لجستیک چیست؟ مدیریت لجستیک و حمل و نقل لجستیکی

لجستیک یا مدیریت لجستیک شامل فرایندهای متعددی است که جابجایی یکپارچه کالاها، محموله‌ها، بسته‌ها، مواد خام و موجودی نهایی را از نقطه مبدا تا مشتریان نهایی تضمین می‌کند. بسته به بلوغ دیجیتالی یک شرکت، این فرایندها می‌توانند هم خودکار و هم دستی باشند.

مدیریت لجستیکی مدرن و کارآمد، مجهز به فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، هوش پیش‌بینی‌کننده و اینترنت اشیاء (IoT) است و به کسب‌وکارها برای کشف جریان‌های درآمد جدید، افزایش سودآوری و ایجاد تجربیات لذت‌بخش برای مشتری، قدرت می‌دهد. این سیستم جزء اصلی مدیریت زنجیره تامین (SCM) است.

لجستیک چیست؟

به فرآیند کلی مدیریت نحوه کسب، ذخیره و انتقال منابع به مقصد نهایی اشاره دارد. مدیریت لجستیک شامل شناسایی توزیع‌کنندگان و تأمین‌کنندگان بالقوه و تعیین اثربخشی و دسترسی آن‌ها است.

لجستیک در ابتدا یک اصطلاح مبتنی بر نظامی بود که برای اشاره به نحوه دستیابی، ذخیره و جابه‌جایی تجهیزات و تدارکات توسط پرسنل نظامی استفاده می‌شد. این اصطلاح اکنون به طور گسترده در بخش تجاری، به‌ویژه توسط شرکت‌هایی در بخش‌های تولیدی استفاده می‌شود.

ارتباط مدیریت لجستیک و زنجیره تامین (SCM)

مدیریت زنجیره تامین یا SCM مجموعه‌ای از فعالیت‌های به هم پیوسته مربوط به تبدیل مواد خام به کالاهای نهایی تا رسیدن به دست مصرف‌کننده است. SCM از کل فرایند خرید، عرضه، تولید و فروش مراقبت و شکاف بین بخش‌های مختلف را پر می‌کند؛ همچنین از طریق افزایش کارایی، به شرکت‌ها مزیت رقابتی قابل توجهی می‌دهد. همان‌طور که گفته شد مدیریت لجستیکی جزء اصلی مدیریت زنجیره تامین (SCM) است.

آشنایی با مدیریت لجستیک

لجستیک شامل فعالیت‌های دیگری مانند انبارداری، بسته‌بندی حفاظتی، انجام سفارش، کنترل موجودی، حفظ تعادل بین تقاضا و عرضه و مدیریت موجودی نیز می‌باشد.

یکی از مهم‌ترین مفاهیم در مدیریت لجستیک، مفهوم  ” ۷Rs ” است. موسسه منشور لجستیک و حمل‌ونقل این مفهوم را به صورت زیر تعریف می‌کند:

«به دست آوردن محصول مناسب، در مقدار مناسب، در شرایط مناسب، در مکان مناسب، در زمان مناسب، به مشتری مناسب، با قیمت مناسب.»

لجستیک چیست؟

لجستیک به زبان ساده چیست؟

لجستیک به فرایند کلی مدیریت نحوه کسب، ذخیره و انتقال منابع به مقصد نهایی اشاره دارد. مدیریت لجستیک شامل شناسایی توزیع‌کنندگان و تامین‌کنندگان بالقوه و تعیین اثربخشی و دسترسی آن‌ها است.

افزایش تقاضا برای تحویل آنلاین، چرخه‌های تحویل کوتاه‌تر، رقابت فزاینده، کاهش حاشیه سود و اطمینان از خدمات بهتر به مشتریان، برخی از محرک‌های اصلی هستند که شرکت‌ها را در سراسر جهان به سمت کارآمد کردن مدیریت لجستیک سوق می‌دهند. با این حال، اگر دستیابی به مدیریت لجستیک کارآمد با فناوری‌های مدرن یا ابزارهای دیجیتالی تامین نشود، احتمال شکست چندین برابر افزایش می‌یابد.

