PDM چیست؟ مدیریت داده‌های محصول

PDM چیست

PDM چیست؟ مدیریت داده‌های محصول یا PDM مخفف Product data management است. یک فناوری برای مدیریت داده‌های تولید است که این داده‌ها و فرایندها را متمرکز می‌کند. مهندسان از نرم‌افزار PDM برای ردیابی ویرایش‌ها، مدیریت سفارش‌ها تغییر، تولید صورت‌حساب مواد (BOM) و موارد دیگر استفاده می‌کنند.

PDM چیست؟

اگر یک PDM را به‌درستی راه‌اندازی و اجرا کنید بهره‌وری را در طول ایجاد، ساخت و طراحی محصولات افزایش می‌دهد و هدف آن به‌حداقل‌رساندن زمان و هزینه توسعه محصول و درعین‌حال افزایش کیفیت توسعه است. مدیریت داده‌های محصول که قبلاً به‌عنوان مدیریت داده‌های مهندسی (EDM) نیز شناخته می‌شد، پایه و اساس مدیریت چرخه عمر محصول است.

مدیریت داده‌های محصول

PDM چه کاری انجام می‌دهد؟

وظیفه PDM چیست؟ نرم‌افزار PDM به شرکت‌ها کمک می‌کند تا محصولات را سریع‌تر به بازار عرضه کنند و همه داده‌های پروژه را در یک مکان قرار دهند. کاهش زمان صرف شده برای کارهای کم‌ارزش، افزایش چابکی توسعه محصول و افزایش همکاری از مهم‌ترین وظایف این سیستم است.

سیستم‌های مدیریت داده‌ها تمام اطلاعات محصول را ضبط و مدیریت می‌کنند و اطمینان حاصل می‌کنند که در طول چرخه عمر محصول به طور صحیح و پیوسته به کاربران ارائه می‌شوند. این نرم‌افزار ابرداده‌ها و فایل‌های مرتبط با طراحی را برای همه محصولات درحال‌توسعه مدیریت می‌کند.


PDM چگونه کار می‌کند؟

PDM کل تاریخچه طراحی‌های شما را با ادغام با طراحی و ابزارهای تجاری شما برای مدیریت داده‌ها و خودکارسازی گردش کار و فرایندهای مهندسی ثبت می‌کند. در نهایت به کمک این سیستم می‌توانید موارد زیر را برای مجموعه خود رقم بزنید:

  • چابکی توسعه محصول را افزایش دهید.
  • با ادغام چند CAD، دسترسی سریع به داده‌ها را از هر نقطه‌ای تجربه کنید.
  • گردش کار طراحی با کسب‌وکار خود را سازگار کنید.
  • همکاری داخلی و خارجی را بهبود دهید.
  • نماهای دوبعدی یا سه‌بعدی کار خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
  • نظرات و بازخوردها را مستقیماً در داخل نرم‌افزار PDM دریافت کنید.
  • فرایندهای بدون ارزش‌افزوده را کاهش دهید.
  • به‌راحتی فایل‌هایی را که می‌خواهید جایگزین کنید، دوباره استفاده کنید یا کپی کنید را پیدا کنید.
  • از داده‌های طراحی موجود استفاده کنید تا زمان کمتری را برای جستجو و زمان بیشتری را صرف انجام کار کنید.
  • خطا را کاهش داده و کیفیت محصول را بهبود دهید.
  • سفارشات تغییر مهندسی، کنترل بازنگری، مدیریت BOM و موارد دیگر را خودکار کنید.
  • فرایندهای مهندسی خود را با نرم‌افزار PDM تحت کنترل نگه دارید.

تاریخچه مدیریت داده‌های محصول

آیا می‌دانید تاریخچه PDM چیست؟ PDM در ابتدا برای فرایند طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) مورداستفاده قرار گرفت. مهندسان به راه بهتری برای همگام‌شدن با اسناد کاغذی مربوط به توسعه یک محصول نیاز داشتند. این سیستم متمرکز به‌گونه‌ای طراحی شده است که با تمام داده‌های مرتبط با یک محصول هماهنگ باشد.

PDM امروزه به‌شدت توسط مهندسان مورداستفاده قرار می‌گیرد، اما توسط بسیاری دیگر که هر محصولی را از طریق یک سری فرایندها و مواد خام می‌سازند نیز استفاده می‌شود. هر کاربر تجاری که در طول چرخه عمر محصول با آن تعامل داشته باشد از استفاده از این اطلاعات جمع‌آوری‌شده سود می‌برد.


