استانداردهای تعمیر و نگهداری چیست؟
استانداردهای تعمیر و نگهداری معیارهای ایجاد شده برای انجام وظایف مختلف تعمیراتی مانند تمیزکردن، تعمیرات، تعویض قطعات، روغنکاری و جمعآوری دادههای نگهداری هستند. ذینفعان در صنعت تعمیر و نگهداری استانداردهایی را به دلایل مختلف از جمله کاهش خطرات ایمنی، افزایش قابلیت اطمینان دارایی و افزایش بهرهوری ایجاد میکنند.
فهرست مطالب
استانداردهای تعمیر و نگهداری چیست؟
شرکتها در هر اندازه، رویههای عملیاتی استاندارد داخلی (SOP) خود را برای اطمینان از نگهداری و عملیات روان ایجاد میکنند. علاوه بر این، مؤسسات صنعتی، مانند سازمان بینالمللی استاندارد (ISO)، استانداردهای رسمی تعمیر و نگهداری را بهعنوان بهترین شیوههای توصیه شده منتشر میکنند.
از الزامات این استانداردها بهعنوان دستورالعمل در هنگام توسعه، اجرا و اصلاح استراتژیهای تیم تعمیر و نگهداری استفاده میکنند. استانداردهای تعمیر و نگهداری موارد زیر را در نظر میگیرند:
- برنامهها و بودجههای عملیاتی سازمان
- قوانین زیستمحیطی، دستورات OSHA و سایر الزامات نظارتی
- شرایط و ضوابط بیمهنامههای تسهیلات و دارایی
- شرایط و ضوابط عملیات و قراردادهای تعمیر و نگهداری
درحالیکه سازمانها هیچ تعهدی برای پیادهسازی SOPها ندارند، اکثر شرکتها آنها را برای موفقیت بلندمدت خود بسیار مهم میدانند. هرچه یک شرکت از تجهیزات پیچیدهتری استفاده کند، نادیدهگرفتن بسیاری از وظایف کوچک مربوط به حفاظت از قابلیت اطمینان و کارایی تجهیزات آسانتر میشود.
الزامات نگهداری و تعمیرات در ایزو ۹۰۰۱
روش اجرایی نگهداری و تعمیرات در ایزو ۹۰۰۱ با جهتگیری برنامهریزیشده و پیشگیرانه بهمنظور حصول اطمینان از سلامت تجهیزات و ماشینآلات در زمان بکارگیری و استمرار قابلیت فرایند ایزو تدوین شده است.
بندهای مرتبط با نگهداری و تعمیرات در ایزو ISO ۹۰۰۱:۲۰۱۵
- بند ۷–۱–۳: اشاره مستقیم به نگهداری و تعمیرات
- بند ۸–۱: برنامهریزی و کنترل عملیات
- بند ۸–۵–۱: کنترل تولید و ارائه خدمات
اهداف استانداردهای تعمیر و نگهداری
رعایت استانداردهای تعمیر و نگهداری برای گذراندن ممیزیها، بهحداقلرساندن خرابیهای برنامهریزینشده و کاهش هزینههای اضافی بسیار مهم است. پیشروی با پروتکلهای مورد توافق نیز میتواند به ایجاد فرهنگ کاری مثبت کمک کند. در مجموع این استانداردها اهداف اصلی زیر را دنبال میکنند:
- تعهدات قراردادی را شفافسازی کنید: اطمینان حاصل کنید که سازمانها و متخصصان تعمیرات، مسئولیتها، تعهدات و جزئیات مهم را درک میکنند.
- عملیات روزانه را ساده کنید: بهترین شیوههای تعمیر و نگهداری را در بین ذینفعان کلیدی سازمانی هماهنگ کنید تا همه بدانند دقیقاً چه چیزی، چه زمانی و چگونه وظایف تعمیر و نگهداری پیشگیرانه و اصلاحی را بدون هیچگونه سؤالی اجرا کنند.
- همه را ایمن نگه دارید: معیارهایی را برای کاهش خطر آسیب، بهحداقلرساندن اثرات زیستمحیطی فرایندها و حفظ کنترل کیفیت تعریف کنید.