وظایف یک مدیر لجستیک

یک سیستم مدیریت logistic زیربنای تلاش این مدیران است و شامل مدیریت حمل‌ونقل ورودی و خروجی، مدیریت انبار، مدیریت ناوگان، پردازش سفارش، کنترل موجودی، پیش‌بینی عرضه و تقاضا و مدیریت ارائه‌دهندگان خدمات لجستیک شخص ثالث (۳PL) است. نقش‌ مدیریت لجستیک به دلیل تنوع در امور اجرایی، نیازمند افرادی با سطح مسئولیت‌پذیری بالا است. برخی از این مسئولیت‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • توانایی مدیریت بحران
  • بهینه‌سازی فرایندهای لجستیک
  • مدیریت واحدهای اجرایی
  • توانایی تصمیم‌گیری بین راه‌حل‌های استراتژیک
وظایف یک مدیر لجستیک

نقش حمل‌ونقل در مدیریت لجستیک

بسیاری از افراد به اشتباه لجستیک و حمل‌ونقل را با یکدیگر یکسان می‌دانند، اما باید توجه داشته باشید که حمل‌‌ونقل یکی از بخش‌های لجستیک است. درواقع فقط حدود ۶۲ درصد هزینه‌های لجستیک مربوط به حمل‌ونقل است و نه تمام آن.

به‌صورت‌کلی براورد کرده‌اند که میزان تاثیر هزینه‌های حمل‌ونقل بر قیمت محصولات باید کمتر از ۴ درصد باشد، اما در اکثر جوامع این هزینه همواره رو به افزایش است. استفاده از نرم‌افزارهای لجستیک موجب کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل می‌شود؛ زیرا استفاده از اهرم نظارت و کنترل فرآیند ارسال می‌تواند کاهش چشم‌گیری در هزینه‌‌های حمل‌ونقل ایجاد کند.

اثرات پیاده‌سازی مدیریت لجستیک

مدیریت لجستیک موثر به دلایل متعددی برای شرکت‌ها مهم است. پیاده‌سازی موثر این سیستم تضمین می‌کند که محصولات به صورت مقرون‌به‌صرفه‌، ایمن، کارآمد و به موقع ارسال می‌شوند. این امر باعث صرفه‌جویی در هزینه برای شرکت و رضایت بیشتر مشتریان می‌شود.

در مقابل، مدیریت ضعیف logistic می‌تواند منجر به آسیب‌دیدگی یا تأخیر در حمل‌ونقل شود که نارضایتی مشتریان را به همراه دارد. پیامدهای این مشکلات شامل هزینه‌های بالاتر و مشکلات ارتباط با مشتری است. به منظور اجتناب از این نتایج، ملزم به برنامه‌ریزی دقیق، انتخاب سیستم نرم‌افزاری مناسب و منابع کافی برای رسیدگی به فرآیندها هستیم.

۴ حوزه مدیریت لجستیک

چهار نوع اصلی مدیریت لجستیک وجود دارد که هر کدام بر جنبه متفاوتی از فرایند تامین تاکید دارند:

  • مدیریت تامین و تدارکات
  • توزیع و حرکت مواد
  • لجستیک و مدیریت تولید
  • لجستیک معکوس و بازگشت محصول

توابع مدیریت لجستیک

عملکردهای مدیریت لجستیک شامل خدمات مشتری، تامین منابع و تدارکات، برنامه‌ریزی تولید، بسته‌بندی و مونتاژ می‌شود. مدیریت لجستیک بخشی از تمامی سطوح برنامه‌ریزی و اجرا اعم از استراتژیک، عملیاتی و تاکتیکی است. علاوه بر این، تمام فعالیت‌های لجستیک را هماهنگ می‌کند و با سایر عملکردها از جمله بازاریابی، فروش، تولید، مالی و فناوری اطلاعات ادغام می‌کند.

انواع مدیریت لجستیک

فرآیند مدیریت logistic با انباشت مواد اولیه آغاز می‌شود و تا مرحله نهایی که کالا به مقصد تحویل می‌شود ادامه می‌یابد. انواع مختلفی از لجستیک در ارتباط با فرایندهای زنجیره تامین مختلف وجود دارد.

