IBAN چیست؟ تراکنش های بانکی ایمن – ایزو ۱۳۶۱۶

iban چیست

IBAN چیست؟ آی بُن (IBAN) مخفف International Bank Account Number یا شماره‌حساب بانکی بین‌المللی، یک سیستم شماره‌گذاری استاندارد است که برای شناسایی حساب‌های بانکی در خارج از کشور ایجاد شده است. این شماره با یک کد کشور دورقمی شروع می‌شود و در ادامه دو عدد و چندین کاراکتر الفبایی می‌آید. با یک قالب بین‌المللی، پردازش معاملات هنگام ارسال پول به کشور دیگر آسان و سریع‌تر می‌شود.

توجه داشته باشید که IBAN جایگزین شماره‌گذاری حساب خود بانک نمی‌شود و فقط به‌منظور ارائه اطلاعات اضافی است که به شناسایی پرداخت‌های خارج از کشور کمک می‌کند. این شماره، در درجه اول در اتحادیه اروپا مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ بنابراین اگر می‌خواهید از اروپا پول ارسال کنید، احتمالاً به شماره‌حساب بانکی بین‌المللی معتبری نیاز خواهید داشت.


اجزای IBAN چیست؟

در کشورهایی که IBAN لازم است، شامل موارد زیر است:

  • کد کشور سازمان بین المللی استاندارد (ISO) (دو حرف مانند “NL” برای هلند یا “PT” برای پرتغال).
  • شماره چک، که دو رقمی خواهد بود.
  • کد بانکی، موسسه مالی و شعبه سرویس دهنده حساب را شناسایی می کند.
  • شماره حساب بانکی منحصر به فرد.

IBAN  خود را از کجا پیدا کنید؟

استفاده از IBAN مناسب هنگام ارسال پول بسیار مهم است. اگر اشتباه باشد، ممکن است بانک شما پول شما را به مقصد اشتباه بفرستد، یا بابت پرداخت نامعتبر از شما هزینه دریافت کند. معمولاً می توانید IBAN خود را با ورود به سیستم بانکی آنلاین یا بررسی صورت حساب بانکی خود پیدا کنید.


استاندارد بین المللی IBAN به تازگی به روز شده است

روزهایی که  انتقال پول به خارج از کشور طول می کشید تا به آنجا برسد و گاهی اوقات اصلاً نمی رسید، گذشته است. این امر، به لطف استاندارد دو بخشی، ایزو ۱۳۶۱۶، که اخیراً تجدید نظر شده است، امکان پذیر است.

ISO 13616-1 ، خدمات مالی – شماره حساب بانکی بین المللی (IBAN) – قسمت ۱: ساختار IBAN، عناصر شماره حساب بانکی بین المللی (IBAN) را برای تسهیل پردازش داده ها در سطح بین المللی در مبادله داده ها مشخص می کند.

ISO 13616-2 ، خدمات مالی – شماره حساب بانکی بین المللی (IBAN) – قسمت ۲: نقش و مسئولیت های سازمان ثبت، که جزئیات مراحل ثبت فرمت های IBAN و عناصر داده ای را تشکیل می دهد.

این استاندارد برای اولین بار در سال ۱۹۹۷ تهیه شد و روشی را برای ایجاد کدی در سیستم های موجود بانک ها فراهم نمود و هنگام انتقال پول بین بانک ها و کشورها خطر سردرگمی را از بین برد.

توسعه استانداردهای مرتبط با IBAN

ایزو ویژه IBAN چیست؟ ISO 13616 روشی را که به حداقل تغییر در سیستم های موجود نیاز دارد و  ساختاردهی اطلاعاتی که پردازش خودکار اطلاعات را ارتقا می دهد، پیشنهاد می کند. به این ترتیب، با کاهش نیاز به هرگونه مداخله دستی در پردازش داده ها، در زمان قابل توجهی صرفه جویی می شود.

