PLM چیست؟ مدیریت چرخه عمر محصول

PLM چیست

PLM چیست؟ مدیریت چرخه عمر محصول یا PLM مخفف Product Lifecycle Management است و به مدیریت یک کالا در طی مراحل معمول عمر محصول خود اشاره دارد. این مراحل عبارت‌اند از: توسعه و معرفی، رشد، بلوغ و پایداری و در نهایت مرحله افول.

این مدیریت هم شامل تولید کالا و هم بازاریابی آن می‌شود. مفهوم چرخه عمر محصول به تصمیم‌گیری تجاری، از قیمت‌گذاری و ارتقا گرفته تا گسترش یا کاهش هزینه کمک می‌کند.

آشنایی با مدیریت چرخه عمر محصول (PLM)

مدیریت چرخه عمر محصول مؤثر، بسیاری از شرکت‌ها، بخش‌ها و کارمندانی را که با تولید محصول درگیر هستند گرد هم می‌آورد تا فعالیت‌های خود را ساده‌تر کنند. PLM تلاش می‌کند تا نهایتاً محصولی تولید شود که بهتر از رقبای خود عمل کند، سودآوری بالایی داشته باشد و تا زمانی که تقاضای مصرف‌کننده وجود دارد دوام داشته باشد.

سنگ بنای ساختار فناوری اطلاعات شرکت‌های تولیدی

سیستم‌های PLM به سازمان‌ها کمک می‌کنند تا با پیچیدگی‌های فزاینده و چالش‌های مهندسی توسعه محصولات جدید کنار بیایند. آن‌ها را می‌توان یکی از چهار سنگ بنای ساختار فناوری اطلاعات یک شرکت تولیدی در نظر گرفت. از جمله موارد دیگر این لیست می‌توانیم به مدیریت ارتباطات با مشتریان خود (مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM)، معاملات آن‌ها با تأمین‌کنندگان (مدیریت زنجیره تأمین یا SCM) و منابع آ‌ن‌ها در سازمان (برنامه‌ریزی منابع سازمانی یا ERP) اشاره کنیم.

اهمیت مراحل PLM چیست؟ مشخص‌کردن اینکه یک محصول در کدام مرحله از چرخه عمر خود قرار دارد، نحوه عرضه آن به بازار را مشخص می‌کند. برای مثال، یک محصول جدید (یکی در مرحله معرفی) نیاز به توضیح دارد، درحالی‌که یک محصول بالغ باید متمایز شود. PLM می‌تواند بر عناصر اساسی‌تر یک محصول نیز تأثیر بگذارد. حتی پس از رسیدن به بلوغ، یک محصول همچنان می‌تواند رشد کند – به‌خصوص اگر به‌نوعی به‌روز یا تقویت شود.


تاریخچه مدیریت چرخه عمر محصول

مفهوم یک محصول دارای مراحل زندگی (و نیاز به مدیریت آن‌ها) در اوایل سال ۱۹۳۱ مطرح شد. در حدود سال ۱۹۵۷، یکی از کارمندان Booz Allen Hamilton، آژانس تبلیغاتی، به‌صورت تئوری یک چرخه عمر پنج‌مرحله‌ای برای کالاها ارائه کرد. این مراحل متشکل از مقدمه، افزایش از طریق توسعه، بلوغ، اشباع و افول بود.

یکی از اولین کاربردهای ثبت شده PLM مدرن با شرکت موتورز آمریکا (AMC) در سال ۱۹۸۵ اتفاق افتاد. AMC به دنبال راهی برای سرعت‌بخشیدن به روند توسعه محصول خود برای رقابت بهتر با بزرگان این حیطه بود.

مدیریت داده‌های محصول به‌قدری مؤثر بود که پس از خرید AMC توسط کرایسلر، سیستم در سرتاسر سازمان گسترش یافت و همه افراد درگیر در طراحی و ساخت محصولات را به هم متصل کرد. با استفاده از فناوری PLM، کرایسلر توانست تا اواسط دهه ۱۹۹۰ به کم‌هزینه‌ترین تولیدکننده صنعت خودرو تبدیل شود.