این فرآیندها همچنین شامل لجستیک معکوس یا مدیریت تمام عملکردهایی است که برای بازگرداندن کالاها و مواد استفاده می‌شود. لجستیک معکوس کالاها را از مشتری یا مقصد نهایی می‌گیرد و به سازمان مبدأ برمی‌گرداند، جایی که می‌توان آن‌ها را مورد استفاده مجدد، تعمیر، تولید مجدد یا بازیافت قرار داد. انواع اصلی مدیریت لجستیک به شرح زیر است:

۱- مدیریت تامین

مدیریت تامین شامل برنامه‌ریزی، تهیه و هماهنگی موادی است که در یک مکان خاص در یک زمان خاص برای پشتیبانی از تولید مورد نیاز است. این تدارکات همچنین شامل هماهنگی برای ذخیره‌سازی و حمل‌ونقل مواد خواهد بود. مدیریت تامین با مفهوم ارزیابی سطح عرضه برای مطابقت با تقاضا و اطمینان از اینکه فرایند دارای جریان روان است به کار برده می‌شود و تاخیر در این بخش می‌تواند منجر به اختلال در کل زنجیره تامین شود.

۲- توزیع و جابجایی مواد

توزیع مواد عموماً شامل جابجایی مواد یا محصولات ذخیره شده برای تولید یا توزیع بیشتر است. این نوع تدارکات شامل بارگیری، تخلیه، ردیابی و نگهداری مواد است. در این بخش جابجایی لوازم را از یک انبار مرکزی به مکان‌های مختلف دیگر کنترل می‌کنند، که شامل جابه‌جایی شدید مواد است و در آن تحویل به موقع یک عامل مهم است.

۳- مدیریت محصول

این بخش از لجستیک شامل برنامه‌ریزی، مدیریت و کنترل مراحل مختلف تولید در یک شرکت است. هماهنگی مورد نیاز در فرایند تولید یا مونتاژ، جابجایی بین کارخانه‌ها و انبارها، مدیریت فضاهای تولید و پایبندی به یک برنامه دقیق از مسئولیت‌های این بخش است.

۴- مدیریت خدمات مشتری

به شیوه‌ها، استراتژی‌ها و فناوری‌هایی اطلاق می‌شود که شرکت‌ از آن‌ها برای مدیریت و تجزیه‌وتحلیل تعاملات و داده‌های مشتری در طول چرخه عمر استفاده می‌کند. مدیریت خوب خدمات مشتری در لجستیک به ارتباطات عالی و تحویل به موقع و بدون آسیب بستگی دارد. این به بهبود روابط تجاری و حفظ مشتریان کمک می‌کند.

۵- مدیریت بازده

از این سیستم اغلب به عنوان لجستیک معکوس یاد می‌شود و مسئول مدیریت اقلام بازگشتی به شرکت است. مدیریت بازگشت شامل احیای مواد و لوازم حاصل از فرایند تولید، مونتاژ یا بازگرداندن محصولات آسیب‌دیده، ناخواسته و استفاده نشده از مشتری نهایی است. از طریق بازرسی و دسته‌بندی مناسب محصولات برگشتی، می‌توان با استفاده از اقلام برگشتی استفاده نشده برای ذخیره مجدد موجودی، ضرر را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

انواع مدیریت لجستیک

نکاتی برای مدیریت موثر لجستیک

مدیریت logistic کارآمد جریان روان ارتباطات و محصولات را تضمین می‌کند، روابط بهتری با مشتری ایجاد می‌کند و نیاز به حفظ موجودی اضافی را به حداقل می‌رساند. همچنین به کاهش خطاها و زمان تحویل، در نتیجه افزایش درآمد کمک می‌کند. چند نکته در زیر برای مدیریت موثر لجستیک مورد بحث قرار گرفته است:

  1. تضمین کنترل بهتر فعالیت‌های ابتدایی

مدیریت لجستیک به اتصال همه منابع و ادغام با بخش‌های مختلف کمک می‌کند تا دید واضح‌تر و شفاف‌تری از عملیات ارائه دهد. دسترسی بی‌درنگ به اطلاعات در کل فرایند تحویل می‌تواند فرایند حمل‌ونقل را ساده‌تر کند و از کنترل بهتر برای کاهش اختلالات تحویل، اطمینان حاصل کند.

  1. نزدیک کردن موجودی به مشتریان

مکان موجودی کالا نقش مهمی در انجام جدول زمانی تحویل دارد. با توجه به اینکه مشتریان روز‌به‌روز انتظار خدمات تحویل سریع‌تری را دارند، فاصله بین مشتری و محصول باید کاهش یابد. مدیریت لجستیک نیاز به یافتن مکان‌های موجودی دارد که می‌تواند زمان‌بندی تحویل را تسریع کند و هزینه‌های عملیاتی را به حداقل برساند.

