ایزو ۵۰۰۰۱ (استاندارد ایزو مدیریت انرژی)

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴
ISO 50001 ورژن ۲۰۱۱ آخرین ویرایش استاندارد مدیریت انرژی ISO 50001 توسط سازمان بین المللی ایزو می باشد. این استاندارد در برگیرنده الزامات اجرا، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت انرژی می باشد. که هدف آن توانمند سازی سازمان جهت دستیابی به راهکاری جهت بهبود بهره وری انرژی ، استفاده و مصرف انرژی می باشد. مقصود استاندارد بین المللی ISO 50001 ، توانمند سازی سازمانها برای ایجاد سیستم ها و فرایندهای ضروری برای بهبود عملکرد انرژی شامل کارآیی، استفاده و مصرف انرژی است.جهت اخذ ایزو ۵۰۰۰۱ ( دریافت ایزو ۵۰۰۰۱ – صدور ایزو ۵۰۰۰۱ ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.

استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱ چیست؟

اجرای استاندارد ISO 50001 به کاهش انتشار گاز گلخانه ای ، هزینه انرژی و سایر پیامدهای مرتبط با محیط زیست از طریق مدیریت نظام مند انرژی منجر می شود.

ISO 50001 بین المللی برای تمامی سازمانها از هر نوع و اندازه بدون توجه به شرایط جغرافیایی ، فرهنگی و اجتماعی آنان قابل اجرا است و اجرای موفق این استاندارد به تعهد تمامی سطوح و جایگاه های سازمان به ویژه مدیریت ارشد بستگی دارد .

تاثیر اجرای استاندارد ISO 50001

استاندارد ISO 50001 سازمان را قادر می سازد که با اجرای اقدام ضروری برای بهبود عملکرد انرژی خود و ارائه انطباق سیستم با الزامات این استاندارد بین المللی ، تعهدات اشاره شده در خط مشی را محقق کند.
استاندارد بین المللی ISO 50001 برای فعالیت های تحت کنترل یک سازمان بکار می رود و بکارگیری این استاندارد ، می تواند به گونه ای متناسب سازی شود که با الزامات خاص سازمان ، شامل پیچیدگی سیستم ، گستره مستند سازی و منابع ، همخوان گردد.
یک سازمان می تواند استاندارد بین المللی ISO 50001 را انتخاب و با سایر سیستم های مدیریت ، نظیر مدیریت کیفیت ، محیط زیست ، ایمنی و بهداشت حرفه ای یکپارچه نماید .

کدام سازمان می توانند استاندارد ISO 50001 را اجرا کنند؟

استاندارد بین المللی سیستم مدیریت انرژی ISO 50001 ، برای هر سازمانی که مایل است از انطباق با اظهارات خط مشی انرژی خود اطمینان حاصل نموده و این انطباق با الزامات ISO 50001 را به دیگران اثبات نمایند، کاربرد دارد.

سازمان ها می توانند با خود ارزیابی و خود اظهاری ، رعایت انطباق با الزامات ISO 50001 را تایید نمایند یا آن را به وسیله اخذ گواهینامه سیستم مدیریت انرژی ISO 50001 از یک سازمان بیرونی، مورد تایید قرار دهد.

چارچوب الزامات ایزو ۵۰۰۰۱

این استاندارد چارچوبی از الزامات را مطابق زیر برای سازمان‌ها فراهم می‌کند:

  • برای استفاده کارآمدتر از انرژی، سیاستی را تهیه کنید و اهداف را برای تحقق خط‌مشی روشن کنید.
  • از داده‌‎ها برای درک بهتر و تصمیم‌گیری در مورد استفاده از انرژی استفاده کنید.
  • نتایج را اندازه‌گیری کنید.
  • بررسی کنید که چگونه این سیاست خوب کار می‌کند و به طور مداوم مدیریت انرژی را بهبود ببخشید.

صدور گواهینامه ISO 50001

مانند سایر استانداردهای سیستم مدیریتISO ، صدور گواهینامه ایزو ۱۰۰۱۵ امکان‌پذیر است اما واجب نیست. برخی از سازمان‌ها تصمیم می‌گیرند استاندارد را صرفاً برای مزایایی که ارائه می‌دهد پیاده‌سازی کنند. برخی دیگر تصمیم می‌گیرند که مجوز بگیرند و به احزاب خارجی که یک سیستم مدیریت‌انرژی را اجرا کرده‌اند نشان دهند.