بخش‌های PLM چیست؟

اولین بخش در تلاش برای توسعه سریع‌تر محصول، ظهور سیستم‌های نرم‌افزاری طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) بود که مهندسان را بهره‌ورتر کرد. بخش دوم این تلاش، سیستم ارتباطی جدید بود که اجازه می‌داد تضادها سریع‌تر حل شوند، و همچنین تغییرات مهندسی پرهزینه را کاهش داد، زیرا همه نقشه‌ها و اسناد در یک پایگاه‌داده مرکزی قرار داشتند.


مراحل خاص چرخه عمر یک محصول

شرکت‌ها ممکن است هر مرحله از محصول را به طور متفاوتی دسته‌بندی کنند. بااین‌حال، به‌طورکلی، چندین مرحله متمایز در طول چرخه عمر محصول وجود دارد که تقریباً همه محصولات آن را تجربه می‌کنند.

مرحله مفهومی

مفهوم شامل ایده‌های اولیه و برنامه‌ریزی برای یک محصول جدید است. مرحله اول شامل تحقیقات بازار، شناسایی نیازهای مشتری و تعیین امکان‌سنجی محصول است. این مرحله که اغلب توسط بخش‌های تحقیق و توسعه هدایت می‌شود، چرخه عمر محصول را آغاز می‌کند، زیرا در آنجا ایده‌ها تولید می‌شوند.

مرحله طراحی

در مرحله طراحی، محصول برنامه‌ریزی، توسعه و آزمایش می‌شود. این مرحله شامل ایجاد نمونه‌های اولیه محصول، اصلاح طرح و اطمینان از مطابقت آن با تمام الزامات نظارتی و ایمنی است. شرکت‌ها اغلب باید هزینه‌های تحقیق و توسعه را در این مرحله طراحی متقبل شوند، زیرا چیزی که قبلاً وجود نداشته است باید ایجاد و آزمایش شود.

مرحله تولید

مرحله تولید در PLM چیست؟ اگر شرکت به محصول خود اطمینان دارد و احساس می‌کند بازاری برای آن وجود دارد، محصول به مرحله تولید می‌رود. این مرحله شامل ساخت محصول از جمله تأمین مواد اولیه، مونتاژ اجزا و آزمایش محصول نهایی است. در این قسمت، شرکت باید یک محصول کامل داشته باشد و طراحی را به طور مداوم تغییر ندهد.

مرحله فروش

اکنون که محصول ساخته شده است، به مرحله فروش می‌رود. این مرحله شامل تبلیغ و فروش محصول به مشتریان است که تبلیغات فروش و استراتژی‌های قیمت‌گذاری را شامل می‌شود. در بسیاری از موارد، مرحله فروش و مرحله تولید هم‌زمان اتفاق می‌افتند، زیرا یک شرکت باید قبل از تولید انبوه پیش‌بینی کند که چه تعداد فروش رخ می‌دهد.

مرحله پشتیبانی

مرحله پشتیبانی شامل ارائه پشتیبانی مداوم به مشتریان پس از خرید محصول است. این شامل خدمات مشتری، گارانتی و تعمیرات می‌شود. همچنین ممکن است مربوط به آموزش‌ها یا خدمات مداومی باشد که به مالکان جدید ارائه می‌شود تا تجربه کاربری آن‌ها را بهبود بخشند.

مرحله بازنشستگی

چه رقبا محصول بهتری ارائه کرده باشند و چه محصول دیگر مورد تقاضای بازار نباشد، چرخه عمر محصول با بازنشستگی به پایان می‌رسد. این مرحله شامل پایان عمر محصول، از جمله دفع، بازیافت یا استفاده مجدد از کالا است. در بسیاری از موارد، محصولات موفق به‌سادگی از طریق تکرارهای آینده افزایش می‌یابد.

چرخه عمر محصول


مزایای مدیریت چرخه عمر محصول

مدیریت صحیح چرخه عمر محصول دارای مزایای بسیاری مانند رساندن محصول به بازار سریع‌تر، عرضه محصول باکیفیت بالاتر در بازار، بهبود ایمنی، افزایش فرصت‌های فروش و کاهش ضایعات است. نرم‌افزار کامپیوتری تخصصی برای کمک به PLM از طریق عملکردهایی مانند مدیریت اسناد، یکپارچه‌سازی طراحی و مدیریت فرایند در دسترس است.

