طرح پایداری چیست؟ تدوین طرح پایداری در پیشنهادهای پروژه
آشنایی با طرح پایداری
واژهی پایداری تبدیل به یک واژهی مهم در حوزه بشردوستی شده است. کمککنندگان و سازمانهای بیشتری بر این موضوع تاکید زیادی دارند. هنگامی که بهطور کلی در مورد پایداری صحبت میشود، اکثر مردم فقط به پایداری زیستمحیطی فکر میکنند. این مفهوم با مسائل زیست محیطی مانند تغییرات آب و هوا، تخلیه خاک، آلودگی هوا و غیره سروکار دارد. در اکثر فراخوانها برای پیشنهاد، کمککننده درخواست طرح پایداری میکند. بسیاری از سازمانهای غیردولتی این موضوع را بیشتر به عنوان یک فکر ثانوی میدانند تا یک نگرانی اصلی؛ اما طرح پایداری در واقع بسیار مهم است.
در این مقاله به هر آنچه که باید در مورد طرح پایداری بدانید، بیاموزید و از آن در پروژه پیشنهادی بعدی خود به نفع خود استفاده کنید، میپردازیم.
طرح پایداری چیست؟
طرح پایداری اساساً یک سند است که چگونگی پایداری پروژه شما در دراز مدت را توضیح میدهد. این سند بر پایداری جامعه، پایداری مالی و پایداری سازمانی تمرکز دارد. طرح پایداری بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است؛ زیرا کمککنندگان مایلند پروژه هایی را که دارای پتانسیل بقا و پیشرفت در دراز مدت هستند، تامین مالی کنند. طرح پایداری جنبههای مختلفی را توصیف میکند که در آن پروژه باید در درازمدت پایدار بماند تا همچنان کار کند.
طرح پایداری نحوه بقای پروژه را در دراز مدت مشخص میکند و اطمینان حاصل میکند که منابع صرفشده برای پروژه از بین نمیرود. این طرح به شما و کمککننده اطمینان خاطر میدهد که کمک هزینه بهخوبی خرج شده است و حتی پس از اتمام حمایت تأثیر طولانی مدت خواهد داشت.
چرا به برنامه پایداری نیاز داریم؟
اکثر کمککنندگان حداقل به یک پاراگراف در پیشنهاد شما نیاز دارند تا در مورد پایداری پروژه شما باشد. برخی از شما میخواهند که یک طرح پایداری کامل بنویسید؛ اما چرا آنها از شما میخواهند که زمان زیادی را روی بیان پایداری پروژه خود متمرکز کنید؟ در واقع، زمانیکه یک کمککننده تصمیم به تأمین مالی شما میگیرد، در پروژه شما سرمایهگذاری میکند. مانند هر سرمایهگذاری، کمککنندگان میخواهند پولی که خرج میکنند، راه طولانی را طی کند و تأثیری ماندگار داشته باشد. آنها نمیخواهند پروژه شما پس از حمایت آنها به پایان برسد، بلکه میخواهند جرقه تغییرات پایداری را ایجاد کنند که تأثیر طولانی مدت داشته باشد.
هنگامی که یک برنامه پایداری کامل که منطقی است و تمام اطلاعات مهم را در اختیار دارد، تهیه میکنید، به کمککنندگان نشان میدهید که در مورد موفقیت پروژه خود در بلندمدت فکر میکنید. این اقدام میتواند کمککننده را متقاعد کند که شما در زمینهای که روی آن کار میکنید متخصص مطلق هستید و میدانید چه کاری انجام میدهید. همچنین به کمککننده نشان میدهد که شما واقعاً بهترینها را برای ذینفعان در ذهن دارید؛ زیرا فکر میکنید که چگونه پروژه پس از پایان حمایت مالی کوتاهمدت ادامه پیدا کند.
از سوی دیگر اگر نیازی به آن نباشد، بسیار منطقی است که به پایداری پروژه و سازمان خود فکر کنید و برای آن برنامه بنویسید. به این ترتیب، برای همه روشنتر میشود که چشمانداز بلندمدت پروژه چیست و میخواهید پروژه خود را به کجا پیش ببرید.
