MSA چیست؟ تجزیه و تحلیل سیستم اندازه‌گیری

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

MSA چیست؟ تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری یا Measurement System Analysis فرایندی است که برای شناسایی و تعیین کمیت منابع تغییرات در یک سیستم اندازه‌گیری استفاده می‌شود.

سیستم اندازه‌گیری می‌تواند هر ترکیبی از مبدل، تنظیم‌کننده سیگنال، نمایشگر، ضبط‌کننده یا سیستم جمع‌آوری داده باشد که برای به‌دست‌آوردن اندازه‌گیری استفاده می‌شود. این سیستم‌ها در صورتی مناسب هستند که مشخصات عملکرد فنی موردنیاز را برآورده کند.

تجزیه‌ و تحلیل سیستم اندازه‌گیری

تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری به‌عنوان یک روش تجربی و ریاضی برای تعیین مقدار تغییرات موجود در یک فرایند اندازه‌گیری تعریف می‌شود.

تنوع در فرایند اندازه‌گیری می‌تواند به طور مستقیم به تنوع فرایند کلی ما کمک کند. MSA با ارزیابی دقت و پایداری، برای تأیید سیستم اندازه‌گیری استفاده می‌شود.

تجزیه‌ و تحلیل سیستم اندازه‌گیری

بهترین روش‌ها برای انجام MSA

مطالعه MSA یک فعالیت رسمی و ساختاریافته است که نیاز به نظم و انضباط و برنامه‌ریزی دارد. در اینجا چند نکته برای انجام بهتر MSA آورده شده است:

۱- پارامترهای MSA چیست؟ آن‌ها را به‌درستی تعریف کنید

در نظر بگیرید که چه ویژگی را می‌خواهید اندازه‌گیری کنید، چه افرادی باید شرکت کنند، چه قسمت‌هایی باید اندازه‌گیری شوند، چند بخش باید اندازه‌گیری شوند، و چند بار باید آن‌ها را اندازه‌گیری کنید تا بهترین نتایج را به دست آورید.

۲- هرگونه نویز خارجی را حذف کنید

ازآنجایی‌که MSA در حال مطالعه تغییرات سیستم اندازه‌گیری است، هر منبع تغییر دیگری باید حذف شود تا MSA خالص بماند و نتایج توسط عواملی که شما به آن‌ها علاقه ندارید آلوده نشوند.

۳- MSA یک رویداد یک‌باره نیست؛ آن را بر اساس برنامه‌ریزی تکرار کنید

هر سیستم اندازه‌گیری در طول زمان تغییر خواهد کرد. تجهیزات فرسوده و منحرف خواهند شد. تجهیزات باید هرازگاهی مجدداً کالیبره شوند تا اطمینان حاصل شود که مطمئن‌ترین داده‌ها را ارائه می‌کنند. کالیبره کردن، اندازه‌گیری و دقت تجهیزات را افزایش می‌دهد.

مبانی تحلیل سیستم‌های اندازه‌گیری

اولین چیزی که تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری به دنبال تعریف آن است (MSA چیست؟) این است که آیا از معیارهای صحیح برای سیستم اندازه‌گیری استفاده می‌شود یا خیر.

MSA نیاز ابزار یا دستگاه اندازه‌گیری به کالیبره، تعویض یا به‌روزرسانی را تعیین کرده و توانایی پرسنل را برای اجرای مؤثر دستورالعمل‌های سیستم اندازه‌گیری و عوامل محیطی تأثیرگذار ارزیابی می‌کند.

در نهایت، تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری هرگونه تغییر در فرایند را که می‌تواند منجر به انحراف نتایج یا محصولات معیوب شود را محاسبه می‌کند تا مشخص کند که آیا سیستم اندازه‌گیری فعلی نیاز به تعمیر اساسی دارد یا خیر.

دلایل نیاز ما به MSA چیست؟

ما به یک جامعه داده‌محور تبدیل شده‌ایم. در تجارت و صنعت، از داده‌ها به روش‌های بی‌شماری کاربرد دارند. هنگامی که از این داده‌های اندازه‌گیری برای تصمیم‌گیری در مورد فرایند و کسب‌وکار به‌طورکلی استفاده می‌شود، دقیق بودن داده‌ها ضروری است.

