DFSS چیست؟ طراحی برای شش سیگما

dfss چیست

DFSS چیست؟ DFSS (Design for Six Sigma) یک رویکرد پیشگیرانه برای طراحی با داده‌های قابل‌سنجش و ابزارهای طراحی اثبات شده است که می‌تواند شانس موفقیت شما را افزایش دهد. از این روش برای طراحی یک محصول جدید از مرحله اولیه تا خروجی استفاده می‌کنند.

مراحل DFSS یک قانون کاملاً تعریف شده ندارند و رویه‌هایی که مورداستفاده قرار خواهند گرفت منحصراً به نوع شرکت بستگی دارد. طراحی برای شش سیگما ابزارهای آماری را باهدف کاهش هزینه‌ها و بهبود محصول ارائه می‌کند؛ اما هدف اصلی آن افزودن ارزش به محصول، از طریق رفاه مشتری و نوآوری‌های تکنولوژیکی است.

طراحی برای شش سیگما

DFSS چیست؟

طراحی برای شش سیگما (DFSS) یک رویکرد متفاوت برای توسعه محصول یا فرایند جدید است، زیرا روش‌های متعددی وجود دارد که می‌توان از آنها استفاده کرد. شش سیگما سنتی از DMAIC استفاده می‌کند. این روش زمانی بیشترین تأثیر را برای بهبود فرایند جاری یا ایجاد تغییرات تدریجی در طراحی محصول دارد.

روش‌ها یا مراحل استفاده شده برای DFSS بسته به کسب‌وکار یا سازمانی که این فرایند را اجرا می‌کند متفاوت است و انواع مختلفی دارد. مانند: DMADV، DCCDI و IDOV. وجه اشتراک همه متدولوژی‌ها این است که همه آن‌ها بر درک کامل نیازهای مشتری و اعمال این اطلاعات در طراحی محصول و فرایند تمرکز دارند.

تیم DFSS باید دارای عملکرد متقابل باشد تا اطمینان حاصل شود که تمام جنبه‌های محصول، از تحقیقات بازار تا مرحله طراحی، اجرای فرایند و راه‌اندازی محصول در نظر گرفته می‌شود.


هدف از DFSS چیست؟

هدف DFSS چیست؟ طراحی برای شش سیگما، طراحی محصولات و فرایندها و درعین‌حال به‌حداقل‌رساندن عیوب و تغییرات در ریشه آن‌ها است. DFSS از دردسر نیاز به بازگشت به فرایند طراحی برای انجام اصلاحات پس از انتشار طرح برای مصرف‌کننده، جلوگیری می‌کند. عبارت شش سیگما در این مورد تماماً در مورد حصول اطمینان از حداقل نگه‌داشتن آسیب‌پذیری‌های درون سیستمی است.

آسیب‌پذیری به‌عنوان هر چیزی تعریف می‌شود که نیاز به بازگشت محصول به پایین‌دست و بازگشت به مراحل طراحی محصول یا خدمات را داشته باشد. به‌طورکلی، دو آسیب‌پذیری رایج داریم: اولین آسیب‌پذیری در مرحله طراحی است که خواسته‌های واقعی مشتری را برآورده نمی‌کند. نوع دوم آسیب‌پذیری‌های طراحی هستند که در آن استحکام یا نیازهای محیطی را برآورده نمی‌کنند.

تاریخچه شش سیگما

در دهه ۱۹۸۰، روش شش سیگما و استفاده از آن در فرایندهای موتورولا و جنرال‌الکتریک (GE) در سراسر جهان شناخته شد. در لحظه‌ای که این شرکت‌ها برای افزایش رقابت‌پذیری خود در بازار آن زمان شروع به استفاده از شش سیگما کردند، این سؤال مطرح شد که آیا می‌توان از Lean Six Sigma برای توسعه یا بازسازی هر محصول یا خدمتی استفاده کرد؟

اینجا بود که Design for Six Sigma پدیدار شد، روشی که هدف آن درک دقیق تمام مراحل یک پروژه و اجتناب از نیاز به کار مجدد برای اصلاحات بعدی است.


سطح دقت مورد انتظار برای فرایندهای DFSS

سطح دقت مورد انتظار برای فرایندهای DFSS حداقل ۴.۵ سیگما (کمتر از ۱ نقص در هزار نمونه) است. بااین‌حال، این اعداد می‌توانند بسیار بهتر باشند و به مقادیر بیشتر از ۶ سیگما می‌رسند. برای به‌دست‌آوردن چنین سطوح دقیق، ضروری است که نیازها و انتظارات مشتری قبل از شروع هر پروژه کاملاً شناخته شود.

