DQM چیست؟ مدیریت کیفیت داده‌ها

DQM چیست؟ مدیریت کیفیت داده‌ها یا DQM مخفف Data Quality Management است. این سیستم را برای بهینه‌سازی و ارتقای کیفیت داده‌ها طراحی کرده‌اند و فرایندهایی را برای بهبود داده‌هایی که در تجزیه‌و‌تحلیل و تصمیم‌گیری استفاده می‌شوند فراهم می‌کند؛ همچنین برای استقرار نقش‌ها، سیاست‌ها، مسئولیت‌ها و فرایندهای مربوط به جمع‌آوری، نگهداری و توزیع داده‌ها تلاش می‌کند.

استفاده از این سیستم بر روی مقادیر داده‌های ورودی نیز توانایی قالب‌بندی صحیح اعداد، شناسایی و تصحیح خطاهای اداری و شناسایی و تصحیح نادرستی‌های عمدی را به ما می‌دهد.

ویژگی‌های DQM چیست؟

DQM سلامت و پیشرفت کسب‌وکار شما را تضمین می‌کند. ویژگی‌های منحصربه‌فرد این سیستم داده‌های باکیفیتی در اختیار شما قرار می‌دهد تا بتوانید به آن‌ها اعتماد کنید. برخی از ویژگی‌های این سیستم را در ادامه بررسی می‌کنیم:

  • کامل‌بودن: از مفقودشدن فیلدهای اطلاعاتی جلوگیری می‌کند.
  • اعتبار: اعتبار داده‌ها و انطباق آن‌ها با نیازهای کاربر را بررسی می‌کند.
  • منحصربه‌فرد بودن: مجموعه‌داده‌ها باکیفیت را جایگزین اطلاعات اضافی و قدیمی می‌کند.
  • سازگاری: اطلاعات را بر اساس کاربرد دامنه تجاری در اختیار افراد قرار می‌دهد.
  • دسترسی سریع: دقیق‌ترین داده‌ها را در کوتاه‌ترین زمان در دسترس افراد قرار می‌دهد.
  • دقت: داده‌ها را با دقت فراوان و کیفیت بالا جمع‌آوری می‌کند.
  • یکپارچگی: در کنار دسته‌بندی داده‌ها بر اساس دامنه تجاری، یکپارچگی کلی را نیز حفظ می‌کند.
ویژگی‌های DQM چیست؟

چارچوب مدیریت کیفیت داده‌ها

حفظ کیفیت داده و فرمول‌بندی آن در یک سیستم داده اصلی به شما کمک می‌کند تا ساختار و چارچوبی مطمئن ایجاد کنید. چارچوب‌های MDM، EDM و DQM از قوانین و معیارهای کیفیت داده‌ها پشتیبانی می‌کنند تا شما را درمورد تصمیم‌گیری‌های بر مبنای داده خود مطمئن کنند. همان‌طور که چارچوب کیفیت داده‌های خود را طراحی می‌کنید موارد زیر را نیز در نظر بگیرید:

  • پاسخگویی: مدیر ارشد داده (CDO) خود را انتخاب کنید.
  • شفافیت: قوانین داده‌ها را چگونه به اشتراک می‌گذارید؟ چه بازخوردهایی برای تأثیرگذاری بر تغییرات سیاست‌ها جمع‌آوری کرده‌اید؟
  • انطباق: چگونه متوجه می‌شوید که سیستم از سیاست‌ها و استانداردها پیروی می‌کند؟ مجازات نقض خط‌مشی داده را تعیین کنید.
  • حفاظت: برای بایگانی، پاک‌سازی، اصلاح، ایمن‌سازی، پشتیبانی، بازیابی و حذف داده‌ها چه خواهید کرد؟