در توسعه ایزو ۱۳۶۱۶، کمیته فنی ایزو تشخیص داد که یک روش واحد جهانی برای شناسایی حساب و ارتباط بانکی برای مشتریان موسسات مالی عملی نیست. بنابراین ISO 13616 تأیید می کند که موسسات مالی می خواهند در هر زمان ممکن، روش های شناسایی ملی فعلی خود را حفظ کنند.

Paul Janssens، مدیر برنامه در SWIFT، مرجع ثبت IBAN ، گفت: «در دوره دیجیتال سازی و پرداخت سریع تر، استاندارد ایزو IBAN نقش محوری ایفا می کند. زیرا دقت شماره حساب های بانکی را بهبود می بخشد و اعتبار سنجی و اتوماسیون بیشتر پردازش پرداخت‌ها را ممکن می‌سازد.»


نحوه کار شماره‌حساب‌های بانکی بین‌المللی (IBAN)

IBAN شامل یک کد کشور دوحرفی و به دنبال آن دو رقم بررسی و حداکثر سی و پنج کاراکتر الفبایی است. این کاراکترهای الفبایی به‌عنوان شماره‌حساب بانکی اصلی (BBAN) شناخته می‌شوند. این به انجمن بانکی هر کشور بستگی دارد که تعیین کند کدام BBAN را به‌عنوان استاندارد برای حساب‌های بانکی آن کشور انتخاب می‌کند.

هنگام ارسال حواله بین‌بانکی یا انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر، به‌ویژه در سراسر مرزهای بین‌المللی، از شماره IBAN استفاده می‌شود. چند نمونه از کشورهایی که در حال حاضر از سیستم IBAN استفاده می‌کنند، به شرح زیر است:

  • آلبانی: AL47 2121 1009 0000 0002 3569 87411
  • قبرس: CY 17 002 00128 00000012005276002
  • کویت: KW81CBKU00000000000012345601013
  • لوکزامبورگ: LU 28 001 94006447500004
  • نروژ: NO 93 8601 1117947

تفاوت کدهای SWIFT با IBAN چیست؟

اکنون که می‌دانید IBAN چیست لازن است تا با کدهای SWIFT نیز آشنا شوید. دو روش استاندارد و شناخته شده بین‌المللی برای شناسایی حساب‌های بانکی در هنگام انتقال از کشوری به کشور دیگر وجود دارد: شماره‌حساب بانکی بین‌المللی (IBAN) و کد انجمن جهانی ارتباطات مالی بین‌بانکی (SWIFT). تفاوت بین این دو روش در شناسایی آن‌ها است.

کد SWIFT برای شناسایی یک بانک خاص در طول تراکنش بین‌المللی استفاده می‌شود، درحالی‌که از IBAN برای شناسایی یک حساب فردی درگیر در تراکنش بین‌المللی استفاده می‌کنند. هر دو نقش اساسی در اجرای روان بازار مالی بین‌المللی دارند.

نقش سیستم سوئیفت قبل از تلاش برای استانداردسازی تراکنش‌های بانکی بین‌المللی از طریق IBAN است. این روشی است که اکثر نقل‌وانتقالات بین‌المللی وجوه از طریق آن انجام می‌شود. یکی از دلایل اصلی این امر این است که سیستم پیام‌رسانی سوئیفت به بانک‌ها اجازه می‌دهد تا حجم قابل‌توجهی از داده‌های مالی را به اشتراک بگذارند.


الزامات شماره‌حساب‌های بانکی بین‌المللی

الزامات IBAN چیست؟ IBAN بر اساس استانداردهای ملی متفاوت برای شناسایی حساب‌های بانکی توسعه‌یافته است. استفاده‌های متفاوت از فرم‌های الفبایی عددی برای نشان‌دادن بانک‌ها، شعب، کدهای مسیریابی و شماره‌حساب‌های خاص اغلب منجر به تفسیر نادرست یا حذف اطلاعات حیاتی از پرداخت‌ها می‌شود.

