ایزو ۶۸۲۰ (استاندارد تخصصی نان)
ایزو ۶۸۲۰ استاندارد تخصصی نان (آرد گندم و آرد چاودار-راهنمای کلی در مورد تهیه آزمایشات نان سازی) است. با توجه به اینکه استانداردهای تخصصی در حوزههای مختلف وجود دارد، نان نیز از این موارد مستثنی نیست. محصولاتی که استاندارد تخصصی برای آنها وجود دارد معمولا روشهای تست و آزمایش محصول روی آنها پیادهسازی میشود.
فهرست مطالب
اساس ایزو ۶۸۲۰
ایزو ۶۸۲۰ درباره تهیه آزمایشهای نان است و از جمله استانداردهایی است که به طور گستردهای بر اساس روش تجزیهوتحلیل استفاده میشوند. بدین ترتیب این استاندارد تضمین میکند که هیچ عنصری توسط کاربر در هنگام تدوین یا تهیه پیشنویس تست نان، بررسی نشده باقی نماند.
ایزو ۶۸۲۰ اطلاعاتی در مورد محتویات مقررات، مانند محدوده و زمینه کاربرد، اصل مواد، دستگاه، نمونه برداری، روش، بیان نتایج و گزارش آزمون ارائه میدهد.
استاندارد تخصصی نان به این نکته توجه میکند که هماهنگی الزامات مربوط به مواد، مقادیر مواد تشکیلدهنده و سایر شرایط برای تمام روشهای تولید نان مشابه باشد. همچنین انواع نان که از آرد گندم و آرد چاودار گرفته می شود را پوشش میدهد.
آمادهسازی استاندارد ایزو ۶۸۲۰
کمیتههای فنی ISO کار آمادهسازی استانداردهای بینالمللی را انجام میدهند. هر عضو که علاقهمند به موضوعی باشد که در آن حوزه کمیته فنی ایجاد شده است، حق دارد تا در آن کمیته فعالیت کند. سازمانهای بینالمللی، دولتی و غیردولتی نیز در زمینههای مختلف با ISO همکاری میکنند.
کمیتههای فنی پیشنویس استانداردهای بینالمللی را تدوین میکنند، اما قبل از تصویب، توسط شورای ایزو برای تایید بین هیئتهای عضو توزیع میشود. استانداردها برای تصویب به تایید حداقل ۷۵ درصدی نیاز دارند. کمیته فنی ISO / TC 34 (محصولات غذایی کشاورزی) استاندارد بینالمللی ایزو ۶۸۲۰ را تهیه کرده است.
دامنه و زمینه کاربرد ایزو ۶۸۲۰
ایزو ۶۸۲۰ راهنمایی کلی در مورد تهیه آزمایشهای نانسازی برای آرد گندم و آرد چاودار، صرف نظر از تجاری بودن یا آزمایشی بودن آردها، ارائه میکند. این استاندارد از طرح استانداردی که به طور گسترده برای روشهای تحلیل استفاده میشود پیروی میکند؛ بنابراین تضمین میکند که هیچ عنصری در هنگام تشریح یا تهیه پیشنویس تست نانسازی توسط کاربر نادیده گرفته نمیشود.
آیا ایزو ۶۸۲۰ برای انواع نان در کشورهای مختلف مناسب است؟
استانداردسازی بینالمللی، تهیه پیشنویس روشی برای آزمون نانسازی، حفظ روشهای ملی یا محلی متناسب با نیازها و عادات یک منطقه را مستثنی نمیکند. این استاندارد بینالمللی برای مرجع در نظر گرفته شده است و ممکن است به ویژه در تهیه پیشنویسی برای روشهای بین آزمایشگاهی مفید باشد. به منظور تسهیل مبادلات، مهم است که هر یک از این روشها را به طور کامل درک کنیم و صرف نظر از اینکه چقدر متفاوت هستند در همه کشورهای قابل اجرا باشند. وقتی روشهای ملی به این شکل نوشته شد، میتوان آنها را با هم مقایسه و بررسی کرد که آیا برای هر نوع نان روش پخت منطقی وجود دارد یا خیر.
