iso چیست ؟

ایزو چیست

iso چیست؟ (ایزو چیست؟ گواهینامه ایزو چیست؟) سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) یک سازمان غیردولتی است و طیف گسترده‌ای از استانداردهای اختصاصی، صنعتی و تجاری را منتشر می‌کند. اعضای ISO سازمان‌های استاندارد ملی هستند که در توسعه و ارتقای استانداردهای بین‌المللی برای فناوری، فرایندهای آزمایش علمی، شرایط کاری، مسائل اجتماعی و موارد دیگر همکاری می‌کنند. دفتر مرکزی این سازمان در ژنو، سوئیس است؛ جایی که یک دبیرخانه مرکزی بر عملیات نظارت دارد.

این مقاله جهت تکمیل مقاله ایزو چیست نوشته شده و به تاریخچه، مراحل و فواید اخذ ایزو می‌پردازیم. پس از آشنایی با این مفاهیم لازم است تا بدانید: از کجا ایزو بگیریم؟

گواهینامه ایزو (گواهینامه ISO) چیست؟

گواهینامه ایزو (گواهینامه ISO) مدرک و سندی است که نشانگر پیاده سازی موفق الزامات یک استاندارد ایزو در سازمان می باشد. به عنوان مثال اگر سازمانی موفق به دریافت گواهینامه ۹۰۰۱ گردد به این معنی است که الزامات استاندارد ایزو ۹۰۰۱ به درستی در این سازمان اجرایی شده و گواهینامه ای دال بر موفقیت در این موضوع به سازمان اعطاء گردیده است.

حال که با سازمان ایزو آشنا شدید باید بدانید گواهینامه ایزو تضمینی است که یک نهاد گواهی‌کننده در مورد اینکه یک سرویس، محصول یا سیستم، الزامات استاندارد را برآورده می‌کند ارائه می‌دهد. در حالی که ISO استانداردها را توسعه می‌دهد، نهادهای گواهی شخص ثالث انطباق با آن استانداردها را تأیید می‌کنند.

از عبارت «گواهینامه ISO» برای نشان دادن انطباق یک محصول یا سیستم با استانداردها استفاده نمی‌شود؛ بلکه در عنوان گواهینامه باید نوع استاندارد مورد تایید مشخص باشد. به‌عنوان مثال، به جای “ISO certified” باید از عبارت “ISO 9001:2015 Certified” استفاده کنید.


فرایند صدور گواهینامه‌ iso

فرایند صدور گواهینامه برای استانداردهای ISO بسته به استاندارد و سازمان گواهی‌دهنده متفاوت است. برای استانداردهای رایج، سازمان‌ها ممکن است نیاز داشته باشند ابتدا یک مرجع صدور گواهینامه مناسب را بررسی و انتخاب کنند یا در دوره ایزو شرکت کنید. توصیه‌هایی برای مراحلی که باید برای دریافت گواهینامه استاندارد دنبال کنید، شامل موارد زیر است:

  • درک استانداردهای ISO
  • شناسایی عدم انطباق‌ها با الزامات استاندارد
  • مستندسازی فرایندها، رویه‌ها و برنامه‌هایی جهت بهبود عدم انطباق‌ها
  • اجرا و پیاده‌سازی الزامات استاندارد
  • انجام ممیزی داخلی برای بررسی انطباق با استاندارد قبل از حسابرسی رسمی
  • ممیزی انطباق رسمی و فرایند صدور گواهینامه

اخذ ایزو

تاریخچه سازمان بین‌المللی استاندارد

سازمان بین‌المللی استاندارد در سال ۱۹۴۷ تاسیس شد. این سازمان در دهه ۱۹۲۰ به عنوان فدراسیون بین‌المللی انجمن‌های استاندارد ملی (ISA) شروع به کار کرد. پس از تعلیق در طول جنگ جهانی دوم، کمیته هماهنگی استانداردهای سازمان ملل متحد (UNSCC) یک نهاد استاندارد جهانی جدید را پیشنهاد کرد و سازمان بین‌المللی استاندارد را تشکیل داد.

“ISO” مخفف عبارتی نیست؛ کلمه‌ای یونانی است که از isos به معنی «برابر» گرفته شده است و در مجموعه‌ای از اصطلاحات مانند ایزومتریک (با اندازه یا ابعاد مساوی) و ایزونومی (برابری افراد در برابر قوانین) به کار می‌رود.


فعالیت‌های سازمان ایزو

در پاسخ به این سوال که فعالیت‌های سازمان iso چیست باید بگوییم که این سازمان استانداردهایی را برای طیف وسیعی از محصولات، مواد و فرایندها منتشر می‌کند. در حال حاضر، این سازمان دارای بیش از ۲۴۳۶۲ استاندارد است که در کاتالوگ استانداردهای ISO گنجانده شده است و به بخش‌های مختلفی از جمله فناوری مراقبت‌های بهداشتی، مهندسی راه‌آهن، جواهرات، پوشاک، متالورژی، سلاح، رنگ، مهندسی عمران، کشاورزی و … تقسیم می‌شود.

این سازمان علاوه بر تولید استانداردها، گزارش‌های فنی، مشخصات فنی، مشخصات عمومی، تصحیح‌های فنی و راهنماهایی را نیز منتشر کرده و با ارائه استانداردهای مشترک بین کشورهای مختلف نقش مهمی در تسهیل تجارت جهانی ایفا می‌کند.