اطلاعات ذخیره شده در pdm چیست؟

اطلاعاتی که معمولاً در PDM ذخیره می‌شوند عبارت‌اند از:

  • مشخصات فنی: اندازه‌گیری‌ها و مواد
  • نقشه‌ها: تصاویر الکترونیکی یا دستی از محصول
  • صورت‌حساب مواد یا BOM: برای مواد خام
  • مستندات مهندسی: چگونگی ساخت یک محصول
  • اسناد دیگر: به‌عنوان‌مثال، عکس از محصول نهایی

مزایای PDM چیست؟

مدیریت امن داده‌ها از طریق PDM

نحوه مدیریت داده‌ها از طریق PDM چیست؟ سیستم‌های PDM اطلاعات محصول را ضبط و مدیریت می‌کنند و اطمینان می‌دهند که اطلاعات در طول چرخه عمر محصول در زمینه صحیح به کاربران تحویل داده می‌شود. مالکیت فایل، کنترل ورود و خروج فایل‌ها، مدیریت بازبینی و وضعیت انتشار، همگی توسط این سیستم مدیریت می‌شوند. امنیت و عملکرد اداری از حقوق مالکیت معنوی، امنیت مبتنی بر پروژه و امتیازات دسترسی مرتبط محافظت می‌کند.

مزایای PDM چیست؟

یک سیستم PDM خوب مزایای زیادی دارد که به موارد زیر کمک می‌کند:

  • سرعت در یافتن داده‌های صحیح
  • بهبود بهره‌وری و کاهش زمان چرخه
  • کاهش خطاها و هزینه‌های توسعه
  • برآورده‌سازی الزامات تجاری و نظارتی
  • بهینه‌سازی منابع عملیاتی
  • تسهیل همکاری بین تیم‌های جهانی
  • ایجاد دید برای تصمیم‌گیری بهتر تجاری

PLM در مقابل PDM

حقیقت این است که بدون PDM، PLM نیز وجود نخواهد داشت. این به این دلیل است که سیستم‌های مدیریت چرخه عمر محصول بر اساس سیستم‌های PDM برای مدیریت داده‌های تولید هستند. درواقع سیستم مدیریت داده محصول (PDM) زیرمجموعه‌ای از مدیریت چرخه عمر محصول (PLM) است.

سیستم PLM چیست؟

PLM یا مدیریت چرخه عمر محصول یک فرایند مقطعی برای ردیابی، کنترل و نظارت بر چرخه عمر محصول است. روش کار هم استراتژیک و هم گسترده است؛ زیرا باید تمام ابزارهای نرم‌افزاری مرتبط را سازماندهی کند و پایگاه‌های داده مورداستفاده در فرایند توسعه محصول یک شرکت را متمرکز کند.

PLM کل چرخه عمر یک محصول را پوشش می‌دهد و از یکنواختی اطلاعات و حذف احتمال اشتباهات، از تصور تا تولید و توزیع اطمینان حاصل می‌کند. همچنین بر ترتیب صحیح تکنیک‌ها و داده‌ها در تمام مراحل میانی مانند تست کیفیت و بازاریابی نظارت می‌کند.

سیستم PLM بهتر است یا PDM؟

اکنون می‌دانید که PLM و PDM چیست. پس باید متوجه شده باشید که هنگام بحث در مورد PLM در مقابل PDM هیچ پاسخ درستی برای این سوال وجود ندارد. راه‌حل صحیح برای شرکت شما به نیازهای منحصربه‌فرد شما بستگی دارد: به طور خاص، حجم منابع و بودجه شما. هر دو این موارد می‌توانند در طول چرخه عمر محصول مفید باشند، با راه‌حل ERP شرکت شما ارتباط برقرار کنند و از انتقال داده‌ها در سراسر شبکه پشتیبانی کنند.

PLM برای من مناسب است یا PDM؟

درحالی‌که برخی از راه‌حل‌های PLM مدیریت فایل CAD را ارائه می‌دهند، به‌ندرت به‌اندازه گزینه‌های PDM تخصصی هستند. اگر مرحله طراحی محصول برای شرکت شما در اولویت است، بدون شک PDM قوی‌ترین گزینه است.