برای هموارسازی این فرایند، سازمان بین‌المللی استاندارد، مدت کوتاهی پس از انتشار نسخه کوچک‌تر کمیته اروپایی استانداردهای بانکی (ECBS)، با این باور که انعطاف‌پذیری اصلی مجاز در نسخه ISO غیرقابل‌اجرا بود ISO 13616:1997 را در سال ۱۹۹۷ منتشر کرد. در نسخه ECBS، آن‌ها فقط حروف بزرگ و یک IBAN با طول ثابت را برای هر کشور مجاز می‌دانستند.

از سال ۱۹۹۷، یک نسخه جدید، ISO 13616:2003، جایگزین نسخه اولیه ECBS شد. نسخه بعدی در سال ۲۰۰۷ به‌گونه‌ای که در آن عناصر IBAN باید پردازش داده‌ها را در سطح بین‌المللی، هم در محیط‌های مالی و هم در بین صنایع دیگر تسهیل کنند.

زمینه کاربرد IBAN چیست؟

IBAN ابتدا برای تسهیل پرداخت‌های الکترونیکی بین بانک‌ها در سراسر منطقه یورو ایجاد شد و در سراسر جهان گسترش یافته است. اگرچه ممکن است همه بانک‌ها و همه مناطق به این استاندارد نپیوسته‌اند و ممکن است هنوز نیاز داشته باشید که به یک سیستم جایگزین مانند SWIFT تکیه کنید.

کشورهای آمریکای شمالی، استرالیا و آسیا از IBAN برای نقل‌وانتقال پول داخلی استفاده نمی‌کنند و این کار را فقط در صورت ارسال وجه به کشوری که IBAN را پذیرفته است انجام می‌دهند.


سؤالات متداول

IBAN چیست؟ در ادامه پاسخ به این سؤال لازم است تا با برخی از سؤالات متداول دراین‌رابطه نیز آشنا شوید:

دلیل پیدایش IBAN چیست؟

IBAN برای کاهش خطاها و بهبود راستی‌آزمایی پرداخت‌های بین‌مرزی با کاهش پرداخت‌های رد شده، تأخیر در انتقال و هزینه‌ها و کارمزدهای بانکی مرتبط ایجاد شده است.

شماره IBAN چیست؟

شماره IBAN دارای حداکثر ۳۴ کاراکتر الفبایی است. در ادامه یک کد کشور دو نویسه، دو رقم چک و یک شماره‌حساب بانکی پایه (BBAN) که شامل جزئیات بانک و حساب خاص است، می‌آید. فرمت بخش BBAN از کشوری به کشور دیگر متفاوت است که معمولاً شامل کد بانک و کد شعبه است.

چگونه می‌توانم IBAN بگیرم؟

اگر مشتری بانکی  هستید که در فهرست IBAN باشد، می‌توانید برای اخذ این کد درخواست دهید. توجه داشته باشید که IBAN فقط برای پرداخت وجه قابل‌استفاده است و هنگام برداشت از آن استفاده نمی‌شود.


در انتها…

IBAN فقط در حین نقل‌وانتقالات مالی بین‌المللی استفاده می‌شود. آخرین اطلاعات نشان می‌دهد که ۸۲ کشور از IBAN استفاده می‌کنند. اگر کشور شما از IBAN استفاده نمی‌کند، ممکن است از سیستم دیگری مانند SWIFT استفاده کند. انتقال پول در سطح بین‌المللی می‌تواند مشکل باشد. این سیستم‌ها برای کاهش مشکلات مربوط به نقل‌وانتقالات بین‌المللی طراحی شده‌اند.

با ما تماس بگیرید!

برای مشاوره رایگان و اخذ ایزو می توانید فرم دریافت ایزو را تکمیل نمایید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند. همچنین می توانید برای پاسخگویی به سوالات خود و اطلاعات بیشتر درباره گواهینامه ایزو با شمار های ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ تماس حاصل فرمایید.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!