ERP چیست؟ نرم ‌افزار erp یا برنامه‌ریزی منابع سازمانی

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ERP چیست؟ برنامه‌ریزی منابع سازمانی یا نرم ‌افزار erp مخفف Enterprise resource planning است. سیستم erp نرم‌افزاری است که از اتوماسیون و فرایندهای مالی، منابع انسانی، تولید، زنجیره تأمین، خدمات، تدارکات و تمام بخش‌های کسب‌وکار شما پشتیبانی می‌کند.

ساده‌ترین راه برای تعریف نرم ‌افزار erp این است که در مورد تمام فرایندهای تجاری اصلی موردنیاز برای اداره یک شرکت فکر کنید: امور مالی، منابع انسانی، تولید، زنجیره تأمین، خدمات، تدارکات و موارد دیگر. در ابتدایی‌ترین سطح خود، ERP به مدیریت کارآمد تمام این فرایندها در یک سیستم یکپارچه کمک می‌کند. اغلب از آن به‌عنوان سیستم ثبت سازمان نیز یاد می‌کنند.

ERP چیست؟

سیستم‌های ERP امروزی شباهت کمی به دهه‌های پیش دارند. آن‌ها را اکنون از طریق فضای ابری ارائه می‌کنند و از جدیدترین فناوری‌ها برای ارائه اتوماسیون هوشمند، کارایی بیشتر و بینش فوری در سراسر تجارت استفاده می‌شود. نرم ‌افزار erp ابری مدرن عملیات داخلی را با شرکای تجاری و شبکه‌های سراسر جهان مرتبط می‌کند و به شرکت‌ها همکاری، چابکی و سرعت لازم برای رقابت امروزی را می‌دهد.

دلایل اهمیت ERP چیست؟

گاهی اوقات ERP را به‌عنوان «سیستم عصبی مرکزی یک شرکت» توصیف می‌کنند. یک سیستم نرم‌افزاری ERP، اتوماسیون یکپارچه‌ و هوشمندی را فراهم می‌کند که برای اجرای کارآمد عملیات تجاری روزانه به آن نیاز دارید. بیشتر یا تمام داده‌های سازمان را باید در یک سیستم ERP قراردهید تا یک منبع واحد از حقیقت را در سراسر تجارت فراهم کنند.

امور مالی برای بستن سریع حساب و کتاب‌ها به یک ERP نیاز دارد. فروش برای مدیریت تمام سفارشات مشتری به ERP نیاز دارد. لجستیک برای ارائه محصولات و خدمات مناسب به مشتریان بر نرم افزار ERP که به خوبی اجرا می‌شود متکی است. حساب‌های پرداختی به ERP نیاز دارند تا به‌درستی و به‌موقع پرداخت را انجام دهند. مدیریت برای تصمیم‌گیری به‌موقع باید عملکرد شرکت را به دقت بررسی کند. بانک‌ها و سهام‌داران به سوابق مالی دقیق نیاز دارند؛ بنابراین روی داده‌ها و تجزیه‌و‌تحلیل قابل‌اعتماد که سیستم ERP در دسترس قرار می‌دهد، حساب می‌کنند.

شش مزیت کلیدی ERP

مزایای سیستم ERP چیست؟ یک سیستم ERP خوب مزایای زیادی را ارائه می‌دهد که بسته به نحوه استقرار سیستم می‌تواند متفاوت باشد. بااین‌حال، شش مزیت عمده که برای همه راه‌حل‌های ERP مدرن اعمال می‌شود را بررسی می‌کنیم:

بهره‌وری بالاتر: فرایندهای اصلی کسب‌وکار خود را ساده و خودکار کنید تا به همه افراد در سازمان کمک کنید با منابع کمتر کارهای بیشتری انجام دهند.

بینش عمیق‌تر: سیلوهای اطلاعاتی را حذف کنید، منبعی از حقیقت را به دست آورید و پاسخ‌های سریعی برای سؤالات تجاری حیاتی دریافت کنید.