  1. خودکار کردن عملیات لجستیک اصلی

اتوماسیون باعث صرفه‌جویی قابل توجهی در زمان و هزینه می‌شود؛ زیرا تداخل دستی به خصوص در مورد کارهای تکراری حذف می‌شود. خودکار کردن عملیات لجستیک اصلی مانند زمان‌بندی، تخصیص وظایف، مدیریت فهرست و برنامه‌ریزی مسیر در میان سایر موارد می‌تواند خطاهای پرهزینه را کاهش دهد، خدمات مشتری را بهبود بخشد و سطوح بالایی از تعالی عملیاتی را به ارمغان آورد. اتوماسیون سرعت، دقت، کیفیت و کارایی را هنگام اجرای عملیات تضمین می‌کند.

  1. پذیرش شیوه‌های مسیریابی پیشرفته

روش‌های مسیریابی پیشرفته به برنامه‌ریزی مسیرهای تحویل بسیار کارآمد و سازنده کمک می‌کند. با در نظر گرفتن انبوهی از عوامل خارجی مانند آب و هوا، مسیرهای یک طرفه، عوامل خطر و پلت‌فرم‌های مدرن‌تر، برنامه‌ریزی مسیر می‌تواند هزینه‌ها و تأخیرهای حمل‌ونقل را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

  1. انجام تحویل مشتری محور

مشتریان مدرن با توجه به نیاز به رضایت فوری، باید بدانند سفارش‌هایشان کجاست، چه زمانی ارسال شد، دقیقاً چه زمانی تحویل داده می‌شود و چه کسی آن را تحویل می‌دهد. برندها باید مدل‌های تحویل سلف سرویس را به مشتریان ارائه دهند که به آن‌ها امکان می‌دهد تاریخ، زمان و مکان تحویل را انتخاب و در صورت لزوم تغییر دهند.

  1. کاهش ردپای کربن

حمل‌ونقل یکی از بزرگ‌ترین دلایل افزایش انتشار کربن در سراسر جهان است. منابع را در مقیاس بزرگ مصرف می‌کنند و تا حد زیادی مسئول انتشار کربن در جهان هستند. با معرفی فن‌آوری‌های مدرن، مانند بهینه‌سازی مسیر، اتوماسیون، اسناد دیجیتال و سایر موارد، کسب‌وکارها می‌توانند ردپای کربن خود را به شدت کاهش دهند.

  1. ارزیابی دقیق عملکرد ۳PL

شرکت‌های لجستیک شخص ثالث زمانی استفاده می‌شوند که یک کسب‌وکار بخواهد تمام یا برخی از وظایف توزیع و اجرای خود را برون سپاری کند. پذیرش یک پلتفرم دیجیتال که به ذی‌نفعان لجستیک قدرت می‌دهد تا تصمیم‌گیری مبتنی بر داده‌ها را هدایت کنند، زمانی که نوبت به مدیریت یکپارچه ارائه‌دهندگان تدارکات شخص ثالث می‌رسد، بسیار کاربردی است.

  1. ایجاد استراتژی‌های مدیریت ریسک قوی

شرکت‌ها می‌توانند از طریق برنامه‌ریزی استراتژیک که توسط ابزارهای لجستیک دیجیتال هدایت می‌شود، استحکام زنجیره‌های تامین خود را افزایش داده و از آن‌ها در برابر بحران‌ها محافظت کنند. فرایندهای سفت و سخت و عدم شفافیت منجر به عدم چابکی و انعطاف لجستیک می‌شود. استفاده از ابزارهای دیجیتالی که می‌‎توانند دزدی و آسیب را کاهش دهند، برای اطمینان از وفاداری مشتری و حاشیه سود بهتر، حیاتی است.

فرآیند مدیریت لجستیک

فرآیند مدیریت لجستیک

logistic به طور کلی شامل فرایندهایی برای ترافیک ورودی و خروجی لجستیک است. لجستیک ورودی فرایند انتقال کالا از تامین‌کنندگان به یک انبار و سپس به یک مرکز تولید محصولات است. بخش ورودی می‌تواند شامل مواد خام، ابزار، قطعات، تجهیزات اداری و لوازم باشد. لجستیک خروجی فرایند انتقال محصولات نهایی به خارج از موجودی انبار و ارسال آن‌ها به مشتریان است.