اگر اشتباهاتی در سیستم اندازه‌گیری ما وجود داشته باشد، بر اساس داده‌های نادرست تصمیم‌گیری خواهیم کرد و ممکن است تصمیمات نادرستی بگیریم یا قطعاتی که مطابقت ندارند تولید کنیم. یک تحلیل موثر از سیستم اندازه‌گیری می‌تواند به ایجاد یک‌پایه قوی برای هر فرایند تصمیم‌گیری مبتنی بر داده کمک کند.

سیستم اندازه‌گیری چیست؟

قبل از اینکه بیشتر به MSA بپردازیم، باید تعریف یک سیستم اندازه‌گیری و برخی از منابع رایج تغییرات را مرور کنیم. یک سیستم اندازه‌گیری به‌عنوان سیستمی از معیارهای مرتبط توصیف شده است که امکان کمی‌سازی ویژگی‌های خاص را فراهم می‌کند.

همچنین می‌تواند شامل مجموعه‌ای از گیج‌ها، تجهیزات، نرم‌افزار و پرسنل موردنیاز برای اعتبارسنجی یک واحد اندازه‌گیری خاص یا ارزیابی مشخصه مورد اندازه‌گیری باشد. متغیرهای فرایند اندازه‌گیری می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

عوامل فرایندی MSA چیست؟

  • روش تست و مشخصات
  • پرسنل، اپراتورها، سطح مهارت آن‌ها، آموزش و غیره
  • ابزارها و تجهیزات شامل گیج‌ها، تجهیزات آزمایشی و سیستم‌های کالیبراسیون مرتبط با آن‌ها
  • مواردی که باید اندازه‌گیری شوند شامل نمونه‌های قطعه، مواد اندازه‌گیری شده، طرح نمونه‌برداری و غیره

عوامل محیطی MSA چیست؟

  • دما
  • رطوبت
  • آلاینده‌های محیطی

همه این منابع احتمالی تغییرات باید در طول تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری در نظر گرفته شوند. بیشتر فعالیت‌های MSA دو منبع اصلی تغییرات یعنی قطعات و اندازه‌گیری آن‌‌ها را بررسی می‌کنند. مجموع این دو مقدار نشان‌دهنده تغییرات کل در یک سیستم اندازه‌گیری است.

نحوه انجام تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری

هدف از تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری، تعیین کمیت اثربخشی سیستم اندازه‌گیری، تجزیه‌وتحلیل تغییرات در داده ما و تعیین منبع احتمالی آن است. کیفیت داده‌های جمع‌آوری‌شده باید از نظر مکان، تنوع، سوگیری، ثبات و خطی‌بودن ارزیابی شوند.

در طول یک فعالیت MSA، مقدار عدم‌قطعیت اندازه‌گیری باید برای هر نوع گیج یا ابزار اندازه‌گیری تعریف شده در طرح‌های کنترل فرایند ارزیابی شود. فرایند، ابزار مورداستفاده (گیج، وسایل، ابزار و غیره) و اپراتورها از نظر تعریف مناسب، دقت و تکرارپذیری ارزیابی می‌شوند.

مزایای MSA چیست؟

  • با انجام یک مطالعه MSA، ماهیت سیستم اندازه‌گیری و داده‌های خود را بهتر درک خواهید کرد.
  • قادر خواهید بود تصمیمات داده‌محور بهتری بگیرید.
  • با تصمیم‌گیری بر اساس داده‌های خوب و قابل‌اعتماد، می‌توانید نتایج سازمان را بهینه کنید.
  • قادر خواهید بود کوچک‌ترین تغییرات در فرایند را مشاهده کنید.
  • با مشاهده تغییرات کوچک در روند فرایند، می‌توانید در صورت لزوم برای حذف موارد منفی مداخله کنید.
  • امکان سنجش علمی و آماری معتبر از عملکرد را فراهم کنید.