MDM چیست؟

MDM مجموعه‌ای یکنواخت از داده‌ها را در مورد مشتریان، محصولات، تأمین‌کنندگان و سایر نهادهای تجاری از سیستم‌های مختلف فناوری اطلاعات ایجاد می‌کند. شما نیز از mdm استفاده کنید تا مطمئن شوید که شناسه‌ها و سایر عناصر داده‌های کلیدی مربوط به آن را در کل سازمان دقیق و سازگار کردید. غالبا شرکت‌های بزرگ این سیستم را پیاده می‌کنند. شما نیز برای اینکه داده‌های خود را مدیریت کنید به آن نیاز دارید. روند کار به این صورت است که mdm را کامل پیاده‌سازی می‌کنید. با این روش داده‌ها را بین سیستم‌های تجاری مختلف به اشتراک بگذارید و محاسبات را در معماری‌های سیستمی تسهیل کنید.

اگر داده‌های اصلی را به صورت مؤثر مدیریت کنید، داده‌های مورداستفاده در هوش تجاری (BI) و برنامه‌های تحلیلی راقابل‌اعتمادتر می‌کنید. MDM اطلاعاتی را که به سیستم وارد می‌کنید تحلیل می‌کند و ثبات داده‌ها را افزایش می‌دهد. از این سیستم استفاده کنید تا یک مجموعه یکنواخت داده‌های اصلی در مورد مشتریان و سایر نهادها ایجاد کنید؛ با این روش خطاهای عملیاتی را کاهش دهید و فرایندهای تجاری را بهینه‌سازی کنید.

به کمک MDM کلیه عملیات قرائت تجهیزات (مانند کنتورها، مودم ها، سنسورها، دستگاه ها و…)، جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل داده‌ها، اعلام آلارم‌ها، محاسبات صدور قبض و… را با سرعت بالا و به صورت خودکار انجام می‌دهید و کلیه اشتباهات و خطاهای انسانی را نیز از این چرخه حذف می‌کنید. MDM به مدیران کمک می‌کند تا تصمیمات تجاری آگاهانه تری بگیرند. با این روش خطاهای موجود در داده‌ها را حذف می‌کنید و از افزونگی جلوگیری می‌کنید.

EDM چیست؟

EDM داده‌های سازمان را فهرست‌بندی و کنترل می‌کند و بر داده‌ها و افراد نظارت می‌کند. با این سیستم می‌توانید داده‌های باکیفیت را در مکانی استاندارد ذخیره کنید و به‌موقع در اختیار افراد قرار دهید. MDM در ظاهر مشابه EDM است، اما یک نمای واحد از داده‌های شما را در غالب یک فایل اصلی ایجاد می‌کند. فایل اصلی، ملزومات موردنیاز شما برای یک فرایند مشخص را تعریف می‌کند. این سیستم را مانند یک سند الزامات در نظر بگیرید که فیلدها و ورودی‌های لازم را برای منبع داده شما شرح می‌دهد.

سازمان‌های بزرگ منابع اطلاعاتی متعددی ایجاد می‌کنند و در اینکه آن‎ها را چگونه مدیریت کنند به مشکل می‌خورند؛ به همین دلیل هزینه‌های بسیاری را متحمل می‌شوند. این سازمان‌ها از کانال‌های مختلفی پروژه می‌گیرند و باید داده‌های ورودی را یکپارچه کنند؛ زیرا حجم بالای پروژه‌هایی که قبول می‌کنند در طول زمان منابع اطلاعاتی را تغییر می‌دهد و آن‌ها را ناهمگام‌، تکه‌تکه، ناقص، نادرست و ناسازگار می‌کند. سپس مدیر حساب بر اساس اطلاعات ناقص یا نادرست برنامه‌ریزی و عمل می‌کند. داده‌های غلط در عملکرد کل سازمان بی‌نظمی ایجاد می‌کند.