انواع اصلی لجستیک چیست؟

لجستیک را می‌توان بر اساس رشته به پنج نوع تقسیم کرد:

  • تدارکات
  • تولید
  • فروش
  • بازیابی
  • بازیافت

مزایای مدیریت لجستیک

۶ مزیت برتر مدیریت لجستیک شامل موارد زیر می‌شود:

  • ارائه خدمات سریع و با کیفیت
  • بهینه‌سازی هزینه‌های عملیاتی
  • افزایش سودآوری
  • عملیات بین وجهی بهتر
  • بهره‌وری و کارایی تحویل بیشتر
  • برنامه‌ریزی هوشمند مسیر

نمونه‌هایی از لجستیک

لجستیک یک حوزه تخصصی است که شامل انبارداری، خدمات پیک، حمل‌ونقل جاده‌ای، ریلی و هوایی است. شرکت‌های خرده‌فروشی برای کنترل کیفیت محصول، سطح موجودی، زمان‌بندی و هزینه‌ها در مدیریت زنجیره تامین مشارکت می‌کنند. برای فهم بهتر این مفهوم به مثال‌ زیر توجه کنید:

برای یک سازنده کامپیوتر، لجستیک ورودی ممکن است شامل قطعات الکترونیکی، تراشه‌های کامپیوتری، کابل‌ها، کانکتورها، محفظه‌های قالب‌گیری شده و کارتن‌های حمل‌ونقل باشد. تدارکات خروجی شامل کامپیوتر تمام شده و دستگاه‌های جانبی است.

اهداف مدیریت لجستیک

استراتژی لجستیک شامل سه هدف مهم است:

  • کاهش هزینه
  • کاهش سرمایه اولیه
  • بهبود خدمات
اهداف مدیریت لجستیک

اهمیت مدیریت لجستیک

پیچیدگی فزاینده‌ای که در جابجایی کالاها از نقطه مبدا به مقصد وجود دارد، مدیریت لجستیک را با توجه به همگامی با نیازهای متغیر مشتری حیاتی کرده است. لجستیک کلید استفاده، برنامه‌ریزی، کنترل جریان و ذخیره‌سازی کالاها و خدمات برای برآوردن نیازهای مشتری است.

مدیریت لجستیک کارآمد، دید واضحی از فعالیت‌های حمل‌ونقل درگیر در تضمین عملیات زنجیره تامین روان فراهم می‌کند. با تجزیه‌وتحلیل داده‌های حمل‌ونقل، شرکت‌ها می توانند بهینه‌سازی مسیر را برای جلوگیری از اختلالات احتمالی و همچنین صرفه‌جویی در هزینه‌های عملیاتی و سوخت پیاده‌سازی کنند؛ همچنین به شناسایی اقدامات صرفه‌جویی در هزینه کمک می‌کند و در نتیجه بهره‌وری بهتر را تضمین می‌کند.

اجزای اصلی مدیریت لجستیک

مدیریت logistic شامل شبکه گسترده‌ای از تامین‌کنندگان، نمایندگان، ارائه‌دهندگان حمل‌ونقل کالا، توزیع‌کنندگان، بسته‌بندی‌ها و ارائه‌دهندگان خدمات از طریق روش‌های مختلف حمل‌ونقل است. این فرایند پیچیده‌ شامل اجزای متعددی است که حرکت مؤثر کالا را تعیین می‌کند. اجزای اصلی مدیریت لجستیک عبارتند از:

برنامه‌ریزی موجودی

این امر تضمین می‌کند که مقادیر مناسب موجودی برای پاسخگویی به تقاضای مشتری حفظ می‌شود و در عین حال هزینه‌های مربوط به ذخیره‌سازی را به حداقل می‌رساند. برنامه‌ریزی موجودی به ارائه دقیق سفارش، یک انبار سازماندهی شده، افزایش بهره‌وری و صرفه‌جویی در زمان و هزینه کمک می‌کند.

لجستیک ورودی

این بخش به حمل‎ونقل، ذخیره‌سازی و دریافت کالا توسط یک تجارت اشاره دارد. لجستیک ورودی موثر می‌تواند به تهیه محصولات با کیفیت بالا، کاهش هزینه‌های سربار، جلوگیری از اتلاف مواد، افزایش فروش و بهبود زمان تولید کمک کند؛ همچنین مبتنی بر رابطه بین مشاغل و تامین‌کنندگان است.