بسیاری از سازمانهای غیر دولتی توجه کافی به نوشتن برنامه پایداری ندارند، چرا که اغلب بخش آخر یک پیشنهاد است. وقتی طرح پایداری شما عالی است، میتواند بخشی باشد که پیشنهاد شما را از رقابت شما متمایز میکند و کمککننده را متقاعد میکند که واقعاً پروژه شما را تامین مالی کند.
بخشهای طرح پایداری چیست؟
طرح پایداری معمولاً دارای سه بخش است. همانطور که قبلاً ذکر شد، برنامه پایداری لزوماً به پایداری زیست محیطی پروژه اشاره نمی کند. در طرح پایداری، شما باید فقط روی پایداری خود پروژه تمرکز کنید. سه قسمتی که باید به آنها بپردازید عبارتند از: پایداری جامعه، پایداری مالی و پایداری سازمانی پروژه شما.
هنگام توصیف پایداری پروژه، بسیاری از سازمانهای غیردولتی بیشتر روی پایداری مالی تمرکز میکنند. البته، این بخش مهمی از پایداری پروژه است؛ اما لزوما مهمترین بخش نیست. درحالیکه دانستن نحوه تامین مالی پروژه در بلندمدت مهم است، سایر بخشهای طرح پایداری نیز بسیار مهم هستند. بدون پایداری جامعه و سازمان، پایداری مالی مستقیماً به پایداری پروژه منتج نخواهد شد.
پایداری جامعه چیست؟
پایداری جامعه به این موضوع میپردازد که چقدر پروژه در جامعه ریشه دارد. همچنین توضیح میدهد که پس از عدم حمایت مالی بیشتر از سوی کمککننده، جامعه چگونه به پروژه ادامه خواهد داد. این بخش در دهههای گذشته بسیار مهم شناخته شده است؛ زیرا بیش از پیش مشخص شد که بدون حمایت جامعه، بسیاری از پروژهها شانسی برای بقا ندارند. اگر جامعه احساس مالکیت این پروژه را نداشته باشد، حتی با یک استراتژی تامین مالی خوب، این پروژه احتمالا شکست خواهد خورد.
یک راه خوب برای تضمین پایداری جامعه شامل افراد ذینفع در برنامهریزی و اجرای برنامه است. روشهای مشارکتی میتواند برای این امر بسیار مفید باشد. در صورت امکان با همه ذینفعان مشورت کنید تا مطمئن شوید که جامعه نسبت به پروژه احساس مالکیت میکند و ترجیحات آنها در پروژه شما اجرا میشود.
پایداری مالی چیست؟
پایداری مالی توانایی پروژه شما را برای بقای مالی توصیف میکند. در اینجا، شما باید بیان کنید که چه نوع منابع مالی برای آینده دارید تا مطمئن شوید که پروژه میتواند نیازهای مالی خود را تامین کند. اساسا، شما دو گزینه برای انجام این کار دارید: تکیه بر منابع خارجی یا منابع داخلی.
منابع خارجی تامین مالی به این معنی است که پول از خارج سازمان میآید و توسط فعالیتهای پروژه جمعآوری نمی شود. این میتواند کمکهای مالی بیشتر، کمکهای مالی دولتی و غیره باشد.
منابع مالی داخلی به این معنی است که شما برنامهای برای جمعآوری پول در سازمان یا از طریق فعالیتهای درآمدزا دارید. این میتواند سرمایهگذاریهای تجاری، حق عضویت و سایر فعالیت های درآمدزا باشد.
پایداری سازمانی چیست؟
پایداری سازمانی توانایی سازمان شما را بهعنوان یک کل برای بقا توصیف میکند. کمککنندگان میخواهند یک مشارکت طولانیمدت ایجاد کنند، بنابراین میخواهند بدانند آیا سازمان شما تا ۱۰ سال دیگر هنوز آنجا خواهد بود یا خیر. این امر همچنین میتواند از طریق منابع خارجی مانند کمکهای بلاعوض و بودجه طولانیمدت یا از طریق منابع داخلی مانند فعالیتهای درآمدزا یا حق عضویت بهدست آید. این بخش از طرح پایداری را نباید نادیده گرفت؛ زیرا مهم است که به کمککننده نشان دهید که شما شریک بزرگی هستید که آنها میتوانند در آینده روی شما حساب کنند.