همان‌طور که گفتیم ارزش واقعی اجزای پیشرفته و منسجم EDM را تلاش برای امنیت و آگاهی داده‌ها و همچنین تمرکز کل‌نگر بر معنا و کاربرد داده‌ها می‌دانیم. پس از این سیستم استفاده کنید تا امورات خود را ساده، کم اشتباه و کم هزینه پیش ببرید. فایل اصلی بعدهای موردنیاز را در یک مجموعه‌داده فهرست می‌کند. همه چیز به این بستگی دارد که از چه داده‌های تجاری در فرایند استفاده می‌کنید. وقتی پروژه‌ای را شروع می‌کنید باید تصمیم بگیرید که به کدام یک از سیستم‌های DQM، MDM  یا EDM نیاز دارید.

پیاده‌سازی DQM

در ابتدای مسیر پیاده‌سازی و استفاده از سیستم DQM باید نوع داده‌های خود را مشخص کنید. از یک نسخه ساده نگاشت جریان ارزش استفاده کنید تا انواع داده‌های سازمان، مکان استفاده و دلیل استفاده از آن را در معرض دید قرار دهد. بدون ارزیابی سیستم خود، ممکن است مدل اصلی که ایجاد می‌کنید متناسب با اهداف سازمانتان نباشد و بر معیارهای کیفیتی که امیدوارید به دست آورید تأثیر منفی بگذارد. از مشورت با تیم‌های توسعه برای طراحی دقیق DQM استفاده کنید تا از شیوه‌های ضعیف مدیریت داده جلوگیری کنید.

چارچوبی که از طریق ابزارها، الگوها، خط‌مشی‌ها، آموزش‌ و نظارت‌ بر سیستم مدیریتی ایجاد کرده‌اید به تیم‌های توسعه و کاربران کمک می‌کند تا از داده‌ها به‌عنوان منبع اطلاعاتی به بهترین شکل استفاده کنند و از آن بهره ببرند. جامعه صنعتی، داده‌ها را دارایی حیاتی خود می‌داند. برای حفط این دارایی حیاتی باید در تمام منبع‌های داده از چارچوب‌های DQM و MDM استفاده کنید. به‌این‌ترتیب، چابکی و انعطاف‌پذیری سیستم شما حفظ می‌شود و به کسب‌وکار دیجیتالی بادوام‌تر که قادر به ادامه حیات در بازار جهانی بی‌ثبات است کمک می‌کند.

اساس فرایند DQM چیست؟

فرایندهای DQM بر اساس استفاده از داده‌ها در هر حوزه تجاری متفاوت طراحی شده‌اند؛ اما از نظر تاکتیکی اصول اولیه مشترکی را فراهم می‌کنند که هر تیم یا فعالیتی بتواند برای رسیدن به کیفیت موردنیاز از ایمنی، سهولت، انطباق و… از آن استفاده کند. این فرایند از زمانی که چارچوب داده اصلی خود را ایجاد می‌کنید تا زمانی که قوانین اساسی برای جمع‌آوری، استفاده، ذخیره‌سازی و دسترسی به داده‌ها را برجسته می‌کنید ادامه دارد.

اساس فرایند DQM چیست؟

مدیریت کیفیت داده‌های سازمانی

DQM سازمانی را مجموعه‌ای پیچیده، اما ضروری از اقدامات لازم برای ایجاد یک چارچوب داده باکیفیت یا داده اصلی می‌شناسیم. بدون پشتیبانی رهبری ارشد و درنظرگرفتن بودجه، نمی‌توانید به کیفیت داده‌های خود اطمینان کنید و داده‌های ناسالم ممکن است باعث آسیب‌پذیری سیستم شود.

شما در یک سازمان باید بررسی کنید که آیا داده‌های با قوانین موردنیاز مطابقت دارد یا خیر. وقتی عدم انطباق‌ها و ناهماهنگی‌های موجود را پیدا کردید باید داده‌ها را دراسرع‌وقت پاک‌سازی و اصلاح کنید. مشاور داده می‌تواند الگوهایی را ارائه دهد و شما را راهنمایی کند که چگونه می‌توانید داده‌های خود را به بهترین نحو ایجاد و کنترل کنید، به‌طوری‌که همیشه آماده استفاده باشد و مبنای تصمیم‌گیری بر اساس نتیجه تجزیه‌وتحلیل داده‌ها قابل‌اعتماد باشد.