سطح دقت DFSS

چه زمانی از طراحی برای شش سیگما استفاده کنیم؟

نکته مهمی که در مورد Design for Six Sigma باید موردتوجه قرار گیرد این است که استفاده بیش از حد از ابزارهای این روش بدون آگاهی از هدف نهایی و فرصت‌های بهبود، آن را به یک مدل ناکارآمد تبدیل می‌کند. در ادامه ۳ نمونه از مواقعی را که به پیاده‌سازی طراحی برای شش سیگما نیاز داریم بررسی می‌کنیم:

  1. لحظه‌ای که شرکت قصد دارد پروژه یا فرایندی را از صفر شروع کند.
  2. لحظه‌ای که فرایند موردنظر به حداکثر سطح عملکرد خود رسیده است.
  3. لحظه‌ای که بهبود محصول یا فرایند دیگر الزامات تعیین شده توسط مصرف‌کننده را برآورده نمی‌کند.

انواع طراحی برای DFSS چیست؟

۱- متدولوژی DMADV

محبوب‌ترین روش برای پیاده‌سازی DFSS متدولوژی DMADV است. هدف آن افزایش گردش مالی و عرضه محصولات جدید توسط یک شرکت معین در بازار است. علاوه بر این، دارای پایگاه محکمی از داده‌های آماری و مهندسی به‌عنوان ابزار است. این روش از ۵ فاز تشکیل شده است:

  • تعریف: اهداف، نیازهای واقعی مشتریان و زمان‌بندی پروژه در این مرحله تعریف می‌شود.
  • اندازه‌گیری: علاوه بر کسب اطلاعات از شرکت‌های رقیب، وظیفه تعیین نیازهای مصرف‌کننده را نیز بر عهده دارد.
  • تحلیل: هدف از تحلیل تعریف و اولویت‌بندی ایده‌ها و جایگزین‌های جدید است.
  • طراحی: در این مرحله به‌منظور کاهش هزینه‌های تولید، محصولات در مقیاس کوچک تولید می‌شوند.
  • تأییدکردن: در صورت اعتبارسنجی نمونه آزمایشی، می‌توان تولید در مقیاس گسترده را آغاز کرد.

۲- متدولوژی IDOV

متدولوژی IDOV (شناسایی، طراحی، بهینه‌سازی و اعتبارسنجی) از DFSS چیست؟ یکی از روش‌های طراحی برای شش سیگما است و از ۴ مرحله تشکیل شده است: شناسایی، توسعه، بهینه‌سازی و اعتبارسنجی.

  • شناسایی: این مرحله با توسعه رسمی پروژه‌ای شروع می‌شود که هدف آن برآورده‌کردن مشخصات مشتری است.
  • طراحی: مشخصات مشتری به الزامات و جایگزین‌های کاربردی تبدیل شده و بهترین گزینه‌ها فیلتر می‌شوند.
  • بهینه‌سازی: در فرایند بهینه‌سازی، باید از تجزیه‌وتحلیل آماری خوب و جمع‌آوری داده‌های خوب استفاده کرد.
  • اعتبارسنجی: این مرحله شامل اعتبارسنجی تمام داده‌های به‌دست‌آمده است.

۳- متدولوژی DCCDI

این روش بسیار شبیه به DMADV است، به‌خصوص در مراحل تعریف، اندازه‌گیری و طراحی. DCCDI مخفف تعریف، مشتری، مفهوم، طراحی و پیاده‌سازی است. در ادامه ۵ مرحله برای پیاده‌سازی این متدولوژی را بررسی می‌کنیم:

  • تعریف: در این مرحله اهداف و نیازهای واقعی مشتریان تعریف می‌شود.
  • مشتری: در اینجا تمام تحلیل‌های انجام شده برای خدمت‌رسانی به مشتری نهایی می‌شود.
  • مفهوم: ایده‌های مفهومی موردمطالعه قرار گرفته و توسعه و بررسی ایده‌های انتخاب شده انجام می‌شود.
  • طراحی: طراحی باید به‌گونه‌ای باشد که تمام انتظارات را برآورده کند.
  • پیاده‌سازی: در این مرحله اجرا کامل شده و فروش محصول یا خدمات قابل‌انجام است.