چگونه یک طرح پایداری تدوین کنیم؟
همانطور که در بالا گفتیم، معمولاً طرح پایداری یکی از آخرین بخشهای پیشنهاد است. بسیاری از جمعآوریکنندگان سرمایه این اشتباه را مرتکب میشوند که فقط در آخرین مراحل طرح پیشنهادی به آن فکر میکنند؛ اما اگر قبلاً هنگامی که انواع مختلف پایداری را توضیح دادیم توجه دقیقی کرده باشید، متوجه شدهاید که طرح پایداری نه تنها بر این بخش، بلکه بر کل پیشنهاد تأثیر میگذارد. اگر میخواهید پایداری جامعه قوی داشته باشید، باید رویکرد خود را بهگونهای طراحی کنید که مشارکت را تقویت کند. اگر میخواهید پایداری مالی را از طریق تأسیس یک شرکت اجتماعی تضمین کنید، فعالیتهای شما باید آن را منعکس کند. بنابراین، طرح پایداری چیزی است که باید در تمام مراحل نوشتن طرح پیشنهادی در ذهن شما باشد و چیزی است که باید در همان ابتدا تعیین کنید.
هنگامی که در مورد دیدگاه خود از یک طرح پایداری صحبت میکنید، مطمئن شوید که کل تیم شما همراه است. این امر بر بسیاری از حوزههای سازمان و پروژه شما تأثیر خواهد گذاشت و همه باید بدانند که استراتژی بلندمدت چیست تا بتوانند آن را به روشی استراتژیک پیادهسازی کنند. سعی کنید به هر جنبهای از برنامهریزی پروژه خود با این سوال که چگونه در بلندمدت اجرا می شود نزدیک شوید و ایدهها را برای توسعه برنامه پایداری خود بنویسید.
چه چیزی باعث ایجاد یک برنامه پایداری موفق میشود؟
اکنون میدانید که برنامه پایداری چیست، چرا به آن نیاز دارید و چگونه میتوانید آن را توسعه دهید؛ اما چه چیزی باعث ایجاد یک برنامه پایداری موفق میشود؟ برای نوشتن یک اثر خوب باید به چه نکاتی توجه کرد؟
در واقع تحقیقات زیادی وجود دارد و طبق مطالعات، موارد زیر مهمترین عواملی هستند که میتوانند بر پایداری پروژه تأثیر بگذارند:
- داشتن نظریه منسجم تغییر برای سازمان
- سیستم نظارت و ارزیابی خوب
- سازگاری رویکرد
- آموزش کارکنان در امور اداری
- داشتن چندین منبع سرمایهگذاری
- ثبات سازمانی
- ادغام در سیستمهای موجود و حمایت سیاسی
- حمایت جامعه
با دانستن این موضوع، باید سعی کنید عوامل فوق را در نظر داشته باشید و تا حد امکان در برنامه پایداری خود به آنها بپردازید. از آنجایی که بسیاری از سازمانهای غیردولتی هنوز این بخش از پیشنهاد را نادیده میگیرند، شما فرصت زیادی دارید که بدرخشید و پیشنهاد خود را به پیشنهاد ویژه تبدیل کنید که در نهایت برنده شما خواهید بود.
اخذ گواهینامه ایزو معتبر
خدمات ایزوسیستم در زمینهی مشاوره و اخذ ایزو برای مشاغل مختلف، شرکتها و سازمانها است که منتج به گرفتن ایزو و دریافت ایزو معتبر خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی انواع گواهینامه ایزو، پیادهسازی ایزو و همچنین اخذ گواهینامه ایزو میتوانید از طریق شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با کارشناسان ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما در کوتاهترین زمان با شما تماس خواهند گرفت.