ایزو ۲۵۵۵۰ در مقابله با سن گرایی
ایزو ۲۵۵۵۰ دستورالعملهایی برای بهرهوری نیروی کار مسن با پتانسیل اجرایی بالا ارائه کرده است. همچنین وظایف سازمان مربوطه در قبال حمایت از آنها را برشمرده است. سازمان جهانی استانداردسازی (ISO)، ایزو ۲۵۵۵۰ رابرای مقابله با سنگرایی تدوین کرده است .
استاندارد ISO 25550 برای همه سازمانها صرف نظر از نوع یا اندازه قابل اجرا است. سازمانها باید تبعیض سنی را از اصول استخدامی خود کنار بگذارند. این استاندارد به طور خاص بر کارگران مسن تر تمرکز می کند. قبلا در مورد استانداردهای پرکاربردی نظیر ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۲۲۰۰۰ صحبت کرده بودیم، در این مقاله به استانداردی کمتر شناخته شده با رویکرد مقابله با سنگرایی میپردازیم.
ایزو ۲۵۵۵۰ جامعهای برای تمام سنین میسازد
در جامعهی مدرن امروز طول عمر مردم نسبت به قرن گذشته افزایش چشمگیری داشته است. تعداد بزرگسالان بالای ۶۵ سال تا ۲۰۵۰ در سراسر جهان دو برابر خواهد شد. میزان زادوولد نیز به مراتب کمتر شده است. با این روال دنیا همواره به سمت پیری میرود.
اکثریت مردم در جهان امروز، به سن ۷۰ سالگی خواهند رسید که زمانی «پیری» محسوب میشد. شکل کلاسیک هرم جمعیت با تعداد زیادی جوان در پایین و چند سالمند در راس هرم، تغییر کرده است.
استاندارد ایزو ۲۵۵۵۰، به ما میآموزد چگونه مبارزه با سنگرایی را در تمام ارکان زندگی اعم از شخصی، شغلی و اجتماعی پیادهسازی کنیم.
جالب است بدانید، تحقیقات نشان داده اولین کودکی که میتواند به سن ۱۵۰ سالگی برسد، هم اکنون متولد شده است لذا در سالهای آتی با یک جامعه سالمند مواجه هستیم.
پا به سن گذاشتن را چگونه تعریف کنیم؟
سالمند شدن به عنوان سیر طبیعی زندگی، اجتنابناپذیر است. متاسفانه ذهنیتهای کلیشهای دربارهی افراد مسن، مانند فناوریگریزی یا مقاومت در برابر تغییرات جامعهی مدرن وجود دارد که مانع میشود تا از استعداد و تجربهی آنها در جامعه استفاده کنیم. ما با این ذهنیتها جامعه را از منبع عظیم تجربه و مهارت این افراد محروم میکنیم.
ISO 25550 جهانی برابرتر میسازد که در آن حقوق و کرامت انسانی در تمام مراحل زندگی حفظ شود. تا هیچ استعداد و نیروی کار با ارزشی را در جامعه تلف نکنیم.
تجربه هرگز کهنه نمیشود
ایزو ۲۵۵۵۰ یکی از استانداردهای تعریف شده برای مبارزه با سنگرایی است. به ذینفعان اطمینان میدهد که سازمان مربوطه، امکانات لازم برای برآوردن نیازها و انتظارات هر نسل را در اختیارشان قرار میدهد.
دکتر مارتین هاید، دانشیار رشتهی پیریشناسی، معتقد است وقتی بزرگان جامعه از کار کردن دلسرد میشوند، ما باید آنها را به استفاده از تواناییهایشان تشویق کنیم. کارفرمایان و دولتها وظیفه دارند فرصتهای کاری برابر برای تمام سنین ایجاد و با سنگرایی مبارزه کنند.
دکتر مارتین تاکید میکند برای به رسمیت شناختن ارزش جمعیت سالخورده، باید صدای آنها در جامعه شغلی نیز شنیده شود. با اصول ایزو ۲۵۵۵۰ میتوانیم رنگ و بوی تبعیض سنی را از جامعه پاک کنیم. مهم است بدانیم که «پیری سالم» تنها به معنی «بیماری نداشتن» نیست؛ بلکه این مفهوم را بیان میکند که هر شخص حق دارد بتواند توانایی عملکردی خود را در طول زندگی حفظ کند و از آن بهره ببرد.
سالمندان به کمک اصول ایزو ۲۵۵۵۰ میتوانند شهروندان مستقلی باشند و به اندازه کافی احساس امنیت و راحتی کنند تا تواناییهای خود را به حداکثر برسانند و در امور جامعه مشارکت داشته باشند.
