مدیریت کیفیت چیست؟ ۷ اصل مدیریت کیفیت
فهرست مطالب
مدیریت کیفیت چیست؟
مدیریت کیفیت عبارت است از نظارت بر تمامی فعالیتها و وظایفی که باید برای حفظ سطح مطلوبی از تعالی انجام شود. این سیستم شامل تعیین خطمشی کیفیت، برنامهریزی و ایجاد تضمین کیفیت و مدیریت کیفیت جامع (TQM) است.
نمونهای از مدیریت کیفیت
معروفترین نمونه TQM پیادهسازی تویوتا از سیستم Kanban است. کانبان یک سیگنال فیزیکی است و واکنشی زنجیرهای ایجاد میکند تا منجر به یک عمل خاص شود.
تویوتا از این ایده برای اجرای سیستم تولید بهموقع (JIT) استفاده کرد. برای کارآمدتر ساختن خط مونتاژ خود، این شرکت تصمیم گرفت که موجودی کافی را در دسترس داشته باشد تا سفارشهای مشتریان را در زمان تولید تکمیل کند.
۷ اصل مدیریت کیفیت
اصول مدیریت کیفیت بر بهبود فرایندهای عملیاتی شما تأکید کرده و اندازهگیری و تصمیمگیری مبتنی بر واقعیت برای بهبود کیفیت محصول یا خدمتی که ارائه میکنید را پوشش میدهد. این اصول بر سه رکن تجاری تمرکز دارد:
- فرایند
- افراد
- محصول
در ادامه اصول کلی مدیریت کیفیت را که از مبانی اصلی ایزو ۹۰۰۱ هستند، با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم:
۱- تمرکز بر مشتری
اصل اول سیستم مدیریت کیفیت مستلزم آن است که سازمانها بر مشتری و انتظارات او تمرکز کنند. یک سازمان باید الزامات مشتری را، اعم از ضمنی و صریح، درک کند و ترتیباتی را در فرایندها برای برآوردهکردن این الزامات انجام دهد.
جمعآوری بازخورد مشتری، درک انتظارات آنها و ارائه ارزش به مشتری تضمین میکند که مشتری به مجموعه شما وفادار بماند. یک مشتری راضی شهرت شما را در بازار افزایش میدهد و این پیشرفت بزرگی بهحساب میآید.
۲- رهبری مدیریت کیفیت
رهبران، پرچمداران تغییرات موردنیاز یک سازمان هستند. این اصل بر نقش رهبران در ایجاد وحدت هدف، هدایت و رهبری ابتکارات مدیریت کیفیت در سازمان تأکید دارد.
رهبران باید محیط و منابعی را برای ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت کارآمد در سازمان فراهم کرده و اصول آن را ترویج کنند.
۳- تعامل مردم
مردم مهمترین رکن یک سازمان هستند. سازمانی که افراد را توانمند و درگیر کرده است، بر دستورالعمل عالی برای موفقیت مسلط شده است.
این اصل بر حصول اطمینان از شایستگی افراد بر اساس مهارتها، تجربه و دانش تمرکز دارد که قادر به برآوردن نیازهای مشتری هستند.
۴- رویکرد فرایند
فرایند مجموعهای از فعالیتهای مرتبط با یکدیگر است که با استفاده از برخی ورودیها عمل میکند و خروجی موردنظر را فراهم میکند. این اصل مدیریت کیفیت، یک سازمان را تشویق میکند تا رویکردی فرایندی به کار ارائه دهد.
فرایندها باید در کل یکنواخت باشند و نتیجه قابل پیش بینی را تضمین کنند. اندازهگیریها و کنترلهای کافی نیز باید برای اطمینان از دستیابی فرآیندها به اهداف تجاری اعمال شود.
۵- بهبود
این اصل بر ایجاد فرهنگ بهبود مستمر در سازمان تمرکز دارد. سازمان باید در فرایندهای خود تأمل کند، دادهها را تجزیهوتحلیل کند و تغییراتی را در سیستم ایجاد کند تا نتایج خود را بهبود بخشد.
بهبود مستمر فرصتهای جدیدی را به ارمغان میآورد و عملکرد سازمان را تقویت میکند.
۶- تصمیمگیری مبتنی بر شواهد
تصمیمگیری مستلزم آن است که تصمیمات باید بر اساس شواهد یا حقایق باشد و نه بر اساس احساسات. باید مکانیزمهایی در سازمان تعبیه شود تا دادهها را از منابع مختلف جمعآوری کند، نتایج این دادهها را تجزیهوتحلیل کند و بر اساس این دادهها تصمیمگیری کند.
۷- مدیریت روابط
روابط قوی با مشتریان، تأمینکنندگان، کارمندان و سایر ذینفعان تا زمانی که هر افراد در جهت دستیابی به یک هدف مشترک تلاش میکند، بسیار کمک میکند.
ایجاد درک درستی از اهداف و ارزشهای مشترک برای یک کسبوکار جهت کارآمدی و عملکرد بهتر در هر روز از اهمیت بالایی برخوردار است.