چه کسی استانداردهای نگهداری را تدوین میکند؟
درحالیکه برخی از بخشها، SOPهای منحصربهفرد را باتوجهبه نیازهای خود اجرا میکنند، اکثر بخشها از استانداردهای جهانی صنعت تعمیر و نگهداری پیروی میکنند. دو سازمان نظارتی بینالمللی غالب عبارتاند از سازمان بینالمللی استاندارد (ISO) و کمیسیون بینالمللی الکتروتکنیکی (IEC).
در ایالات متحده، مؤسسه استانداردهای ملی آمریکا (ANSI) استانداردها را توسعه داده و بر فعالیتهای ارزیابی انطباق نظارت میکند. همچنین عضو دو سازمان استاندارد بینالمللی ذکر شده در بالا است.
در نهایت، نهادهای خصوصی استانداردهای تعمیر و نگهداری پرکاربرد را منتشر میکنند. اگرچه هیچکس این اسناد را بهعنوان “استانداردهای رسمی” نمیشناسد، اما آنها منابع قابلاعتمادی را برای سازمانها در صنایع مختلف ارائه میدهند. نمونههایی از این نهادها عبارتاند از: انجمن مهندسین خودرو (SAE International)، انجمن آمریکایی مهندسین گرمایش، تبرید و تهویهمطبوع (ASHRAE)، MIMOSA، و انجمن متخصصان تعمیر و نگهداری و قابلیت اطمینان (SMRP).
استانداردهای تعمیر و نگهداری توسعهیافته توسط ISO
ISO کمیتههای فنی دارد که روی جنبههای مختلف تعمیر و نگهداری کار میکنند. برای مثال، کمیتههای فنی TC108 و TC135 مسئول توسعه نظارت بر وضعیت ضربهها، ارتعاشات مکانیکی و آزمایشهای غیرمخرب هستند. از طرف دیگر، ISO/TC 251 مسئول استانداردهای مدیریت دارایی است.
IEC همچنین شامل کمیتههای فنی و کمیتههای فرعی است که استانداردهایی را برای مدیریت، نگهداری و پشتیبانی لجستیکی که برای بسیاری از انواع تجهیزات اعمال میشود، توسعه میدهند. استانداردهای تعمیر و نگهداری توسعهیافته توسط ISO عبارتاند از:
- استانداردهای مدیریت کیفیت
- استانداردهای مدیریت زیستمحیطی
- استانداردهای بهداشت و ایمنی
- استانداردهای مدیریت انرژی
- استانداردهای ایمنی مواد غذایی
- استانداردهای امنیت فناوری اطلاعات
طبقهبندی استانداردهای تعمیر و نگهداری
ISO، IEC، و SAE International، استانداردهایی را توسعه میدهند که به سازمانها کمک میکند تا تلاشهای تعمیر و نگهداری خود را بهبود بخشند. برخی از رایجترین استانداردهایی که پرسنل تعمیر و نگهداری باید از آن آگاه باشند عبارتاند از:
۱- استانداردهای مدیریت دارایی
تجهیزات و اجزای کارخانه تحت مدیریت دارایی دستهبندی میشوند. هدف استانداردهای مدیریت دارایی، هماهنگکردن و بهینهسازی کل چرخه عمر دارایی است. خانواده ایزو ۵۵۰۰۰ شامل سه استاندارد است که چارچوبی عملی برای ممیزی و بهبود سیستمهای مدیریت دارایی فراهم میکند.
ISO 55000: محدوده و شایستگیهای مدیریت دارایی را مشخص میکند. سازمانها برای اینکه مطابق با ISO 55000 اعلام شوند، باید سیستمی داشته باشند که خطمشیها، اهداف و فرایندها را برای دستیابی به اهداف سازمانی تعریف کند.
ISO 55001: اجزای یک سیستم مدیریت دارایی، مانند زمینهسازمانی، برنامهریزی، رهبری، عملیات، ارزیابی عملکرد، پشتیبانی و بهبود را تشریح میکند. این استاندارد الزاماتی را که سازمانها باید بهعنوان یک سیستم مدیریت دارایی یکپارچه و مؤثر برآورده کنند، مشخص میکند.
