نوپا باید قبل از شروع فعالیت داشته باشد. بانک‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری اقتصادی معمولاً قبل از در نظر گرفتن تأمین سرمایه برای کسب‌وکارهای جدید، نوشتن یک طرح تجاری قابل اجرا را پیش‌نیاز می‌کنند.

فعالیت بدون طرح تجاری معمولا ایده خوبی نیست. در واقع، تعداد بسیار کمی از شرکت‌ها می‌توانند بدون آن دوام زیادی داشته باشند. قطعاً ایجاد و پایبندی به یک طرح کسب و کار خوب مزایای بیشتری دارد.

طرح تجاری خوب باید تمام هزینه‌های پیش‌بینی شده و مشکلات احتمالی هر تصمیمی که یک شرکت می‌گیرد را مشخص کند. برنامه‌های تجاری، حتی در میان رقبا در همان صنعت، به ندرت یکسان هستند. اما همه آنها تمایل دارند عناصر اساسی یکسانی داشته باشند، از جمله یک خلاصه اجرایی از کسب و کار و شرح مفصلی از کسب و کار، خدمات و محصولات آن.

این طرح باید حداقل شامل یک نمای کلی از صنعتی باشد که کسب و کار بخشی از آن خواهد بود و اینکه چگونه خود را از رقبای بالقوه خود متمایز می‌کند.

عناصر یک طرح کسب و کار

طرح کسب و کار بسیار متفاوت هستند. تمام اطلاعات باید در یک سند ۱۵ تا ۲۰ صفحه‌ای قرار بگیرند. اگر عناصر مهمی از طرح کسب و کار وجود دارد که فضای زیادی را اشغال می‌کند (مانند درخواست‌های ثبت اختراع) باید در طرح اصلی ارجاع داده شود و به عنوان ضمیمه گنجانده شود.

همانطور که در بالا ذکر شد، هیچ دو طرح تجاری مشابه نیستند. اما همه آنها عناصر یکسانی دارند. در زیر برخی از بخش های رایج و کلیدی یک طرح تجاری آورده شده است.

خلاصه اجرایی: این بخش شرکت را تشریح می‌کند و خلاصه اهداف و ارزش‌های شرکت را به همراه هر گونه اطلاعاتی در مورد رهبری، کارکنان، عملیات و مکان شرکت در بر می‌گیرد.

محصولات و خدمات: در اینجا، شرکت می‌تواند محصولات و خدماتی را که ارائه خواهد کرد، تشریح کند و همچنین ممکن است قیمت‌گذاری، طول عمر محصول و مزایایی برای مصرف‌کننده را مشخص کند. سایر عواملی که ممکن است به این بخش وارد شوند عبارتند از فرآیندهای تولید و ساخت، هر گونه حق ثبت اختراعی که شرکت ممکن است داشته باشد، و همچنین فناوری اختصاصی. هر گونه اطلاعات در مورد تحقیق و توسعه (R&D) نیز می تواند در اینجا گنجانده شود.

استراتژی بازاریابی: این بخش توضیح می‌دهد که چگونه شرکت پایگاه مشتری خود را جذب و حفظ می‌کند و چگونه قصد دارد به مصرف کننده برسد. این بدان معناست که یک کانال توزیع واضح باید مشخص شود. همچنین برنامه‌های کمپین تبلیغاتی و بازاریابی را مشخص می‌کند.

برنامه‌ریزی مالی: به منظور جذب طرفی که برنامه تجاری را مطالعه می‌کند، شرکت باید برنامه‌ریزی مالی و پیش‌بینی‌های آتی خود را داشته باشد.

بودجه: هر شرکت خوب نیاز به بودجه دارد. این شامل هزینه های مربوط به کارکنان، توسعه، تولید، بازاریابی و سایر هزینه های مربوط به کسب و کار می‌شود.

انواع طرح‌های کسب و کار

طرح‌های کسب و کار (طرح‌های تجاری) به شرکت‌ها کمک می‌کند تا اهداف خود را شناسایی کرده و در مسیر خود باقی بمانند. افزون‌براین، به‌عنوان وسیله‌ای برای ترغیب افراد به کار و سرمایه‌گذاری در تجارت به‌کار می‌رود.

طرحهای کسب و کار  می توانند به دو دسته مختلف تقسیم شوند: استارتاپ سنتی یا ناب (کارآمد). طرح کسب و کار سنتی رایج‌ترین است. این طرح‌ها استاندارد هستند، جزئیات بسیار بیشتر در هر بخش دارند و همچنین بسیار طولانی تر هستند و نیاز به کار بسیار بیشتری دارند.

از طرفی دیگر، طرح‌های کسب‌وکار استارتاپ ناب، از ساختاری مختصر استفاده می‌کنند و عناصر کلیدی را برجسته می‌کنند. این طرح های کسب و کار به‌لیل کوتاه بودنشان در دنیای تجارت رایج نیستند، جزئیات بسیار کمی دارند و گاهی اوقات بیشتر از یک‌صفحه نیستند. اگر یک شرکت از این نوع طرح استفاده کند، باید انتظار داشته باشد که در صورت درخواست سرمایه‌گذار جزئیات بیشتری ارائه دهد.

جمع‌بندی

یک طرح کسب و کار نباید یک سند ثابت باشد. با رشد و تکامل کسب و کار، طرح کسب و کار نیز باید رشد کند. بررسی سالانه طرح به یک کارآفرین اجازه می‌دهد تا هنگام در نظر گرفتن بازارها، آن را به‌روز کند. همچنین فرصتی برای نگاه کردن به گذشته و دیدن آنچه که به دست آمده و چه چیزی به دست نیامده است را فراهم می‌کند. از طرح کسب‌ و کار به ‌عنوان یک سند دائم استفاده کنید که با کسب و کار شما رشد و تکامل می‌یابد.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

خدمات ایزوسیستم در زمینه‌ی مشاوره، پیاده‌سازی و اخذ ایزو برای مشاغل مختلف است که منتج به گرفتن ایزو و دریافت ایزو معتبر خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی انواع گواهینامه ایزو و همچنین اخذ گواهینامه ایزوه‌ می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!