استانداردهای مدیریت کیفیت
ISO (سازمان بینالمللی استاندارد) همواره تلاش میکند تا مسیر رسیدن به محصول و خدمات باکیفیت را برای سازمانها هموار کند. پرداختن به جنبههای مختلف سیستم مدیریت کیفیت است که حاوی برخی از شناختهشدهترین استانداردهای ISO، یعنی خانواده ISO 9000 است، مهمترین گام در این مسیر است.
سیستم مدیریت کیفیت (QMS) چیست؟
سیستم مدیریت کیفیت (QMS) متشکل از خطمشیها و رویههایی است که چارچوبی رسمی برای روش کلی تجارت سازمان ارائه میکند؛ همچنین نحوه برآوردهکردن الزامات استاندارد ISO 9001 را توضیح میدهد.
مزایای QMS چیست؟
یک سیستم مدیریت کیفیت خوب باید ساده و قابلپیگیری باشد. هنگامی که یک QMS بهدرستی توسعه داده شود، مزایای بسیاری را ارائه میدهد که به شما امکان میدهد تجارت خود را بهتر اداره کنید. این سیستم به شما کمک میکند تا:
- کنترل مدیریت بهتری داشته باشید.
- بهترین شیوههای تجاری را اجرا کنید.
- عملکرد عملیاتی خود را افزایش دهید.
- ارتباطات تجاری را تسهیل کنید.
- اطمینان حاصل کنید که کارکنان جدید بهسرعت و بهراحتی جذب میشوند.
- به سطح ثابتی از خدمات و تحویل محصول دست یابید.
- روحیه و انگیزه کارکنان را افزایش دهید.
- از رشد کسبوکار در آینده حمایت کنید.
- بر اساس اندازهگیری عینی، بهبود مستمر ایجاد کنید.
چگونه یک QMS را توسعه داده و گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ را دریافت کنیم؟
قبل از شروع توسعه یک سیستم مدیریت کیفیت، ضروری است اطمینان حاصل کنید که مدیریت ارشد به طور کامل از این سیستم پشتیبانی کرده و به حمایت از توسعه، اجرا و نگهداری مداوم سیستم متعهد است. در ادامه مراحلی وجود دارد که باید برای توسعه QMS دنبال کنید:
مرحله ۱ – یک رهبر برای پروژه مدیریت کیفیت تعیین کنید
باید رهبری انتخاب کنید که علاقهمند به مدیریت کیفیت و بهبود کسبوکار برای پیشبرد آن باشد.
مرحله ۲ – وظایف اصلی را شناسایی کنید
کارکردهای اصلی در کسبوکار را شناسایی کرده و فرایندهای مرتبط را برای هر عملکرد فهرست کنید.
مرحله ۳ – فرایندهای تجاری را مستند کنید
فرایندها را مستند کرده و مسئولیتها و سوابق مربوطه را شناسایی کنید. این شامل:
مرحله ۴ – سیستم را بر اساس استاندارد بررسی کنید
پس از مستندسازی فرایندها، رویهها را بر اساس استاندارد بازنگری کنید تا مطمئن شوید که همه الزامات برآورده شدهاند.
مرحله ۵ – تأیید مدیریت
اطمینان حاصل کنید که مدیریت کل سیستم را بررسی و تأیید میکند. تأییدیه مدیریت باید مستند و ثبت شود.
مرحله ۶ – آموزش مدیریت کیفیت
اکنون اسناد سیستم میتواند به طور رسمی برای کارکنان منتشر شود. کارکنان باید در زمینه استفاده از اسناد آموزش ببینند و از مسئولیتهای خود دررابطهبا سیستم مدیریت کیفیت آگاه شوند.
مرحله ۷ – یک ممیزی داخلی از سیستم انجام دهید
هنگامی که سیستم را با موفقیت پیادهسازی کردید، باید یک ممیزی داخلی انجام دهید. هدف حسابرسی داخلی تعیین میزان انطباق فرایندهای کاری با رویههای مستند است.
مرحله ۸ – یک جلسه بررسی مدیریت برگزار کنید
این جلسه باید نتایج ممیزی داخلی، هرگونه تغییر در کسبوکار و سیستم مدیریت کیفیت، بازخورد مشتریان و سایر زمینهها را که در استاندارد مشخص شده است، بررسی کند.
مرحله ۹ – با یک نهاد مشاوره یا صدور گواهی همکاری کنید
یک نهاد صدور گواهی را برای انجام ممیزی صدور گواهینامه استخدام کنید. پس از موفقیت در ممیزی گواهینامه خود را دریافت کنید.
نکاتی برای توسعه QMS
هنگام توسعه سیستم خود، مهم است بهخاطر داشته باشید که نیازی به ابداع مجدد روشی برای کسبوکار، فقط به این دلیل که یک سیستم مدیریت کیفیت را پیادهسازی میکنید، وجود ندارد. تنها کافی است:
- سیستم خود را ساده نگه دارید و نحوه عملکرد کسبوکار خود را ثبت کنید
- از تعهد رهبری و مدیریت قوی به فرایند اطمینان حاصل کنید
- فردی مناسب را بهعنوان هماهنگکننده سیستم تعیین کنید
- همه کارکنان را در این فرایند مشارکت دهید.
اخذ گواهینامه ایزو معتبر
برای اخذ انواع گواهینامههای ایزو میتوانید از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.
ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!