بنچمارکینگ (benchmarking) یا معیارسنجی چیست؟

بنچمارکینگ
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

تعریف بنچمارکینگ

بنچمارکینگ (یا معیارسنجی یا الگوبرداری یا محک‌زنی) فرآیندی است که در آن موفقیت شرکت خود را در مقابل سایر شرکت‌ها می‌سنجید تا دریابید که آیا شکافی در عملکرد وجود دارد که بتوان با بهبود عملکرد آن را برطرف کرد یا خیر. مطالعه روی شرکت‌های دیگر می‌تواند آنچه را که برای افزایش بهره‌وری شرکت و تبدیل شدن به بازیگر بزرگ‌تر در صنعت‌تان لازم است را مورد توجه قرار دهد.

مزایای بنچمارکینگ

تحلیل رقابتی

با شناسایی زمینه‌هایی که می‌خواهید در کسب‌وکار خود بهبود پیدا کنید و عملکرد فعلی خود را در برابر رقبا تعیین کنید، کسب‌وکار شما می‌تواند تلاش کند تا اجرای شما را به ده برابر افزایش دهد. روش بنچمارکینگ به کسب و کارها اجازه می‌دهد تا مزیت‌های استراتژیک نسبت به رقبا داشته باشند و میانگین صنعت را رشد دهند.

نظارت بر عملکرد

بنچمارکینگ شامل بررسی روندهای فعلی در داده‌ها و پیش‌بینی روندهای آینده بسته به چیزی است که می‌خواهید به آن دست یابید. برای اینکه بدانید موفق بوده اید یا خیر، بنچمارکینگ باید یک فرآیند مستمر باشد. نظارت بر عملکرد یک ویژگی ذاتی آن است.

پیشرفت مداوم

علاوه‌بر نظارت بر عملکرد، بهبود مستمر یک ویژگی اساسی بنچمارکینگ (معیارسنجی) است. علت آن است است که هدف از بنچمارکینگ، بهبود بخشی از یک کسب و کار است. این پیشرفت نباید صرفاً چیزی باشد که یک بار بهبود یابد و فراموش شود، بلکه باید در طول زمان بهبود یابد و مستمر باشد.

برنامه ریزی و هدف گذاری

هنگامی که بنچمارکینگ (معیارسنجی) انجام شد، اهداف و معیارهای عملکرد به‌منظور بهبود عملکرد تعیین می‌شوند که شامل اهداف جدید و رقابتی‌تر برای یک شرکت هستند؛ اما باید قابل دستیابی باشند. اگر دستیابی به اهداف غیرواقعی باشد، تیم‌ها بی‌انگیزه می‌شوند.

تشویق مالکیت

وقتی شرکت‌ها به فرآیندها و معیارهای خود نگاه می‌کنند، باید سوالات سختی بپرسند تا تمام پاسخ‌های مورد نیاز خود را دریافت کنند که شامل صحبت با همه افراد در تجارت و درک نقش آنها می‌شود. با پرسیدن این سوالات و به‌دست آوردن درک بهتری از نقش همه، مالکیت فرآیندها و عملکرد تشویق می‌شود. این بدان معنی است که کارکنان به شغل خود و کاری که انجام می‌دهند افتخار می‌کنند. این غرور منجر به عملکرد بهتر و نتایج نهایی با کیفیت بالاتر می‌شود.

درک مزایای شرکت خود

بنچمارکینگ نشان می‌دهد که شرکت شما درحال‌حاضر در مقایسه با جایی که می‌خواهید قرار داشته باشید، کجا قرار دارد. اگر به‌دنبال بهبود هر فرآیندی در کسب و کار خود هستید، بنچمارکینگ راهی برای بررسی این موضوع است که چگونه می‌توانید از طریق تشریح مراحل مورد نیاز برای رسیدن به هدف خود، برتر باشید و موفق‌تر شوید.

فرآیند بنچمارکینگ

برنامه ریزی

اولین مرحله بنچمارکینگ مهم‌ترین مرحله در فرآیند است. برنامه‌ریزی شامل برجسته کردن مواردی است که می‌خواهید بهبود دهید، با چه کسی خود را معیار قرار می‌دهید و اینکه چگونه موفقیت را متصور هستید. تنها زمانی که این مرحله تکمیل شد، می‌توانید به مرحله بعدی بروید؛ زیرا نتایج برنامه‌ریزی روی اطلاعاتی که باید جمع‌آوری کنید و موفق به‌نظر می‌رسد، تمرکز می‌کند.

مجموعه اطلاعات

پس از برنامه ریزی، معیارسنجی درباره جمع آوری اطلاعات در مورد فرآیندهای شما و نحوه انجام آنها توسط رقبا است. اگر به‌دنبال بهبود رتبه رضایت از خدمات مشتری خود هستید، باید فرآیندهای دخیل در بخش، نحوه رسیدگی به فراخوانی‌ها و ارتباطات و همچنین تفاوت آن با رقبا را درک کنید. در این مرحله، جمع آوری اطلاعات تا حد امکان مهم است.