اکنون می‌دانید PLM چیست. مدیریت چرخه عمر محصول در تلاش است تا کیفیت و قابلیت اطمینان محصول را بهبود بخشد. به دلیل ساختار واضح‌تر برنامه‌ریزی و نوآوری، شرکت‌ها ممکن است نیاز به هزینه کمتری برای نمونه‌سازی داشته باشند.

شرکت‌هایی که در مرحله بازنشستگی هستند ممکن است به دلیل استفاده مجدد از اطلاعات خسارات خود را کاهش دهند؛ چون شرکت‌ها می‌توانند از قبل برنامه‌ریزی کنند و ضایعات را به حداقل برسانند یا هزینه‌های مواد را به دلیل درک بیشتر از اینکه هر محصول آنها در حال حاضر در چه مرحله‌ای است، کاهش دهند.

عناصر PLM چیست؟

PLM مستلزم همکاری گسترده بین بخش‌ها در تمام طول عمر یک محصول است. مدیریت چرخه عمر محصول اغلب با مدیریت داده‌های محصول (PDM) آغاز می‌شود. PDM مدیریت تمام داده‌های مرتبط با محصول مانند طرح‌ها، مشخصات، صورت‌حساب مواد و سفارش‌ها تغییر مهندسی است. این فرایند ساده به بخش‌های مختلف اجازه می‌دهد تا زمانی که یک محصول از یک مرحله‌به‌مرحله دیگر می‌رود، به طور یکپارچه‌تر با یکدیگر همکاری کنند.

ازآنجایی‌که کالاهای مختلف باید از تأمین‌کنندگان مختلف در کل چرخه عمر جاری شوند، مدیریت چرخه عمر محصول نیز اغلب ارتباط نزدیکی با مدیریت زنجیره تأمین دارد. این تضمین می‌کند که صرف‌نظر از اینکه محصول در چه مرحله‌ای است، شرکت قادر به تهیه، برنامه‌ریزی، جمع‌آوری و توزیع منابع است.

در آخر، عناصر زیادی وجود دارد که باید به‌عنوان محصول مورداستفاده قرار گیرد و وارد مراحل بعدی زندگی آن شود. بخش‌های فروش و بازاریابی باید به‌شدت با یکدیگر همکاری کنند تا استراتژی‌های تبلیغاتی و فروش مناسب را طراحی کنند. این همچنین ممکن است با ارائه خدمات و پشتیبانی هم‌زمان باشد.


اندازه‌گیری چرخه عمر محصول

روش ‌های اندازه گیری در PLM چیست؟ شرکت‌ها اغلب باید از ترکیبی از روش‌های اندازه‌گیری استفاده کنند تا به بهترین نحو بدانند چه زمانی یک کالا را از یک مرحله‌به‌مرحله بعدی انتقال دهند. به‌طورکلی چندین نوع روش اندازه‌گیری وجود دارد که عبارت‌اند از:

داده‌های فروش

یکی از واضح‌ترین راه‌ها برای اندازه‌گیری چرخه عمر یک محصول، مشاهده داده‌های فروش آن در طول زمان است. روند فروش می‌تواند نشان دهد که یک محصول در حال افزایش یا کاهش محبوبیت است. این اطلاعات ممکن است به طور طبیعی به یک شرکت سیگنال دهد که زمان آن است که تولید، بازاریابی یا عرضه محصول را کاهش دهد.

بیشتر شرکت‌ها ممکن است هزینه‌ها را کنار بگذارند و فقط به درآمد محصول نگاه کنند، اگرچه هزینه‌ها یک عامل هستند و ارزش درنظرگرفتن دارند.

