CMMI چیست؟ مدلی برای بهینه‌سازی فرآیندهای توسعه

مدل-بلوغ-قابلیت-یکپارچه
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

CMMI – مدل بلوغ قابلیت یکپارچه چیست؟

مدل بلوغ قابلیت یکپارچه – Capability Maturity Model Integration مخفف (CMMI) یک مدل فرآیندی و رفتاری است که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا بهبود فرآیند را ساده‌سازی کنند و رفتارهای مولد و کارآمدی را تشویق کنند که خطرات را در توسعه نرم‌افزار، محصول و خدمات کاهش می‌دهد.

CMMI توسط موسسه مهندسی نرم افزار در دانشگاه کارنگی ملون به‌عنوان ابزار بهبود فرآیند برای پروژه‌ها، بخش‌ها یا سازمان‌ها توسعه یافته است. وزارت دفاع و دولت ایالات متحده به توسعه CMMI کمک کردند که الزامی رایج برای قراردادهای توسعه نرم‌افزار وزارت دفاع و دولت ایالات متحده است. CMMI درحال‌حاضر توسط موسسه CMMI اداره می شود و توسط ISACA در سال ۲۰۱۶ خریداری شد.

مدل CMMI

CMMI برای کمک به بهبود عملکرد با ارائه هر آنچه کسب‌وکارها برای توسعه مداوم محصولات و خدمات بهتر نیاز دارند، طراحی شده است. CMMI چیزی بیش از یک مدل فرآیندی است و همچنین یک مدل رفتاری است. کسب‌وکارها می توانند از CMMI برای مقابله با تدارکات بهبود عملکرد با توسعه معیارهای قابل سنجش استفاده کنند. CMMI همچنین می‌تواند به ایجاد ساختاری برای تشویق رفتار مولد و کارآمد در سراسر سازمان کمک کند.

سطوح بلوغ CMMI

مدل CMMI بلوغ سازمانی را به پنج سطح تقسیم می کند. برای مشاغلی که از CMMI استقبال می کنند، هدف این است که سازمان را تا سطح ۵، یعنی سطح بلوغ “بهینه سازی” ارتقا دهند. هنگامی که کسب و کارها به این سطح رسیدند، کار با CMMI تمام نمی شود. در عوض، آنها بر تعمیر و نگهداری و بهبودهای منظم تمرکز می کنند.

سطوح بلوغ CMMI عبارتند از:

سطح بلوغ ۰ – ناتمام و ناقص: در این مرحله کار «ممکن است تکمیل شود یا نشود». افزون‌براین، اهداف تعیین نشده است و فرآیندها فقط تا حدی شکل می‌گیرند یا نیازهای سازمانی را برآورده نمی‌کنند.

سطح بلوغ ۱ – اولیه: فرآیندها غیرقابل پیش‌بینی و واکنشی تلقی می‌شوند. در این مرحله، «کار تکمیل می‌شود؛ اما اغلب با تأخیر و بیش از بودجه تعیین‌شده انجام می‌شود». سطح بلوغ ۱ بدترین مرحله‌ای است که یک کسب‌وکار می‌تواند در آن قرار گیرد. به‌عبارت دیگر، محیط غیرقابل پیش‌بینی که ریسک و ناکارآمدی را افزایش می‌دهد.

سطح بلوغ ۲ – مدیریت شده: سطحی از مدیریت پروژه به دست آمده است. پروژه‌ها در این سطح «برنامه‌ریزی، انجام، سنجش و کنترل می‌شوند»؛ اما هنوز مسائل زیادی برای رسیدگی وجود دارد.

سطح بلوغ ۳ – تعریف شده: در این مرحله، سازمان‌ها بیشتر فعال هستند تا واکنشی. مجموعه‌ای از «استانداردهای سازمانی» برای «ارائه راهنمایی در پروژه‌ها، برنامه‌ها و پورتفولیوها» وجود دارد. کسب‌وکارها کاستی‌های خود را درک می‌کنند، می‌دانند چگونه آنها را برطرف کنند و هدفشان برای بهبود چیست.

سطح بلوغ ۴ – مدیریت کمی: این مرحله بیشتر سنج و کنترل می‌شود. سازمان دروی داده‌های کمی برای تعیین فرآیندهای قابل پیش‌بینی کار می‌کند که با نیازهای ذینفعان هماهنگ است.

سطح بلوغ ۵ – بهینه سازی: در اینجا، فرآیندهای سازمان پایدار و انعطاف‌پذیر هستند. در این مرحله نهایی، یک سازمان در وضعیت ثابتی از بهبود و واکنش به تغییرات یا فرصت‌های دیگر خواهد بود. این سازمان دارای ثبات است که امکان «چابکی و نوآوری» را در یک محیط قابل‌پیش‌بینی فراهم می‌کند.

هنگامی که سازمان‌ها به سطوح ۴ و ۵ رسیدند، بلوغ در سطحی بالا نظر گرفته می‌شود که در آن به‌طور مداوم در حال تحول، تطبیق و رشد برای برآورده‌کردن نیازهای سهامداران و مشتریان هستند. هدف CMMI ایجاد محیط‌های قابل اعتماد است که در آن محصولات، خدمات و بخش‌ها فعال، کارآمد و سازنده باشند.

سطح قابلیت  CMMI

مدل CMMI همچنین دارای سطوح توانایی است که برای ارزیابی عملکرد و بهبود فرآیند سازمان مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ چرا که در یک حوزه عمل انفرادی مشخص‌شده در مدل CMMI به کار گرفته می‌شود. این امر می‌تواند به ایجاد ساختار فرآیند و بهبود عملکرد کمک کند و هر سطح براساس سطوح بلوغ برای ارزیابی یک سازمان ساخته شود.

سطوح توانایی عبارتند از:

سطح توانایی ۰ – ناقص و ناتمام: عملکرد ناسازگار و رویکردی ناقص برای برآورده‌کردن هدف زمینه‌های تخصص وجود دارد.

سطح قابلیت ۱ – اولیه: مرحله‌ای که سازمان‌ها شروع به رسیدگی به مسائل عملکرد در یک حوزه عملی خاص می کنند؛ اما مجموعه کاملی از اقدامات در محل وجود ندارد.

سطح قابلیت ۲ – مدیریت شده: پیشرفت درحال نشان دادن است و مجموعه کاملی از شیوه‌ها وجود دارد که به‌طور خاص به بهبود در زمینه‌های تخصص می‌پردازد.

سطح قابلیت ۳ – تعریف شده: تمرکز بر دستیابی به اهداف پروژه و عملکرد سازمانی است و استانداردهای سازمانی واضحی برای پرداختن به پروژه‌ها در آن حوزه عملی وجود دارد.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی انواع گواهینامه‌ ایزو، پیاده‌سازی ایزو و همچنین اخذ ایزو می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با کارشناسان ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما در کوتاه‌ترین زمان با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!