نقشه دانش (Knowledge Map)

نقشه-دانش

آشنایی با نقشه دانش (Knowledge Map)

زمانی که با حجم عظیمی از اطلاعات پیچیده سروکار دارید، غیرممکن است که در هر زمینه ای متخصص باشید؛ اما به احتمال زیاد فردی در شرکت شما دانش لازم برای حرکت رو به جلو را دارد. با کمک نقشه‌ دانش، تیم‌ها و سازمان‌ها می‌توانند به صورت بصری مقادیر زیادی از دانش پیچیده و جمعی را که به صورت گروهی در فکر دارند، فهرست‌بندی کنند تا برای همه به راحتی قابل دسترسی باشد.

نقشه‌های دانش چیزی بیش از ابزارهای قدرتمند برای سازماندهی اطلاعات داخلی پیرامون محصولات، فرآیندها، برنامه‌ها و نتایج هستند. شرکت‌های بزرگ و کوچک از آنها برای تسهیل فرآیندهای مدیریت دانش، هدایت بهبودهای استراتژیک، استانداردسازی بهترین شیوه‌ها و شناسایی بخش‌هایی که ممکن است اطلاعات حیاتی در آنها وجود نداشته باشد، استفاده می‌کنند.

نقشه دانش چیست؟

نقشه دانش یک کمک بصری است که نشان می‌دهد کجا می‌توان دانش را در یک گروه یا سازمان یافت و چگونه می‌توان افرادی را که بیشترین تخصص را دارند پیدا کرد.

این نقشه‌ها که اغلب به‌عنوان « مدیریت دانش» نامیده می‌شود، با استفاده از گره‌های مختلف به هم پیوسته سازماندهی می‌شوند تا یافتن مکان جستجوی اطلاعات آسان باشد.

چرا نقشه‌های دانش ایجاد کنیم؟

وقتی با حجم زیادی از داده‌های پیچیده سروکار داریم، همه در هر موضوعی به سراغ یک متخصص نمی‌روند. داشتن یک ابزار ساده برای یافتن افرادی در سازمان که دارای مهارت های خاص هستند، هم در زمان صرفه‌جویی می کند و هم کارآمد است.

به‌جای جست‌وجوی اطلاعاتی که شاید با آن‌ها آشنا نباشید، نقشه دانش می‌تواند شما را مستقیماً به کسی که می‌تواند کمک کند هدایت کند.

مزایای نقشه دانش

نقشه‌های دانش ابزار بسیار قدرتمندی برای مدیریت دانش حیاتی یک شرکت هستند. آنها همچنین می‌توانند بخش‌هایی را در سازمان که ممکن است در معرض خطر باشند، مشخص کنند.

گاهی اوقات، عمل ساده ایجاد یک نقشه دانش، پیوندهای ضعیف را نشان می‌دهد. همچنین ممکن است تنگناهایی را در جریان داده‌ها و دانش آشکار کند.

با مشخص‌کردن دقیق چگونگی جریان دانش در شرکت، افراد می توانند فرصت های بهبود را پیدا کنند.

به عبارت دیگر، آنها می‌توانند تنظیمات خاصی را انجام دهند تا مطمئن شوند که دانش درست به افراد مناسب می‌رسد. همچنین، آن دانش می تواند در قسمت مناسبی از فرآیند به آن افراد برسد.

نقشه مفهومی (Concept mapping)

نقشه مفهومی روش دیگری برای به تصویر کشیدن ایده‌ها از طریق نمودارها است. با این حال، به جای تمرکز بر یک مفهوم واحد، از نقشه ‌ای مفهومی برای نشان دادن روابط بین ایده‌های مختلف استفاده می‌شود.

نقشه‌های مفهومی اغلب توسط مهندسان و طراحان برای تدوین، ساختار و مستندسازی دانش و کمک به حل مسائلی که دیدگاه ها متفاوت است، استفاده می‌شود.

آنها همچنین برای تیم‌هایی که وظیفه طراحی محصولات یا فرآیندهای جدید را دارند، مفید هستند.

نحوه استفاده از نقشه‌های دانش

شما می توانید یک نقشه دانش ساده اما کاربردی برای تیم یا هدف خود در چهار مرحله آسان ایجاد کنید:

موضوعی را برای نقشه دانش خود مشخص کنید و چارچوب را تنظیم کنید. یکی از راه‌های آسان برای انجام این کار، استفاده از قالب‌های از پیش طراحی‌شده ارائه‌شده توسط نرم‌افزار نقشه دانش است. با موضوعی (مثلاً طوفان فکری) که برای پروژه یا هدف شما ضروری است شروع کنید.

از موضوع دانش خود، به گره‌های مختلفی که منابع اطلاعاتی مرتبط را نشان می دهند، منشعب شوید. در مثالی از طوفان فکری، گره‌های شما ممکن است شامل موارد زیر باشد: برنامه‌ها، ایده‌ها، تدارکات یا آماده سازی. تمام منابع لازم را شناسایی کنید و بفهمید که برای جمع آوری اطلاعات هر گره باید با چه کسانی مشورت کنید.

در صورت لزوم، به گره‌های خاص‌تر انشعاب کنید. در مثال طوفان فکری، گره آماده‌سازی شما ممکن است به گره‌های فرعی مانند مشکل حل شده، مصرف کننده هدف یا حداقل تعداد ایده‌های مورد نیاز منجر شود.

هنگام جمع‌آوری داده‌های مورد نیاز برای هر یک، کلیدواژه‌هایی را که توضیح می‌دهند چگونه گره‌های شما با یکدیگر مرتبط هستند را در نظر بگیرید.

اکنون که یک منبع کامل و منسجم است، نقشه دانش شما می تواند مورد بازبینی قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که حاوی تمام اطلاعات حیاتی برای موضوع انتخابی شما است و هر گونه مانع برای اشتراک گذاری برطرف شده است.

نکات اولیه نقشه‌برداری دانش

همان‌طور که مجموعه ای از نقشه های دانش را می‌سازید، می توانید به طور سیستماتیک آنها را به هم متصل کنید تا جریان دانش را در گروه یا سازمان خود ساده کنید.

فقط به یاد داشته باشید که اگرچه نقشه‌برداری دانش می‌تواند یک پلتفرم بسیار کارآمد برای نمایش و به اشتراک‌گذاری دانش باشد؛ اما در معرض نفوذ اطلاعات نیز قرار دارد.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

خدمات ایزوسیستم در زمینه‌ی مشاوره، پیاده‌سازی و اخذ ایزو برای مشاغل مختلف است که منتج به گرفتن ایزو و دریافت ایزو معتبر خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی انواع گواهینامه ایزو و همچنین اخذ گواهینامه ایزوه‌ می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!