۴- متدولوژی DMEDI

روش DMEDI از یک رویکرد خلاقانه برای ایجاد فرایندها، محصولات و خدمات جدید استفاده کرده و کسب مزایای رقابتی را در اولویت قرار می‌دهد. مراحل DMEDI عبارت‌اند از:

  • تعریف: مانند تمام متدولوژی‌های قبلی، مسئولیت مشخص‌کردن اهداف پروژه را بر عهده دارد.
  • اندازه‌گیری: در اینجا اندازه‌گیری تمام پارامترهای پروژه انجام می‌شود.
  • کاوش: به هر طرح تولیدی فرایندی مناسب خود را اختصاص می‌دهد.
  • توسعه: یک پروژه ایده‌آل را ارائه می‌دهد تا تمام نیازهای مشتری را برآورده کند.
  • پیاده‌سازی: در مرحله اجرا، محصول در مقیاس بزرگ شروع به تولید می‌کند.

نحوه پیاده‌سازی DFSS

همان‌طور که قبلاً ذکر شد، DFSS بیشتر یک رویکرد برای طراحی محصول است تا یک روش خاص. پروژه DFSS یک تلاش تیمی است که باید بر روی نیازهای مشتری و پارامترهای حیاتی به کیفیت (CTQs) متمرکز شود. این تیم باید قبل از توسعه یک طراحی جدید، برای مطالعه و درک مسائل مربوط به سیستم‌های موجود وقت بگذارد.

متدولوژی‌های متعددی برای پیاده‌سازی DFSS استفاده می‌شود. برای نمونه یکی از رایج‌ترین تکنیک‌ها، DMADV (تعریف، اندازه‌گیری، تجزیه‌وتحلیل، طراحی، تأیید)، را در ادامه به‌تفصیل بررسی می‌کنیم:

تعریف‌کردن DFSS چیست

مرحله تعریف باید شامل منشور پروژه، برنامه ارتباطی و ارزیابی ریسک برنامه مدیریت باشد. چالش یا هدف پروژه، دامنه، منابع و سهام‌داران را مشخص کنید. در مجموع این مرحله شامل پیداکردن تمام مسائل مربوط به پروژه و تعیین مشکل اساسی است.

منشور پروژه

تیم باید یک منشور پروژه ایجاد کند که شامل موارد زیر باشد:

  • هدف یا دلیل پروژه: ترجیحاً با داده‌های قابل‌اندازه‌گیری یا اهداف قابل‌اندازه‌گیری
  • صدای کسب‌وکار: آنچه کسب‌وکار انتظار دارد از تکمیل پروژه به دست آورد

محدوده پروژه DFSS چیست

محدوده و پارامترهای پروژه را تعیین کنید که چه چیزی در محدوده پروژه است و چه چیزی خارج از محدوده قرار گیرد تا از خزش پروژه جلوگیری شود.

  • بیان مسئله یا شناسایی شکاف بین حالت فعلی و مطلوب الزامی است.
  • اهداف برای بهبود درآمد، رضایت مشتری یا سهم بازار باید بیان شوند.
  • جدول یا برنامه زمانی پروژه با گیت‌ها و محصولات قابل‌تحویل به‌خوبی تعریف شوند.

بودجه پروژه

تخمین هزینه پروژه شامل هرگونه مخارج سرمایه‌ای، شناسایی حامی پروژه و ذی‌نفعان کلیدی، شناسایی اعضای تیم متقابل، شفاف‌سازی نقش‌ها و مسئولیت‌ها برای اعضای تیم و سایر ذی‌نفعان است.


لزوم استفاده از طراحی را برای شش سیگما

وقتی شرکت شما محصول یا فرایند جدیدی را از پایه طراحی می‌کند، به زمان و منابع قابل‌توجهی نیاز دارد. بسیاری از محصولات امروزی بسیار پیچیده هستند و درصد خطا را بالا می‌برند. اگر طرح شما خواسته‌ها و انتظارات واقعی مشتری را برآورده نکند یا محصول شما ارزشی را ارائه نکند که مشتری مایل به پرداخت آن است، فروش محصول آسیب خواهد دید.

طراحی مجدد محصولات و فرایندها گران است و زمان شما را برای ورود به بازار افزایش می‌دهد. استفاده از روش‌های Design for Six Sigma، زمان بازاریابی شرکت‌ها ۲۵ تا ۴۰ درصد کاهش می‌دهد و درعین‌حال محصولی باکیفیت بالا و مطابق با نیازهای مشتری ارائه می‌کنند.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ انواع گواهینامه ایزو می‌توانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!