اهمیت درک MSA چیست؟

MSA به‌عنوان یک مفهوم به‌راحتی قابل‌درک است. شما نیاز دارید MSA را درک کنید زیرا:

  • داشتن داده‌های قابل‌اعتماد برای تصمیم‌گیری شما مهم است.
  • MSA ابزارهایی را برای ارزیابی سیستم اندازه‌گیری شما فراهم می‌کند و در صورت نیاز آن را بهبود می‌بخشد.
  • اگر به نتایج اندازه‌گیری شما نمی‌توان اعتماد کرد، ممکن است فرایندهای شما محصولات معیوب را نشان دهند.

یک نمونه صنعتی از کاربرد تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری

یک تولیدکننده جهانی رنگ، با تنوع و کاهش کیفیت در محصولات خود مواجه شد. پس از بررسی کامل، متوجه شد که تأمین‌کننده، یکی از مواد افزودنی را با وزنی اشتباه تهیه کرده و منجر به نقص رنگ شده است. شرکت برای شکایت با تأمین‌کننده تماس گرفت، اما تأمین‌کننده، شرکت را به داشتن ترازو معیوب متهم کرد.

این شرکت یک مطالعه MSA انجام داد که به آن مدرک آماری داد مبنی بر اینکه ترازوهای آن برای اندازه‌گیری دقیق کیسه‌ها به‌درستی کالیبره شده بودند. در نهایت تأمین‌کننده مجبور شد تا بابت خسارت، چکی به مبلغ ۱۲۵۰۰۰۰ دلار برای شرکت ارسال کند.

ارزیابی ثبات به کمک MSA

اکنون که می‌دانید MSA چیست، قسمتی از فرایند را انتخاب کنید و مقدار مرجع آن را نسبت به استاندارد قابل‌ردیابی تعیین کنید. اگر استاندارد قابل‌ردیابی در دسترس نیست، قطعه را ده بار در یک محیط کنترل شده اندازه‌گیری کنید و مقادیر را میانگین کنید تا مقدار مرجع تعیین شود. این بخش یا نمونه، به‌عنوان نمونه اصلی تعیین خواهد شد.

در طول حداقل بیست دوره، نمونه اصلی را ۳ تا ۵ بار اندازه‌گیری کنید. تعداد تکرارها را ثابت نگه دارید. در طول دوره مطالعه کنید تا تغییرات طبیعی محیطی را به تصویر بکشید.

داده‌ها را روی نمودار x & R رسم کرده و محدودیت‌های کنترل را محاسبه کنید. نمودار کنترل را برای کنترل آماری ارزیابی کنید.

ارزیابی ثبات به کمک MSA

انواع خطا در MSA چیست؟

دو نوع خطا وجود دارد:

تصادفی

خطای ناشی از شانس و تغییرات ذاتی یا طبیعی. هنگام اندازه‌گیری همیشه مقداری تغییر وجود دارد. یکی از راه‌های مبارزه با خطای تصادفی، تکرار است. تکرار عبارت است از تکرار یک اندازه‌گیری یا آزمایش چندین بار و اغلب تصادفی کردن رکوردها (سؤالات) در هر تکرار.

سیستماتیک

اندازه‌گیری‌هایی که به طور پیوسته با مقدار واقعی متفاوت هستند، بایاس هستند. چهار حوزه خطای سیستماتیک عبارت‌اند از:

  • نظری
  • محیطی
  • وسیله
  • مشاهده‌ای

پیش‌شرط‌ها در حین انجام مطالعه MSA

در تعریف مفهومMSA  چیست ذکر کردیم که داده‌ها باید تحت شرایط معمول اندازه‌گیری شوند. کنترل اساسی باید وجود داشته باشد، به‌طوری‌که بدون تجزیه‌وتحلیل سیستم اندازه‌گیری موردنیاز استفاده شود. همچنین:

  • تجهیزات باید کالیبره شوند
  • از افراد واجد شرایط استفاده شود
  • علل غیرضروری برای تغییرات وجود نداشته باشد

نمونه‌ای از یک سیستم اندازه‌گیری

شرکتی یک نظرسنجی انجام می‌دهد تا مشخص کند تبلیغات اینترنتی آن چقدر مؤثر است. در این فرایند، متغیرهای سیستم اندازه‌گیری شامل ترتیب سؤالات نظرسنجی، کارکنان (اپراتورها) که نظرسنجی‌ها را انجام می‌دهند، نحوه ثبت داده‌های حاصل از نظرسنجی و همچنین متغیرهای دیگر است.