لجستیک خروجی

این بخش به حمل‌ونقل محصولات نهایی به مشتریان از یک انبار یا مرکز توزیع اشاره دارد. مراحل لجستیک خروجی عبارتند از انبارداری و ذخیره‌سازی، توزیع، حمل‌ونقل و تحویل. این بخش به نحوه رساندن کالاهای شرکت ها به مشتری نهایی مربوط می‌شود و نقش مهمی در فرایند کلی مدیریت ارتباط با مشتری دارد.

مدیریت ناوگان

مدیریت ناوگان شامل مدیریت وسایل نقلیه برای حذف یا کاهش خطرات مرتبط با حمل‌ونقل کالا است. همچنین به بهبود کارایی، بهره‌وری و کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و نیروی کار کمک می‌کند.

انبارداری

انبارداری به نگهداری کالاها یا مواد اولیه در یک انبار اشاره دارد. ظرفیت انبار عامل مهمی است که بر برنامه‌ریزی موجودی تاثیر می‌گذارد. مدیریت لجستیک موثر بدون مدیریت انبار مناسب امکان‌پذیر نیست. مجاورت و ظرفیت انبار دو جنبه حیاتی در زنجیره تامین هستند که کارایی عملیات لجستیک را تعیین می‌کنند.

تحقق تحویل

انجام تحویل نقش مهمی در افزایش رضایت مشتری دارد. این فرایندی است که برای انتقال یک محصول از محل فروش به دست مشتری استفاده می‌شود. همچنین به نحوه پاسخگویی کسب‌وکارها به مشتریان و اقدامات انجام شده برای دستیابی به “شاخص سفارش کامل” اشاره دارد.

برنامه‌ریزی تقاضا

برنامه‌ریزی تقاضا فرایند تحلیل، ارزیابی و پیش‌بینی تقاضا برای اطمینان از در دسترس بودن محصولات و کالاهایی است که مشتریان می‌خواهند بخرند. این فرایند به کسب‌وکارها این توانایی را می‌دهد که فروش آینده را پیش‌بینی کنند و سطح موجودی کافی برای برآوردن نیازهای مشتری را داشته باشد؛  همچنین فرصت‌های تولید درآمد آینده را پیش‌بینی و به دستیابی به بینش در مورد روندهای بازار کمک می‌کند.

مزایای مدیریت لجستیک

مزایای مدیریت لجستیک

کسب‌وکارها برای حفظ رقابت و تضمین ثبات خود نیاز به اجرای مدیریت لجستیک موثر دارند. مدیریت لجستیک مناسب تضمین می‌کند که هم تقاضا و هم انتظارات مصرف‌کننده را برآورده کند. برخی از مزایای مدیریت لجستیک را در ادامه بررسی می‎کنیم:

  1. بهبود تجربه مشتری

مدیریت لجستیک به ارائه خدمات سریع و با کیفیت کمک می‌کند. یک استراتژی مدیریتی می‌تواند دائماً سعی کند فرایندهای حمل‌ونقل را بهبود بخشد و هرگونه اختلال را از بین ببرد؛ زیرا تاخیر در تحویل می‌تواند منجر به ناامید شدن مشتری شود. ارائه خدمات بهتر به مشتریان و یک فرایند حمل‌ونقل روان می‌تواند ارزش بیشتری به تجربه مشتری بیافزاید. بهبود تجربه مشتری نیز می‌تواند به افزایش شهرت برند شما منجر شود.

  1. بهینه‌سازی هزینه‌های عملیاتی

لجستیک زمانی بهینه عمل می‌کند که شفافیت و دید کافی در عملیات وجود داشته باشد. یک طرح مدیریت لجستیک کارآمد می‌تواند داده‌های تاریخی را تجزیه‌وتحلیل کند و بهینه‌سازی مسیر را برای افزایش کارایی و کاهش هزینه‌های سوخت ارائه دهد. مدیریت logistic می‌تواند استفاده از دارایی‌ها را بهینه کند، کارایی کسب‌وکار را بهبود بخشد و هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهد.