گزارش‌دهی سریع: گزارش‌های مالی و تجاری را سریع دنبال کنید و به‌راحتی نتایج را به اشتراک بگذارید. بر اساس بینش‌ها عمل کنید و عملکرد را در زمان واقعی بهبود ببخشید.

ریسک کمتر: دید و کنترل کسب‌وکار را به حداکثر برسانید، از انطباق با الزامات قانونی اطمینان حاصل کنید و ریسک را پیش‌بینی و از آن جلوگیری کنید.

فناوری اطلاعات ساده‌تر: با استفاده از برنامه‌های ERP یکپارچه که یک پایگاه‌داده مشترک دارند، می‌توانید فناوری اطلاعات را ساده‌تر کنید و به همه راه آسان‌تری برای کار بدهید.

چابکی بهبودیافته: با عملیات کارآمد و دسترسی آماده به داده‌های زمان واقعی، می‌توانید به‌سرعت فرصت‌های جدید را شناسایی کنید و نسبت به آن‌ها واکنش نشان دهید.

شش مزیت کلیدی ERP

در صنایع مختلف نمونه‌های ERP چیست؟

کسب‌وکارها در هر صنعتی از خودرو گرفته تا توزیع و عمده‌فروشی برای رقابت و پیشرفت به اطلاعات دقیق، در زمان واقعی و فرایندهای تجاری مؤثر نیاز دارند. بااین‌حال، صنایع مختلف به دلایل کاملاً متفاوتی به نرم‌افزار ERP خود متکی هستند. در ادامه چند نمونه را بررسی می‌کنیم:

شرکت‌های آب و برق

شرکت‌های آب و برق باید دائماً دارایی‌های خود را بررسی کنند؛ نه‌تنها برای پاسخگویی به تقاضا برای خدمات آینده، بلکه برای جایگزینی دارایی‌های قدیمی. بدون نرم افزار ERP، تلاش برای اولویت‌بندی این سرمایه‌گذاری‌های عمده دارایی دشوار و مستعد خطا خواهد بود.

عمده‌فروشان، واردکنندگان، فروشگاه‌ها و…

برای عمده‌فروشان، واردکنندگان، فروشگاه‌ها و… تحویل به‌موقع بسیار مهم است. همه این سازمان‌ها می‌خواهند هزینه‌های توزیع را کاهش داده، چرخش موجودی را افزایش دهند و زمان سفارش تا نقدینگی را کوتاه کنند. برای دستیابی به این اهداف، آن‌ها نیاز به یکپارچه‌سازی مدیریت موجودی، خرید، عملکرد لجستیک و همچنین فرایندهای خودکاری دارند که مطابق با نیازهای آن‌ها سفارشی شده باشد.

تولیدکنندگان فرایند گسسته، دسته‌ای و پیوسته

همگی به ERP و سیستم‌های زنجیره تأمین برای دستیابی به اهداف کیفیت محصول، مدیریت استفاده از دارایی، کنترل هزینه‌های اضافه‌کاری، رسیدگی به بازگشت مشتری و موارد دیگر متکی هستند. تولیدکنندگان همچنین می‌توانند با نظارت بر حرکات موجودی، مشخص‌کردن محصولات برتر و مدیریت کارآمدتر، کنترل موجودی کالا را به دست آورند.

شرکت‌های خدماتی

رابطه شرکت‌های خدماتی و ERP چیست؟ شرکت‌های خدماتی از جمله حسابداری، مالیات، مهندسی، فناوری اطلاعات، شرکت‌های خدمات حقوقی و سایر شرکت‌های خدمات حرفه‌ای به فناوری قدرتمند ERP نیاز دارند تا تعهدات ارائه خدمات را با سلامت مالی متعادل کند. کلید موفقیت خدمات حرفه‌ای توانایی پایبندی به برنامه در حین مدیریت سودآوری پروژه، استفاده از منابع، شناسایی درآمد و فرصت‌های رشد است.