سؤالات متداول

در این مقاله تلاش کردیم تا با مفهوم DQM چیست آشنا شوید. گفتیم این سیستم را برای بهینه‌سازی و ارتقای کیفیت داده‌ها طراحی کرده‌اند و داده‌های موثر در تجزیه‌و‌تحلیل و تصمیم‌گیری را بهبود می‌بخشد. در ادامه برای تکمیل این مفهوم به برخی از سؤالات متداول در این زمینه هم پاسخ می‌دهیم:

DQM چیست؟

DQM فرایندهایی را برای بهبود مدیریت داده‌هایی که برای تجزیه‌وتحلیل و تصمیم‌گیری استفاده می‌شوند، فراهم می‌کند. مقصود نهایی این است که از فرایندها و فناوری‌های مختلف استفاده کنید تا بتوانید به سلامت داده‌ها  اطمینان کنید.

هدف DQM

DQM تلاش می‌کند تا از فرایندها، روش‌ها و فناوری‌ها برای اطمینان از کیفیت داده‌های موردنیازها کسب‌وکارها استفاده کند. در طراحی DQM یک عملکرد بسیار گسترده را درنظر گرفته‌اند. که اگر به طور مداوم، مستمر و صحیح از این سیستم استفاده کنید مزایای بسیاری را برای خود به‌وجود می‌آورید.

ابزار DQM چیست؟

از ابزارها یا نرم‌افزارهای DQM برای شناسایی، درک و رفع هرگونه نقص در داده استفاده می‌کنند. این ابزارها از تصمیم‌گیری تجاری و فرایندهای مدیریت کارآمد داده پشتیبانی می‌کنند.

مزایای DQM

وقتی کسب‌وکارها برای حفظ کیفیت داده‌ها از شیوه‌های DQM استفاده می‌کنند، درواقع مانع هدررفت منابع می‌شوند. وقتی داده‌های  باکیفیت تولید کنید می‌توانید در تصمیم‌گیری‌به آن‌ها تکیه کنید و به سود برسید. به‌عنوان یک سازمان باید اعتماد مخاطب و افزایش اعتبار مجموعه را در اولویت‌ قرار دهید و DQM این اعتبار را به مجموعه شما می‌بخشد. یک کسب‌وکار با شهرت خوب، مزیت رقابتی بالاتری نسبت به سایرین کسب می‌کند.

جمع‌بندی

DQM چیست؟ جهان تجاری مدرن امروز، داده‌ها را به دارایی اصلی هر سازمان تبدیل کرده است. بدون داده‌های باکیفیت، تلاش‌های شما برای مدیریت محصولات یا خدمات، تصمیم‌گیری، کمک به مشتریان، حفظ رقابت و ارتباط و انجام تعهدات نظارتی دشوار خواهد بود. اهمیت کیفیت داده‌ها باتوجه‌به اهمیت حیطه کاری شما تغییر می‌کند. چارچوب‌های DQM و MDM از دیدگاه‌های جامع مدیریت داده‌های سازمانی بهره می‌برند که منجر به شیوه‌های مدیریت کیفیت داده‌های خوب مخصوص سازمان شما می‌شود.

اگر داده‌ها را به‌صورت ناقص یا اشتباه در سیستم اطلاعاتی وارد کنید علاوه بر اینکه روی تصمیمات شما اثر منفی می‌گذارد، اعتماد مشتریان را نیز خدشه‌دار می‌کند. CDO شما می‌تواند به ایجاد چارچوب حاکمیتی کمک کند، اما کیفیت داده‌ها در گرو دقت و سلامت کارکنان و فروشندگان است. در نهایت، مدیریت کیفیت داده‌ها باید یک دغدغه در سطح هیئت‌مدیره باشد که فرهنگ کیفیت داده را به‌عنوان بخشی از نقش همه افراد، از جمله فروشندگانی که به آنها تکیه می‌کنید، تعیین کند.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ ایزو از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۳ ۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!