انواع MSA  چیست؟

۱- تجزیه‌وتحلیل R & R Gage

معمولاً به‌عنوان Gage Repeatability & Reproducibility شناخته شده و برای نوع پیوسته داده استفاده می‌شود. این روش به ما کمک می‌کند تا تکرارپذیری را بررسی کنیم. بررسی می‌کند که آیا بازرسان در اندازه‌گیری‌های خود از همان قسمت (تکرارپذیری) سازگار هستند یا خیر. این تحلیل، به دو نوع طبقه‌بندی می‌شود: مطالعه R&R متقاطع  و تودرتو

۲- تجزیه‌وتحلیل توافق ویژگی

توافق ویژگی با عنوان مطالعه R & R سنج ویژگی نیز نامیده می‌شود. این نوع مطالعه در داده‌های ویژگی قابل‌استفاده است. برای تعیین دقت ارزیابی‌های انجام‌شده توسط اپراتورها و تشخیص اینکه کدام اقلام دارای نرخ‌های اشتباه طبقه‌بندی هستند، استفاده می‌شود. برای مثال، یک مهندس کیفیت می‌خواهد سازگاری و صحت رتبه‌بندی اپراتورهایی را که کیفیت چاپ پارچه پنبه‌ای را ارزیابی می‌کنند، ارزیابی کند.

۳- مطالعه R&R گیج گسترده

دو روش فوق فقط با دو عامل یعنی قطعات و اپراتورها سروکار دارند. هنگامی که بیش از دو عامل داشته باشیم، از مطالعه R&R گسترده استفاده خواهیم کرد.

سؤالات متداول (FAQ)

در ادامه برخی از سؤالات متداول دراین‌رابطه را بررسی می‌کنیم:

MSA چیست؟

MSA یک فرایند علمی و مبتنی بر آمار است که تغییرات و دقت یک سیستم اندازه‌گیری را ارزیابی می‌کند.

پارامترهای مورد بررسی MSA چیست؟

MSA تکرارپذیری، پایداری، وضوح و خطی‌بودن یک سیستم اندازه‌گیری را چک می‌کند

MSA روی سیستم‌های اندازه‌گیری غیرتولیدی نیز کاربرد دارد؟

استفاده از MSA در عملیات غیرتولیدی نیز مرسوم است. به‌عنوان‌مثال این سیستم در مراکز تماس که به تجزیه‌وتحلیل توافقنامه ویژگی برای ارزیابی عملکرد در پاسخ به تماس‌های تلفنی مشتری نیاز دارند، بسیار رایج است.

جمع‌بندی

امروزه سازمان‌ها از جدیدترین فناوری برای جمع‌آوری داده، تجزیه‌وتحلیل و تصمیم‌گیری بهتر مبتنی بر داده استفاده می‌کنند. اما باید بدانید که نمی‌شود همیشه به داده‌ها اعتماد کرد. با استفاده از رویکرد MSA، می‌توانید تعیین کنید که آیا داده‌هایی که جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل می‌شوند معتبر و دقیق هستند یا خیر.

اکنون که می‌دانید MSA چیست توجه کنید که چه در حال اندازه‌گیری فرایندهای خود با استفاده از دستگاه‌های مکانیکی و الکترونیکی باشید یا به افراد برای مشاهده و ارائه نتایج متکی باشید، MSA و ابزارهای تجزیه‌وتحلیل ضروری هستند تا از تصمیمات خود مطمئن شوید.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ انواع گواهینامه ایزو می‌توانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!