  1. افزایش سودآوری

این مدیریت، شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا دید واضحی از عملیات خود به دست آورند، روابط با مشتری را بهبود بخشند و نیاز به حفظ موجودی اضافی را کاهش دهند. این به افزایش نرخ انجام سفارش و در نتیجه افزایش سودآوری شرکت کمک می‌کند. با استفاده از سیستم‌های بهینه‌سازی مسیر، پیاده‌سازی آخرین نوآوری‌های فناوری و با افزایش بهره‌برداری از ظرفیت ناوگان، شرکت‌ها می‌توانند هزینه‌های عملیاتی را به حداقل برسانند و مدیریت زنجیره تامین همزمان را تضمین کنند.

  1. عملیات بین وجهی بهتر

عملیات بین وجهی شامل استفاده از دو یا چند حالت یا حامل برای حمل کالا از تامین‌کننده به مصرف‌کننده است. از کانتینرهای استاندارد ویژه برای عملیات بین وجهی استفاده می‌شود که خطرات حمل مستقیم کالا را از بین می‌برد. این فرایند به کاهش هزینه‌ها، سازگاری با محیط زیست و قابل اطمینان‌تر و ایمن بودن حمل‌ونقل کمک می‌کند.

  1. بهره‌وری و کارایی تحویل بیشتر

لجستیک بر بهینه‌سازی عملیات و بهبود کارایی بدون تأثیر بر حاشیه سود متمرکز است. با کاهش اتلاف منابع، بهره‌وری تحویل بدون آسیب رساندن به  کالا تضمین می‌شود. این سیستم می‌تواند استانداردهای کیفیت را برآورده کند و خرابی‌ها، نقص‌ها و انحرافات را کاهش دهد تا اطمینان حاصل شود که بهره‌وری تحویل تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد.

  1. برنامه‌ریزی هوشمند مسیر

کالاها باید در عین رعایت قوانین ایمنی جاده و تحویل زمان تعیین شده به صورت کارآمد و یکپارچه تحویل شوند. برنامه‌ریزی مسیر هوشمند امکان انتخاب آسان بهترین مسیرها را فراهم می‌کند، به جلوگیری از ترافیک کمک می‌کند، نظارت بر وضعیت رانندگان و وسایل نقلیه را آسان می‌کند و اطمینان می‌دهد که کالاها سالم و به موقع به دست مشتریان می‌رسند.

نرم‌افزار مدیریت لجستیک

نرم‌افزار مدیریت لجستیک شامل عملکردها و فرایندهایی است که شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا ذخیره‌سازی و تحویل محصول را مدیریت و اجرا کنند. برنامه‌های کاربردی این حوزه از سیستم‌های بزرگ ERP که شامل توابع جامع و یکپارچه می‌شود تا برنامه‌های تخصصی که تنها عملکردهای کمی دارند را اجرا می‌کنند.

این توابع معمولاً با سایر عملکردهای تجاری در سیستم مانند فروش، امور مالی، تدارکات و منابع انسانی ادغام می‌شوند. برنامه‌های تخصصی‌تر بر مدیریت انبار، مدیریت حمل‌ونقل و برنامه‌ریزی زنجیره تامین تمرکز دارند.

برخی از نرم افزارهای مدیریت لجستیک به گونه‌ای طراحی شده‌اند که برای صنایع مختلف قابل پیکربندی هستند، در حالی که برخی دیگر صنایع خاصی را هدف قرار می‌دهند. نرم افزار مدیریت لجستیک عموماً به عنوان سیستم‌های داخلی شروع شد، اما اکنون گزینه‌های ابری یا ترکیبی بیشتری در دسترس هستند.

بهترین روش‌ها برای رفع اختلالات در مدیریت لجستیک

همه‌گیری ویروس کرونا، کسب‌وکارها را وادار کرد تا بیشتر بر مدیریت لجستیک تکیه کنند تا با تقاضاهای در حال تغییر هماهنگ باشند و اقلام ضروری را به مشتریان ارائه کنند. برای رسیدگی به اختلالات در مدیریت logistic ، لازم است چند روش برتر برای افزایش مقیاس‌پذیری، حفظ تحویل و محدود کردن تاخیر در خدمات ایجاد شود. خوشبختانه، زنجیره تامین مدرن با فناوری و ابزارهای جدید که نویدبخش افزایش کارایی و افزایش دقت است به سمت دیجیتالی شدن پیش می‌رود.