مؤلفه‌های اصلی استاندارد

  • دامنه
  • منابع هنجاری
  • اصطلاحات و تعاریف
  • زمینه سازمان
  • رهبری
  • برنامه‌ریزی
  • پشتیبانی
  • عملیات
  • ارزیابی عملکرد
  • بهبود

تفاوت بین ISO 14001 و ISO 50001 چیست؟

تفاوت بین ISO 14001 و ISO 50001 در این است که ISO 14001 استفاده از منابع، مدیریت پسماند و آلودگی را بررسی می‌کند و مصرف انرژی را  فقط تا آنجا که بر عملکرد محیطی تأثیر می‌گذارد پوشش می‌دهد؛ درحالی‌که ISO 50001 به شاخص‌های عملکرد انرژی و مبنای انرژی یک تجارت علاقه‌مند است.

دلیل انتشار استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱

سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد (UNIDO) به این نتیجه رسید که صنعت در سراسر جهان باید پاسخی موثر به تغییرات آب و هوایی بدهد.

با توجه به رشد صنایع مختلف و گسترش صنایع در جوامع بین‌المللی آلودگی زیست‌محیطی بسیار شدیدی به وجود آمد که باعث تخریب محیط زیست، ایجاد گازهای گلخانه‌ای و در نتیجه به خطر افتادن جان انسان‌ها و جانوران شد.

لزوم اخذ ایزو ۵۰۰۰۱

صدور گواهینامه ISO 50001 نشان‌دهنده تعهد سازمان برای بهبود مستمر در مدیریت انرژی است و به آن‌ها امکان می‌دهد تا به‌عنوان‌مثال در صنایع مربوطه خود رهبری کنند و از الزامات مربوط به قانون و نظارتی مرتبط اطمینان حاصل کنند.

همچنین استانداردی را در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد که تضمین می‌کند الزامات برای رعایت قانون فرصت‌های صرفه‌جویی در مصرف انرژی (ESOS) در انگلستان برآورده شود. ISO 50001 شاهد افزایش تقاضا ۹۷ ٪ در گواهینامه‌های جهانی در سال ۲۰۲۰ بوده است که نشان‌دهنده رشد و اهمیت این گواهینامه است.

چرخه عمر ایزو ۵۰۰۰۱

ISO 50001 توسط کمیته فنی ISO/TC 301 (مدیریت انرژی و صرفه‌جویی در انرژی) تهیه شده است. این نسخه از لحاظ فنی بازنگری و جایگزین نسخه اول  ISO 50001:2011 شده است. تغییرات اصلی نسبت به نسخه قبلی به شرح زیر است:
  • ادغام بهتر با فرایندهای مدیریت استراتژیک
  • شفاف‌سازی زبان و ساختار سند
  • تأکید بیشتر بر نقش مدیریت ارشد
  • گنجاندن تعاریف جدید، از جمله بهبود عملکرد انرژی
  • توضیح در مورد استثناء انواع انرژی

مقالات مرتبط

برای آشنایی بیشتر با استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱ توصیه می‌کنیم مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

پیش نویس جدید استاندارد ISO 50001 مدیریت انرژی

لزوم توجه و به کارگیری ایزو ۵۰۰۰۱ (استاندارد مدیریت انرژی) در سازمان ها و صنایع

دانلود متن فارسی  ISO 50001:2011 – استاندارد مدیریت انرژی

دانلود متن انگلیسی استاندارد مدیریت مصرف انرژی (ISO 50001:2018 : Energy management systems )

آشنایی با ویرایش جدید ایزو ۵۰۰۰۱:۲۰۱۸ (استاندارد ایزو مدیریت مصرف انرژی)

کارهایی که می توانید برای کاهش هزینه های انرژی خود با ایزو ۵۰۰۰۱ انجام دهید!

مهلت انتقال به ایزو ۵۰۰۰۱:۲۰۱۸ تمدید شد!

مشاوره پیاده سازی ایزو ۵۰۰۰۱ – سیستم مدیریت انرژی

ایزو ۱۴۰۰۱ در مقابل ایزو ۵۰۰۰۱ – چه تفاوت‌هایی وجود دارد؟


هر گونه کپی برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!