بازخورد مشتری

نظرات مشتری می‌تواند بینش ارزشمندی را در مورد چرخه عمر محصول ارائه دهد. بازخورد مثبت در اوایل عمر یک محصول می‌تواند نشان‌دهنده پتانسیل رشد آن باشد، درحالی‌که بازخورد منفی در چرخه عمر ممکن است نشان‌دهنده افت آن باشد. مشتریان همچنین ممکن است بینش‌هایی در مورد کمبودهای یک محصول ارائه دهند و به شرکت نشان دهند که آیا تکرار جدید محصول می‌تواند نیازهای برآورده نشده مصرف‌کننده را برطرف کند یا خیر.

تجزیه‌وتحلیل رقبا

تاثیر رقبا بر PLM چیست؟ نظارت بر رقبا نیز می‌تواند به اندازه‌گیری چرخه عمر محصول کمک کند. همان‌طور که محصولات جدید وارد بازار شده و جایگزین سایر محصولات قدیمی می‌شوند، چرخه عمر محصول می‌تواند تحت‌تأثیر قرار گیرد. برای مثال، اگر شرکت‌های دیگر کالاهای بهتر، سریع‌تر یا ارزان‌تری ارائه می‌دهند، ممکن است زمان آن رسیده باشد که محصول خود را دوباره ارزیابی کنید. نمونه‌های خاص اندازه‌گیری ممکن است شامل حاشیه سود یا بررسی نوآوری باشد.

کیفیت خروجی

شرکت‌ها می‌توانند خروجی خود را ارزیابی کنند تا تصمیم بگیرند که آیا ارائه محصول هنوز منطقی است یا خیر. با استفاده از معیارهای خاصی مانند کیفیت خروجی، کارایی تولید، یا ضایعات محصول، یک شرکت می‌تواند در مورد اینکه آیا رویکرد متفاوت در تولید کارآمدتر است یا خیر ایده‌هایی ارائه کنند.

ادعاهای گارانتی

اگر محصولات یک شرکت به طور مداوم خراب می‌شوند یا نیاز به تعمیر دارند، ممکن است زمان ارزیابی مجدد کالا فرارسیده باشد. این را می‌توان با تعامل با مشتریان برای ادعاهای گارانتی، درخواست‌های تعمیر، بررسی‌های ناراضی و بازگرداندن محصول اندازه‌گیری کرد.


آینده مدیریت چرخه عمر محصول

آینده PLM چیست؟ مدیریت چرخه عمر محصول از بین نمی‌رود. بااین‌حال، با گذشت زمان، ماهیت محصولات و مراحل آنها احتمالاً تغییر می‌کند. با ظهور فناوری جدید و تغییر ترجیحات مصرف‌کننده، ممکن است مراحل مدیریت چرخه عمر محصول تغییر کند.

عنصری که بیشترین اختلال بالقوه در آینده را دارد، به تحول دیجیتالی مداوم اطلاعات مربوط می‌شود. از طریق هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی یا اینترنت اشیا، شرکت‌ها می‌توانند داده‌ها را در هر مرحله کارآمدتر از همیشه جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل کنند. این عمل در آینده توانایی شرکت را برای بهینه‌سازی عملکرد و کاهش هزینه‌ها افزایش می‌دهد.

توسعه فناوری همچنین فرصت‌هایی را برای ارتباطات بهتر ایجاد می‌کند. توسعه و مدیریت محصول، از تیم‌های متقابلی که با یکدیگر کار می‌کنند تا محصولات را به بازار عرضه کنند، همکاری بیشتری می‌طلبد. راه‌حل‌های جدیدی برای پشتیبانی از این روند توسعه می‌یابند که به ابزارهای بلادرنگ برای تصمیم‌گیری‌های استراتژیک امکان می‌دهد فوراً اتخاذ شوند. این ابزارها همچنان کار اعضای تیم را بدون درنظرگرفتن موقعیت مکانی آنها به‌صورت یکپارچه با هم آسان می‌کند.

رابطه بین محیط‌زیست و PLM چیست؟

همان‌طور که مصرف‌کنندگان نسبت به محیط‌زیست آگاه‌تر می‌شوند، شرکت‌ها می‌توانند بهتر به تقاضای پایداری پاسخ دهند. سیستم‌های PLM می‌توانند با ارائه ابزارهایی برای اندازه‌گیری و مدیریت پایداری در طول چرخه عمر محصول از طراحی تا دفع پایان عمر، از این روند پشتیبانی کنند.