خرده‌فروشی

اکنون که تجارت الکترونیک با سایر کانال‌های فروش ادغام کرده‌اند، خرده‌فروشی دستخوش تحول قابل‌توجهی شده است. توانایی ارائه گزینه‌های سلف‌سرویس برای شناسایی، پیکربندی، خرید و ارسال محصولات به داده‌های یکپارچه بستگی دارد. یک ERP مدرن به خرده‌فروشان کمک می‌کند تا رهاشدن سبد خرید، بهبود تبدیل وب‌سایت، میانگین ارزش سفارش و ارزش طول عمر مشتری را کاهش دهند.

تولیدکنندگان فرایند گسسته، دسته‌ای و پیوسته

ماژول‌های رایج ERP چیست؟

سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع سازمانی، انواع ماژول‌های مختلف را شامل می‌شود. هر ماژول ERP از فرایندهای کسب‌وکار خاصی مانند امور مالی، تدارکات، یا تولید پشتیبانی می‌کند و به کارکنان آن بخش معاملات و بینشی را که برای انجام کارهای خود نیاز دارند، ارائه می‌دهد. هر ماژول به سیستم ERP متصل می‌شود که یک منبع واحد از حقیقت و داده‌های دقیق و به اشتراک گذاشته شده را در بین بخش‌ها ارائه می‌دهد. پرکاربردترین ماژول‌های ERP عبارت‌اند از:

امور مالی

ماژول مالی و حسابداری ستون فقرات اکثر سیستم‌های ERP است. علاوه بر مدیریت دفترکل و خودکارسازی وظایف کلیدی مالی، به کسب‌وکارها کمک می‌کند حساب‌های پرداختنی (AP) و دریافتنی (AR) را ردیابی کنند، دفاتر را به طور مؤثر ببندند، گزارش‌های مالی تولید کنند، با استانداردهای شناسایی درآمد مطابقت داشته باشند، ریسک مالی را کاهش دهند و موارد دیگر.

مدیریت منابع انسانی

اکثر سیستم‌های ERP شامل یک ماژول مدیریت منابع انسانی هستند که قابلیت‌های اصلی مانند حضوروغیاب، زمان و حقوق را فراهم می‌کنند. افزونه‌ها یا حتی مجموعه‌های مدیریت سرمایه انسانی (HCM) می‌توانند به ERP متصل شوند و عملکرد منابع انسانی قوی‌تری ارائه دهند.

منبع‌یابی و تدارکات

ماژول منبع‌یابی و تدارکات به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا مواد و خدماتی را که برای تولید کالاهایشان نیاز دارند تهیه کنند. این ماژول خرید را متمرکز و خودکار می‌کند، مذاکرات تأمین‌کننده را با تجزیه‌وتحلیل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی بهبود می‌بخشد و حتی به طور یکپارچه با شبکه‌های خریداران ارتباط برقرار می‌کند.

فروش

ماژول فروش ارتباطات با مشتریان را پیگیری کرده و به نمایندگان کمک می‌کند تا از بینش‌های مبتنی بر داده برای افزایش فروش و هدف قراردادن سرنخ‌ها با تبلیغات مناسب و فرصت‌های فروش بیشتر استفاده کنند. این سیستم شامل قابلیت‌هایی برای فرایند تبدیل سفارش به نقدینگی است؛ این فرایند مواردی مثل مدیریت سفارش، قراردادها، صورت‌حساب، مدیریت عملکرد فروش، و پشتیبانی نیروی فروش را شامل می‌شود.

ساخت

ساخت در ERP چیست؟ ماژول ساخت، یک جزء کلیدی برنامه‌ریزی و اجرای نرم‌افزار ERP است. این ماژول به شرکت‌ها کمک می‌کند تا فرایندهای تولید پیچیده را ساده کرده و اطمینان حاصل کنند که تولید مطابق با تقاضا است. ساخت معمولاً شامل قابلیت‌هایی برای برنامه‌ریزی نیازهای مواد (MRP)، برنامه‌ریزی تولید، اجرای تولید، مدیریت کیفیت و موارد دیگر است.

لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین

ماژول زنجیره تأمین، جابه‌جایی کالاها و منابع را در سراسر زنجیره تأمین سازمان دنبال می‌کند. این ماژول ابزارهایی را برای مدیریت موجودی در زمان واقعی، عملیات انبارداری، حمل‌ونقل و تدارکات فراهم می‌کند. همچنین می‌تواند به افزایش دید و انعطاف‌پذیری زنجیره تأمین کمک کند.

خدمات

ماژول خدمات به شرکت‌ها کمک می‌کند خدمات قابل‌اعتماد و شخصی‌سازی‌شده‌ای را که مشتریان انتظار دارند ارائه دهند. این ماژول می‌تواند شامل ابزارهایی برای تعمیرات داخلی، قطعات یدکی، مدیریت خدمات میدانی و جریان‌های درآمد مبتنی بر خدمات باشد. همچنین تجزیه‌وتحلیل‌هایی را برای کمک به نمایندگان خدمات و تکنسین‌ها در حل سریع مسائل مشتریان و بهبود وفاداری ارائه می‌دهد.

تحقیق و توسعه و مهندسی

این ماژول ابزارهایی را برای طراحی و توسعه محصول، مدیریت چرخه عمر محصول (PLM)، انطباق محصول، و موارد دیگر ارائه می‌کند؛ بنابراین شرکت‌ها می‌توانند به‌سرعت و به‌صرفه نوآوری‌های جدید ایجاد کنند.

مدیریت دارایی سازمانی

سیستم‌های ERP قوی می‌توانند شامل یک ماژول EAM باشند که به کسب‌وکارهای دارای دارایی فشرده کمک می‌کند تا زمان خرابی را به حداقل برسانند و از ماشین‌ها و تجهیزات خود تا اوج بازدهی استفاده کنند. این ماژول شامل قابلیت‌هایی برای نگهداری پیش‌بینی‌شده، عملیات و برنامه‌ریزی دارایی، محیط‌زیست، سلامت و ایمنی و غیره است.

انواع استقرار ERP چیست؟

سیستم‌های ERP مدرن را می‌توان به روش‌های مختلفی استقرار داد: در یک فضای ابری عمومی یا خصوصی، در محل یا در سناریوهای ترکیبی مختلف که محیط‌ها را ترکیب می‌کنند. در اینجا برخی از مزایای سطح بالای هر کدام آورده شده است تا به شما در شناسایی گزینه استقرار ERP که برای کسب‌وکار شما منطقی‌تر است، کمک کند.

ERP ابری

با ابر ERP، نرم‌افزار در فضای ابری میزبانی می‌شود و به‌عنوان سرویس مشترک شما، از طریق اینترنت تحویل داده می‌شود. ارائه‌دهنده نرم‌افزار عموماً از طرف شما از نگهداری منظم، به‌روزرسانی‌ها و امنیت مراقبت می‌کند. امروزه، ابر ERP به دلایل زیادی محبوب‌ترین روش استقرار است. برخی از این دلایل شامل هزینه‌های اولیه پایین‌تر، مقیاس‌پذیری و چابکی بیشتر، ادغام آسان‌تر و موارد دیگر است.

ERP در محل

استقرار در محل یک مدل سنتی برای استقرار نرم‌افزار است که در آن شما همه چیز را کنترل می‌کنید. نرم‌افزار ERP معمولاً در مرکز داده شما و در مکان‌های انتخابی شما نصب می‌شود. در این حالت نصب و نگهداری سخت‌افزار و نرم‌افزار بر عهده کارکنان شما است.