سازمان جهانی استاندارد، ایزو ۶۸۲۰ را بدون در نظر گرفتن شرایط و عادات تولید نان در مناطق مختلف تدوین کرده است. درواقع این استاندارد برای حفظ روشهای ملی یا محلی مطابق با نیازها وعادتهای منطقه نیست.
برای تسهیل مبادلات، مهم است که هر یک از این روشهای ایزو ۶۸۲۰ در همه کشورها، صرفنظر از تمام تفاوتها کاملا قابل فهم و قابل تجدید باشد. بنابراین باید هماهنگی الزامات مربوط به :
- مواد
- مقادیر مواد تشکیل دهنده
- و سایر شرایط برای تمام روش های تولید نان مشابه نوع نان باشد.
ایزو ۲۶۲۸
یکی از استانداردهای مهم نان در ایران با توجه به فرهنگ تولید نان در کشور، استاندارد ایزو ۲۶۲۸ است. این استاندارد مربوط به تولید نانهای سنتی – روشها و آزمونها و در زمینه انواع نانهای سنتی (سنگک، بربری، تافتون و لواش) میباشد که به روش دستی و دستگاهی در نانواییها، واحدهای تولیدی نیمه صنعتی و صنعتی تولید میشوند.
استاندارد (نانهای سنتی- ویژگیها و روشهای آزمون) نخستین بار در سال ۱۳۶۵ تدوین شد. این استاندارد بر اساس پیشنهادهای رسیده و بررسی توسط سازمان ملی استاندارد ایران و تایید کمیسیونهای مربوط برای سومین بار مورد تجدید نظر قرار گرفت و به عنوان مکمل ایزو ۶۸۲۰ قابل استفاده است. اکنون این استاندارد به استناد بند یک ماده قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، به عنوان استاندارد ملی ایران شناخته میشود.
هدف ایزو ۲۶۲۸
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین ویژگیهای فیزیکی شیمیایی، بستهبندی، نشانهگذاری، نمونهبرداری و روشهای آزمون انواع نانهای سنتی میباشد.
دامنه کاربرد ایزو ۲۶۲۸
این استاندارد در مورد انواع نان های سنتی (سنگک، بربری، تافتون و لواش) که به روش دستی و دستگاهی در نانواییها، واحدهای تولیدی نیمه صنعتی و صنعتی تولید میشوند، کاربرد دارد.
استانداردهای بینالمللی در زمینه گندم، آرد و برنج
در کنار استاندارد ایزو ۶۸۲۰ انواع دیگری از استاندارد در حوزه نان و آرد در دسترس است که به بعضی از آنها اشاره میکنیم:
- HACCP استاندارد بینالمللی سلامت غذا
- ISO 22000:2018 استاندارد بینالمللی سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذایی
- ISO 17025:2017 استاندارد بینالمللی مدیریت کیفیت آزمایشگاهی
- ISO 7301: 2011 استاندارد بینالمللی برنج
- ISO 6647-1: 2020 استاندارد بینالمللی برنج – تعیین محتوای آمیلوز
- ISO 6646: 2011 استاندارد ببینالمللی برنج – تعیین عملکرد محصول بالغ برنج
- ISO 7304:2016 استاندارد بینالمللی پاستا (ماکارونی – اسپاگتی – رشته) از آرد گندم سمولینا
- ISO 7304-2: 2008 استاندارد بینالمللی ماکارونی تولید شده از گندم – ارزیابی کیفیت پخت و پز
- ISO 7304-1: 2016 استاندارد بینالمللی گندم – ارزیابی کیفیت
- ISO 5529: 2007 استاندارد بینالمللی گندم – تعیین شاخص رسوب
- ISO 3093: 2009 استاندارد بینالمللی گندم، چاودار
- ISO 6820: 1985 استاندارد بینالمللی آرد گندم و آرد چاودار
- ISO 5530-1: 2013 استاندارد بینالمللی آرد گندم- جذب آب و خواص رئولوژیکی در خمیر
- ISO 6820:1985 استاندارد ببینالمللی نان
- ISO 21415:2015 استاندارد بینالمللی گندم و آرد گندم
- ISO 6820:1985 استاندارد آرد گندم و آرد چاودار
اخذ گواهینامه ایزو معتبر
برای اخذ ایزو میتوانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.
نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...
۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!