تجزیه و تحلیل داده‌ها

هنگامی که احساس کردید تمام اطلاعاتی را که می توانید جمع آوری کنید در اختیار دارید، می توانید شروع به ترسیم آن کنید و شروع به درک کاستی‌هایی کنید که ممکن است داشته باشید. مهم است که در این مرحله از فرآیند به یاد داشته باشید که هیچ تجارتی بی نقص نیست و باید ذهنی باز داشته باشید تا بتوانید اطلاعات را به‌طور عینی تجزیه‌و‌تحلیل کنید. هنگامی که یافته‌ها شروع به آشکار شدن کردند، می‌توانید گزارشی تهیه کنید و شروع به بحث در مورد مراحل بعدی برای دستیابی به عملکرد بهتر در این زمینه کنید.

گزارش و کارکرد

ارائه‌ی یافته‌ها به یک بخش هرگز کار آسانی نیست، به خصوص زمانی که تغییراتی را پیشنهاد می‌کنید. جمع‌آوری و تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات تنها زمانی ارزشمند است که بتوانید تغییرات را اعمال کنید و شرکت را در این فرآیند بهبود بخشید. به‌دست‌آوردن خرید از یک بخش می تواند شامل امتیازاتی باشد، بنابراین مطمئن شوید که MVP که ارائه می کنید پذیرفته شده است و احتمالاً برابر با موفقیت برجسته شده در مرحله برنامه ریزی است.

برای افردای که اطلاع ندارند، در روند تولید محصول، محصول حداقلی قابل حیات (به انگلیسی: minimum viable product مخفف MVP) به محصولی گفته می‌شود که در مقابل ریسک تولید ضریب بازگشت سرمایه بالایی دارد.

یک MVP شامل ویژگی‌ها و امکانات اصلی است که بدون آن محصول عملا توانایی پاسخ‌گویی به نیازهایی را که براساس آن طراحی شده‌است، نخواهد داشت. یک MVP محصول مینمال شده نیست، بلکه یک استراتژی و پروسه برای تولید محصولی است که قابلیت فروش به مشتریان را داشته باشد. MVP چرخه‌ای شامل ایده پردازی، تولید پروتوتایپ، پرزنتیشن، جمع‌آوری اطلاعات و تحلیل است. این پروسه تا زمانی که منجر به تولید محصولی شود که مطلوب بازار بوده یا به دستیابی به این تلقی که محصول امکان حیات ندارد ادامه می‌یابد.

نظارت

هیچ برنامه‌ای بدون نظارت بر نتایج برای تعیین میزان موفقیت برنامه کامل نمی‌شود. مرحله اجرا، معیارها و اهداف موفقیت در یک بازه زمانی مشخص خواهد داشت، بنابراین نظارت بر اینها تنها راه شناخت اثربخشی تغییرات است. بسته به نتایج مورد نظر، نظارت می‌تواند در یک دوره زمانی کوتاه یا طولانی باشد.

نمونههای بنچمارکینگ

ارزیابی فرآیند

این نوع معیار به شما کمک می‌کند تا درک بهتری از مقایسه فرآیندها با سایر فرآیندهای صنعت خود داشته باشید. با نگاه کردن به شرکت های دیگر در صنعت می‌توانید فرآیندهای خود را بهبود بخشید تا آنها را کارآمدتر و مقرون به صرفه تر کنید.

بنچمارک استراتژیک

مشابه ارزیابی فرآیند، همه چیز در مورد بهبود بخش‌هایی از شرکت شما از طریق نگاه‌کردن به سایرین در صنعت است. معیارهای استراتژیک به استراتژی و نحوه ایجاد استراتژی که به شما امکان می‌دهد در منطقه خود رقابتی‌تر باشید، مربوط می‌شود.

ارزیابی عملکرد

سخت‌ترین فرآیند برای بهبود است؛ زیرا شامل یادگیری معیارها و رویه‌های عملکرد رقبا و همچنین ایجاد تغییرات در فرآیندهای کسب‌وکار شما در سطوح پایین‌تر است. معرفی فرآیندهای جدید یک اقدام چالش برانگیز در هر کسب و کاری است؛ زیرا نیاز به خرید از سطوح مختلف شرکت دارد. ارزیابی عملکرد می‌تواند یافته‌هایی را آشکار کند که ممکن است بدون ایجاد یک برنامه تغییر بلندمدت، پیاده‌سازی در کسب‌وکار امکان‌پذیر نباشد. همچنین می‌تواند موثرترین و موفق‌ترین تغییرات برای یک شرکت باشد.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی انواع گواهینامه‌ ایزو، پیاده‌سازی ایزو و همچنین اخذ ایزو می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با کارشناسان ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما در کوتاه‌ترین زمان با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!