بسیاری از شرکت‌ها در حال مدرن‌سازی و ارتقای سیستم‌های ERP داخلی خود به استقرار ابری هستند. این امر مستلزم برنامه‌ریزی دقیق برای ارتقای ERP شما و همچنین فرایندی متفکرانه برای ارزیابی این نرم‌افزار و گزینه‌های استقرار است.

ERP هیبرید

برای شرکت‌هایی که می‌خواهند ترکیبی از هر دو را برای برآوردن نیازهای تجاری خود داشته باشند، مدل ERP ابری ترکیبی وجود دارد. در این حالت برخی از برنامه‌ها و داده‌های ERP شما در فضای ابری و برخی در محل قرار می‌گیرند. گاهی اوقات از آن به‌عنوان ERP دولایه نیز یاد می‌شود.

انواع استقرار ERP چیست؟

۱۰ موردی که باید در یک سیستم ERP جستجو کنید

ویژگی‌های اساسی ERP چیست؟ هر سیستم ERP مدرن فهرست بلندبالایی از قابلیت‌ها را بر اساس صنعتی که در آن خدمت می‌کند و ماژول‌هایی که ارائه می‌کند، خواهد داشت. بااین‌حال، ۱۰ ویژگی اساسی وجود دارد که همه سیستم‌های مدیریت منابع سازمانی باید داشته باشند:

۱- پایگاه‌داده مشترک: ارائه داده‌های منسجم و مشترک و دیدگاهی متقابل از شرکت

۲- تجزیه‌وتحلیل جاسازی شده: ابزارهای تجزیه‌وتحلیل داخلی و ابزارهای انطباق که می‌توانند بینش هوشمندانه‌ای را برای هر حوزه‌ای از کسب‌وکار ارائه دهند

۳- تجسم داده‌ها: ارائه بصری اطلاعات کلیدی با داشبورد، KPI و تجزیه‌وتحلیل نقطه و کلیک برای کمک به تصمیم‌گیری سریع و آگاهانه

۴- اتوماسیون: اتوماسیون کارهای تکراری و همچنین RPA پیشرفته با هوش مصنوعی و یادگیری ماشین

۵- UI/UX ثابت: ظاهر و احساس یکسان در ماژول‌ها و همچنین ابزارهای پیکربندی و شخصی‌سازی آسان

۶- یکپارچه‌سازی: یکپارچه‌سازی فرایندها و گردش‌های کاری و همچنین ادغام باز و آسان با سایر راه‌حل‌های نرم‌افزاری و منابع داده

۷- فناوری‌های جدید: پشتیبانی از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، دستیارهای دیجیتال، اینترنت اشیا، امنیت حریم خصوصی و…

۸- پلتفرم فناوری: پشتیبانی از فناوری سریع، اثبات شده و پایدار برای این سرمایه‌گذاری بلندمدت

۹- پشتیبانی چندملیتی: پشتیبانی فنی برای خدمات ابری، آموزش و پیاده‌سازی به زبان‌ها، ارزها، شیوه‌ها و مقررات کسب‌وکار

۱۰- انتخاب استقرار: انتخاب چگونگی نوع استقرار از بین حالت‌های ابری، داخلی یا ترکیبی

سیستم‌های ERP چگونه کار می‌کنند؟

یک سیستم ERP از ماژول‌های یکپارچه یا برنامه‌های تجاری تشکیل شده است که با یکدیگر ترکیب می‌شوند و یک پایگاه‌داده مشترک را به اشتراک می‌گذارند.

هر ماژول ERP معمولاً بر روی یک حوزه تجاری متمرکز است، اما آنها با استفاده از داده‌های یکسان برای رفع نیازهای شرکت با هم کار می‌کنند. امور مالی، حسابداری، منابع انسانی، فروش، تدارکات و زنجیره تأمین نقاط شروع محبوب هستند. شرکت‌ها می‌توانند ماژول موردنظر خود را انتخاب کنند و می‌توانند در صورت نیاز آن را تغییر دهند.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

برای اخذ ایزو از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!