کمیته فنی ایزو TC314 چیست؟
برخی کشور ها کمیته ای تحت عنوان ISO/TC314 طراحی کردهاند تا به ما کمک کنند از خدماتی که نیروی کار میانسال و توانا میتواند در یک جامعهی مدرن ارائه دهد بهرهمند شویم.
مطابق با ایزو ۲۵۵۵۰ نباید از نیروی کار سالمند فقط جهت بهرهوری یک طرفه جامعه استفاده کنیم. بلکه باید سیستم را باید به گونهای طراحی کنیم که تامین مراقبتهای بهداشتی و امنیت اجتماعی این افراد را اولویت قرار دهیم تا افراد در سنین بالاتر هم احساس سرزندگی و مفید بودن داشته باشند.
کمیته فنی ایزو، ISO 25550 را با هدف تلاش برای انسجام اجتماعی و عدم تبعیض سنی به وجود آورده و در اختیار ما قرار داده است. این کمیته معتقد است که افراد سالخورده جامعه برای پاسخگویی به نیازهایشان به سیستمهای بهداشتی و مراقبت طولانی مدت احتیاج دارند. و ما باید در محیط کار سیستمی را پیادهسازی کنیم که به انواع تفاوت فردی احترام بگذارد و با سنگرایی مبارزه کند.
با اقتصاد نقرهای آشنا شوید
تغییرات سنی جمعیت جهانی در حال ایجاد اقتصادی با عنوان «اقتصاد نقرهای» و یک طبقه مصرف کننده جدید است. استاندارد ایزو ۲۵۵۵۰ به ما میآموزد که چگونه محصولات و خدمات جدید مورد نیاز قشر مسن را برآورده کنیم. این روی دیگر سکه پیری جمعیت است؛ به بسیاری از صنایع فرصت میدهد تا یک بازار کاملاً جدید را هدف قرار دهند.
به این ترتیب، برخی از کسبوکارها بر اساس ISO 25550 پیری را به عنوان فرصتی برای توسعه محصولات و خدمات برای مصرفکنندگان مسنتر در نظر گرفتهاند، و برخی دیگر بر دانش و مهارتهای نیروی کار سالخورده سرمایهگذاری میکنند.
به کمک ایزو ۲۵۵۵۰ تجارت جدیدی بسازید
ایزو ۲۵۵۵۰ با بهرهبرداری موثر از شرایط جامعه سالخورده، آن را به یک فرصت برای رشد تجارت و اقتصاد تبدیل میکند. این به معنای تطبیق یا اختراع محصولات و خدمات متناسب با نیازهای افراد مسن در همه بخشها است.
به عنوان مثال تکنولوژی «بلندگوی هوشمند» را در نظر بگیرید. در نگاه اول یک فناوری سرگرمکننده به نظر میرسد. اما این سیستم در کنار حضور در زندگی قشر جوان، کیفیت زندگی سالمندان را نیز بهبود میبخشد.
سالمندان به راحتی می توانند چراغ اتاق را روشن کنند یا فقط با صدای خود دمای اتاق را تنظیم کنند. اگر بخواهند موسیقی بشنوند یا کتابی بخوانند، می توانند با یک فرمان صوتی این کار را انجام دهد. بدون این سیستم آنها باید از شخص دیگری بخواهند که در انجام این کارهای ساده به آنها کمک کند.
در برابر آزمون زمان ایستادگی کنید
همهی ما باید نقشی در مبارزه با سنگرایی ایفا کنیم. هدف از مبارزه با سنگرایی اجتناب از یک بحران نیست؛ بلکه تغییر دیدگاه در رابطه با کل روایت سالمندی و ارائه راهکارهای بین نسلی پایدار، برای پشتیبانی از تمام سنین است.
با پیروی از این اهداف، امید است جامعهی به مکانی تبدیل شود که افراد توانا در هر سنی، شرایط مطلوبی برای زندگی هدفمند داشته باشند. استانداری مانند ISO 25550 چارچوب کلی رسیدن به این اهداف را در اختیار ما قرار میدهد.
و درآخر فراموش نکنید که سن خود را تکان بدهید و زندگی را به بهترین شکلی که ممکن است با افزایش سن به وجود بیاید در آغوش بگیرید.
چگونه ایزو معتبر تهیه کنیم؟
برای اخذ گواینامه ایزو حتما از مراکز مجوزدار تحت نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام کنید. جهت مشاهده اعتبارات و مجوزهای ایزوسیستم میتوانید به بخش اعتبارات ایزوسیستم مراجعه کنید.
وزارت صنعت، معدن و تجارت ایزوسیستم را به عنوان برترین شرکت مشاور مدیریت کشور و واحد برتر فنی مهندسی انتخاب کرده است. اگر مایل به اخذ گواهینامههای ایزو معتبر هستید تنها کافیست فرم درخواست صدور گواهینامه ایزو را تکمیل کنید یا با شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ تماس حاصل فرمایید.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.