در ادامه چند نکته را که می‌تواند به پاسخگویی به اختلالات در مدیریت لجستیک کمک کند بررسی می‌کنیم:

  • برای چابکی و کارآمدی هزینه، از قابلیت‌های بهینه‌سازی ظرفیت کارکنان و خودرو خود استفاده کنید. این کار به صرفه‌جویی در هزینه، پاسخگویی به افزایش تقاضا و بهینه‌سازی تحویل کمک می‌کند.
  • گزینه‌های تحویل و پرداخت بدون تماس را برای ایمن و سالم نگه داشتن مشتریان و کارکنان خود انتخاب کنید. انعطاف‌پذیری برای انطباق با گزینه‌های مختلف پرداخت مانند کیف پول دیجیتال نیز می‌تواند رضایت مشتری را افزایش دهد.
  • برای پاسخگویی به مشکلات پیش‌بینی نشده، یک طرح اضطراری را در دسترس داشته باشید. ایجاد یک «تیم بحران» برای اطمینان از آمادگی در صورت بروز هرگونه اضطرار لجستیکی ضروری است.
  • قابلیت‌های مسیریابی هم‌زمان و پویا می‌توانند به حداکثر رساندن راندمان تحویل، تحویل اضطراری و مکان‌های متعدد در همان مسیر کمک کنند.
  • اجرای روش‌های مقرون‌به‌صرفه و خدمات ارزش افزوده برای مشتریان، اطمینان از کنترل قیمت‌ها و جلوگیری از افزایش قیمت‌های غیر ضروری را در نظر بگیرید.
  • به سرمایه گذاری در فناوری‌‎های جدید مانند هوش مصنوعی، تجزیه‌وتحلیل پیشرفته، اتوماسیون، رباتیک انبار و … ادامه دهید تا مقیاس‌پذیری و مزیت رقابتی کسب‌وکارها را بهبود بخشید.
بهترین روش‌ها برای رفع اختلالات در مدیریت لجستیک

حمل‌ونقل لجستیکی

لجستیک و حمل‌ونقل با انتقال محصولات و خدمات از یک مکان به مکان دیگر سروکار دارد. اگرچه لجستیک و حمل‌ونقل از قابلیت تعویض استفاده می‌کنند، تفاوت‌ها صرفاً مربوط به تدارکات مربوط به ادغام ذخیره‌سازی، حمل‌ونقل، فهرست‌نویسی، جابه‌جایی و بسته‌بندی کالا است.

لجستیک در انبارداری

لجستیک در انبارداری همه عوامل پیچیده و متنوع انبارداری را در برمی‌گیرد. این شامل جریان (حمل‌ونقل و دریافت) موجودی فیزیکی و همچنین کالاهای انتزاعی‌تر از جمله اطلاعات و زمان است.

لجستیک در انبارداری همچنین ممکن است به هر چیزی از کنترل آفات انبار، جابه‌جایی کالاهای آسیب‌دیده، سیاست‌های ایمنی، مدیریت منابع انسانی و بازگشت مشتری گسترش یابد. به‌عبارت‌دیگر، لجستیک انبار شامل تمام سیاست‌ها، رویه‌ها و ابزارهای سازمانی لازم برای حفظ عملکرد انبار شما می‌شود.

نتیجه‌گیری

در مجموع، مدیریت لجستیک نیاز به تکامل و انطباق با آخرین نوآوری‎‌های تکنولوژیکی دارد تا انتظارات رو به رشد مشتریان را برآورده کند، سودآور باشد و رشد کند. شرکت‌ها باید بهترین شیوه‌های مدیریت لجستیک را برای ارتقای عملکرد عملیاتی با تأکید بر هماهنگی فرایند و اشتراک‌گذاری اطلاعات پیاده‌سازی کنند.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

ایزوسیستم با همکاری برترین مراجع صدور (CB) اقدام به صدور گواهینامه‌های بین‌المللی ایزو (ISO) برای شرکت‌ها، سازمان‌ها و سایر مراکز تجاری و غیرتجاری می نماید. ایزوسیستم برترین مرکز اخذ گواهینامه ایزو با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت در رتبه یک شرکت‌های مشاور مدیریت و واحد برتر فنی و مهندسی در کل کشور قرار دارد.

برای اخذ انواع گواهینامه ایزو می‌توانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۶۶۵۰ (۳۰ خط) ۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!