ISO 55002: دستورالعملهایی را برای پیادهسازی سیستمهای مدیریت دارایی مطابق با استانداردهای خانواده ISO 55000 ارائه میکند.
۲- نظارت بر وضعیت و تشخیص ماشین
ایزو ۱۳۳۷۴ استانداردهای نظارت بر وضعیت و تشخیص ماشین را مشخص میکند. هدف آن اطمینان از بهاشتراکگذاری و توزیع دادههای کارآمد سازمانها برای نگهداری فعال دارایی است. این استاندارد شامل نگهداری مبتنی بر شرایط، پیشگیرانه و پیشبینی میشود. سازمانها باید بتوانند دادهها را در سیستمهای مختلف بهراحتی تبادل و ادغام کنند.
خانواده استانداردهای ISO 13374 راههایی را برای پردازش، برقراری ارتباط و ارائه دادهها به روشی یکپارچه و قابلتعامل در سیستمهای مختلف بدون اتکای فروشندگان ارائه میدهند. مؤلفههای این استاندارد به طور گسترده توسط سازمانهایی استفاده میشود که تجزیهوتحلیل ارتعاش را برای تعیین سلامت دارایی انجام میدهند. این مجموعه از چهار بخش زیر تشکیل شدهاند:
- دستورالعملهای عمومی برای ارتباط و پردازش دادهها
- الزامات برای پردازش دادهها
- الزامات برای ارتباطات داده
- الزامات ارائه دادهها
۳- استانداردهای اطلاعات باز MIMOSA
MIMOSA (یک انجمن تجاری غیرانتفاعی)، استانداردهای استانداردهای تعمیر و نگهداری (O&M) را توسعه میدهد که در تأسیساتی مانند مدیریت تأسیسات، مدیریت ناوگان، و تولید استفاده میشود. استانداردها جنبههای مختلف تبادل داده و یکپارچهسازی سیستمهای O&M را پوشش میدهند. مدیران عملیاتی همچنین از آنها برای بهاشتراکگذاری دادهها و قابلیت همکاری در سایر مجموعهدادههای تعمیر و نگهداری استفاده میکنند.
۴- معماری مرجع کنسرسیوم اینترنتی صنعتی
معماری مرجع کنسرسیوم اینترنت صنعتی (IIRA) در خط مقدم دیجیتالی کردن صنعت تعمیر و نگهداری قرار دارد. این اصول، ساختار و یکپارچهسازی برنامههای کاربردی اینترنت صنعتی در تعمیر و نگهداری را تشریح میکند. سیستمهای اینترنتی صنعتی در بخشهایی مانند تولید، حملونقل، مراقبتهای بهداشتی و انرژی استفاده میشوند.
استاندارد IIRA دستورالعملهایی را برای توسعه برنامههای تعمیر و نگهداری انعطافپذیر و قابل همکاری بیان میکند. الزامات اتصال و نمایش و توزیع داده را تعریف میکند.
۵- استاندارد SAE JA1011
استاندارد SAE JA1011 در ابتدا برای بهبود قابلیت اطمینان داراییها و ایمنی در صنعت هوانوردی تجاری ایجاد شد. سپس گسترشیافته و در سایر بخشها نیز مورداستفاده قرار گرفته است. امروزه از آن بهعنوان فرایند تعمیر و نگهداری مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCM) یاد میشود.
نتیجهگیری
صنعت تعمیر و نگهداری از چندین استاندارد برای حفظ عملیات ایمن، کارآمد و قابلاعتماد استفاده میکند. فهرست استانداردهای بالا جامع نیست؛ اما متداولترین استانداردهای مورداستفاده در حال حاضر را شامل میشود. بااینحال، استانداردهای تعمیر و نگهداری همیشه در حال تغییر هستند. با تغییر نیازهای نگهداری سازمانی و رسانههای داده، تیمها باید به طور مداوم رویکردهای خود را تطبیق دهند. این انعطافپذیری، بخشهای تعمیر و نگهداری را قادر میسازد تا تعیین کنند کدام استانداردها برای نیازهای منحصربهفرد آنها کاربرد بیشتری دارد.
اخذ گواهینامه ایزو معتبر
برای اخذ انواع ایزو میتوانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.
نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...
۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!