این سیستم شامل روش‌های هوشمند و مقیاس‌پذیر برای اندازه‌گیری ضایعات یا اثرات زیست‌محیطی است؛ همچنین به معنای روش‌های هوشمندتر و پاک‌تر برای انتقال محصولات در طول چرخه عمر یا به مصرف‌کنندگان است.

تاثیر plm بر محیط‌زیست


۴ مرحله چرخه عمر محصول چیست؟

اگرچه مراحل خاص‌تری قبلاً موردبحث قرار گرفت، چهار مرحله وسیع‌تر چرخه عمر محصول عبارت‌اند از: مقدمه، رشد، بلوغ و افول. این مراحل بازه‌ای را پوشش می‌دهند که یک محصول ایجاد می‌شود، به بازار می‌آید، بازار را اشباع می‌کند و دیگر هدفی را در بازار دنبال نمی‌کند.

تفاوت بین PLM و PPM چیست؟

مدیریت چرخه عمر محصول معمولاً به ردیابی نقاط مختلف در طول عمر محصول مربوط می‌شود. PLM به این متخصصان کمک می‌کند تا نحوه و زمان تولید محصولات را کنترل کنند. مدیریت سبد محصولات نشان می‌دهد که چه محصولاتی باید ایجاد شوند، کدام موفقیت‌آمیز هستند و چه زمانی ممکن است زمان بازنشستگی آن‌ها باشد. PPM یا مدیریت سبد محصول توسط کسب‌وکارها استفاده می‌شود تا بدانند کدام محصولات موفق هستند و کدام‌ محصولات باید اصلاح شوند.

چرا پروژه‌های PLM شکست می‌خورند؟

دلایل شکست PLM چیست؟ فرایند مدیریت چرخه عمر محصول به برآوردها و پیش‌بینی‌های اساسی نیاز دارد. برای مثال، در نظر بگیرید که چگونه یک شرکت باید پیش‌بینی کند که فروش یک محصول جدید نوآورانه چقدر خواهد بود. چه شرکت بیش از حد خوش‌بین باشد، چه اطلاعات بدی از شرکت‌کنندگان در بازار دریافت کند، یا فرایند تولید را دست‌کم بگیرد، شرکت‌ها واقعاً نمی‌دانند که آیا یک پروژه موفق خواهد بود یا خیر؛ تا زمانی که محصول به بازار عرضه شود و اعداد فروش آغاز شود.

چگونه چرخه عمر محصول را مدیریت می‌کنید؟

چرخه عمر محصول با اطمینان از برقراری ارتباط در بخش‌ها مدیریت می‌شود. بخش‌های توسعه باید با بخش‌های تولید و فروش در تماس باشند تا از تأمین منابع کافی اطمینان حاصل کنند. به روشی مشابه، بخش‌های تولید و فروش باید اطلاعات را در بالادست انتقال دهند تا امکان توسعه و بهبود آتی محصولات بر اساس بازخورد مصرف‌کننده فراهم شود.


جمع‌بندی

یک محصول از ایده، طراحی و ساخت تا بازنشستگی و دفع آن، چیزهای زیادی را پشت سر می‌گذارد و از بخش‌های مدیریتی عبور می‌کند، اما هدف از PLM چیست؟ هدف مدیریت چرخه عمر محصول بهینه‌سازی فرایند توسعه، بهبود کیفیت محصول، کاهش زمان عرضه به بازار و افزایش سودآوری است.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

ایزوسیستم با همکاری برترین مراجع صدور (CB)، انواع گواهینامه‌های بین‌المللی ایزو (ISO) را برای سازمان‌ها و سایر مراکز تجاری و غیرتجاری صادر می‌کند. شرکت دانش بنیان خانه مدیران، ایزوسیستم را به‌عنوان برند تجاری خود ثبت کرده و از سال ۱۳۸۵ در حوزه ارائه خدمات مشاور مدیریت و صدور گوهینامه‌های بین‌المللی ایزو فعالیت می‌کند.

برای اخذ ایزو از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!