اگر شرکت شما محصولاتی را برای خرده‌فروشی یا تجارت الکترونیک در کانال‌های B2B یا B2C می‌فروشد یا توزیع می‌کند، یک پلت فرم PIM ممکن است انتخاب بهتری باشد.

زمان انتخاب راه‌حل مدیریت چرخه عمر محصول (PLM)

هر چه یک شرکت محصولات بیشتری توسعه دهد و بخش‌ها، مکان‌های جغرافیایی، زبان‌ها، منابع و کانال‌های بیشتر درگیر باشد، نیاز به سیستم PLM بیشتر می‌شود. برای اجرای یک PLM، بودجه شما باید مطابق با این موارد رشد کرده باشد، زیرا هزینه‌های اجرا و نگهداری این سیستم می‌تواند بالا باشد.

زمان انتخاب راه‌حل مدیریت داده محصول (PDM)

زمان انتخاب PDM چیست؟ شرکت‌هایی که چندملیتی یا چندان گسترده نیستند، می‌توانند از نرم‌افزار مدیریت داده‌های محصول استفاده کنند که نقش پررنگی به‌ویژه برای شروع کنترل بر فرایند طراحی محصول دارد. اگر مقررات پیچیده‌ای برای رعایت ندارید، PDM می‌تواند در زمان، پول و منابع شما صرفه‌جویی کند؛ زیرا نسبت به PLM به سرمایه‌گذاری اولیه کمتری نیاز دارد.


PIM در مقابل PDM

می‌توانید PIM یا مدیریت اطلاعات محصول را به‌عنوان یک توسعه‌دهنده PDM ببینید که در بازاریابی بیشتر محصولات خود پس از تولید، به آن نیاز دارید. درواقع سیستم مدیریت داده محصول (PDM) و سیستم مدیریت اطلاعات محصول (PIM)، سیستم‌های مکمل هستند.

سیستم PIM چیست؟

راه‌حل مدیریت اطلاعات محصول (PIM) یک برنامه کاربردی تجاری است که مکانی واحد را برای جمع‌آوری، مدیریت و غنی‌سازی اطلاعات محصول شما، ایجاد کاتالوگ محصول و توزیع آن در کانال‌های فروش و تجارت الکترونیک شما فراهم می‌کند.

PDM نیز مانند PCM (product content management)، از نظر عملکرد بسیار شبیه PIM (Product Information Management) است. بزرگ‌ترین تفاوت در واقع در نام آن‌ها است: تفاوت بین داده و اطلاعات؛ «داده‌ها» مواردی خام و سازمان‌نیافته هستند که پس از ساماندهی و تغییر شکل به «اطلاعات» تبدیل می‌شوند.

در این مورد، داده‌ها عمدتاً مربوط به تولیدکنندگان و تمام فرایندهایی است که در کل چرخه عمر محصول در جریان است؛ درحالی‌که اطلاعات عمدتاً توسط متخصصان تجارت الکترونیک و بازاریابان قابل‌استفاده است. به طور منطقی، اطلاعات جمع‌آوری و ذخیره شده در PIM تا حد زیادی بر اساس داده‌های محصول است.

دلیل اشتباه گرفتن PIM با PDM چیست؟

کلمات اختصاری PDM و PIM اغلب به‌جای یکدیگر استفاده می‌شوند، اما آنها یکسان نیستند؛ بلکه سیستم‌های مکمل هستند.  نرم‌افزار PDM ابزار قدرتمندی برای تیم‌های طراحی، مهندسی و تولید است، اما برای بازاریابان و تیم‌های فروش کمتر مفید است؛ زیرا سیستم PDM مدیریت آسان داده‌های محصول را در ارتباط با توسعه محصول ارائه می‌دهد و نه بازاریابی و فروش.

بازاریابان ممکن است نیاز به استفاده از داده‌های فنی در یک سیستم PDM داشته باشند، اما آنها برای ایجاد توضیحات محصول، تصاویر، ویدئوها و سایر مطالب بازاریابی به اطلاعات محصول متکی هستند.

در مدیریت مؤثر اطلاعات محصول برای اهداف فروش و بازاریابی، باید از سیستم مدیریت اطلاعات محصول (PIM) استفاده کنید. یک سیستم PIM ذخیره، سازماندهی، دسترسی و اصلاح اطلاعات محصول را آسان می‌کند تا در تمام کانال‌های توزیع یکدست باشد.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ ایزو می‌توانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!