کسب‌و‌کارها چگونه گواهی ISO می‌گیرند؟

پس از اینکه به سوال ایزو چیست پاسخ دادیم باید با نحوه اخذ ایزو نیز آشنا شوید. فرایند دریافت گواهینامه برای استانداردهای ایزو می‌تواند گران و زمان‌بر باشد. قبل از هر اقدامی برای دریافت گواهینامه، تعیین نیاز به اخذ ایزو و نوع آن می‌تواند مهم‌ترین قدم باشد. اولین قدم برای دریافت ایزو این است که تعیین کنید آیا برای شما صرفه اقتصادی دارد یا خیر.


دلایل اخذ ایزو

اکنون که مفهوم ایزو چیست را بررسی کردیم لازم است تا با برخی از دلایلی که سازمان‌ها به دنبال اخذ گواهینامه هستند نیز آشنا شویم. این دلایل عبارتند از:

الزامات قانونی

برخی از کسب‌وکارها و محصولات الزامی قانونی جهت مطابقت با استانداردهای رایج نیاز دارند.

الزامات مشتری

حتی در مواردی که الزام خاصی برای اخذ یک استاندارد صنعتی وجود ندارد، برخی از مشتریان مانند سازمان‌های دولتی ممکن است سازمان‌های دارای گواهینامه استاندارد را ترجیح دهند.

سازگاری بهبود یافته

اخذ ایزو می‌تواند به سازمان‌های بزرگ و کوچک کمک کند تا تضمین کیفیت ثابتی را در واحدهای تجاری ملی یا بین‌المللی ارائه دهند.

گواهینامه ایزو


مراحل تدوین استانداردهای iso

تا این بخش تلاش کردیم که به سوال «iso چیست ؟» پاسخ داده باشیم. سازمان بین‌المللی استاندارد یک فرایند شش مرحله‌ای برای تدوین استانداردها دارد. این مراحل را در ادامه بررسی می‌کنیم:

۱- پیشنهاد

اولین گام در توسعه یک استاندارد جدید زمانی شروع می‌شود که انجمن‌های صنعتی یا گروه‌های مصرف‌کننده، درخواستی ارائه دهند. کمیته ISO مربوطه تعیین می‌کند که آیا واقعاً استاندارد جدیدی لازم است یا خیر.

۲- مرحله مقدماتی

یک گروه کاری برای تهیه پیش‌نویس استاندارد جدید تشکیل می‌دهند. این کارگروه متشکل از کارشناسان موضوع و ذی‌نفعان صنعت است. هنگامی که پیش‌نویس را رضایت‌بخش تشخیص دهند، کمیته مادر برای مرحله بعدی تصمیم می‌گیرد.

۳- کمیته

مرحله کمیته یک مرحله اختیاری است که طی آن اعضای کمیته اصلی، پیش‌نویس استاندارد را بررسی می‌کنند. هنگامی که کمیته در مورد محتوای فنی پیش‌نویس به اجماع رسید، روند کار وارد مرحله بعدی می‌شود.

۴- استعلام پیش‌نویس استاندارد

در این مرحله، پیش‌نویس استاندارد بین‌المللی که DIS نامیده می‌شود را جهت رای‌گیری بین اعضای ISO توزیع می‌کنند. اگر DIS در این مرحله بدون هیچ تغییر فنی تایید شود، ISO آن را به‌عنوان استاندارد منتشر می‌کند. در غیر این صورت به مرحله تایید منتقل می‌شود.

۵- تایید پیش‌نویس استاندارد

پیش‌نویس نهایی استاندارد بین‌المللی یا FDIS به اعضای ISO ارائه شده و آن‌ها به تایید استاندارد جدید رای می‌دهند.

۶- انتشار

اگر اعضای ISO استاندارد جدید را تایید کنند، FDIS به عنوان یک استاندارد رسمی بین‌المللی منتشر می‌شود.


محبوب‌ترین استانداردهای ایزو کدامند؟

ایزو ۹۰۰۱

ایزو ۹۰۰۱ (سیستم مدیریت کیفیت) به‌عنوان استاندارد شناخته‌شده بین‌المللی برای سیستم‌های مدیریت کیفیت (QMS) تعریف شده ‌است. این استاندارد گسترده‌ترین استاندارد QMS در جهان است که بیش از ۱ میلیون گواهینامه برای سازمان‌ها در ۱۷۸ کشور جهان صادر شده است.

برای استقرار سیستم مدیریت کیفیت بر اساس استاندارد ایزو ۹۰۰۱ باید وضعیت موجود، نقاط ضعف، نقاط قوت و تطابق سازمانی را شناسایی و با این استاندارد بررسی و مقایسه کرد.

استاندارد ISO 9001 تأکید می‌کند که یک سازمان به تعیین، اجرا، مدیریت، بهبود مستمر و اثر بخشی فرایندهایی که در سیستم مدیریت کیفیت مورد نیاز است اهمیت می دهد و تأثیر متقابل این فرایندها را به منظور به دست آوردن اهداف سازمانی مدیریت می‌کند.

ایزو ۱۴۰۰۱

ایزو ۱۴۰۰۱ (سیستم مدیریت زیست‌محیطی) استانداری است که با راهنمایی‌ها و دستورالعمل‌های خود به سازمان‌ها کمک می‌کند تا از آسیب‌زدن به محیط‌زیست جلوگیری کنند یا آن‌ها را به حداقل کاهش دهند.

با اخذ گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ می‌توانید به ذی‌نفعان، مشتریان و کارمندان خود ثابت کنید که از تعهدات زیست‌محیطی خود آگاه هستید و به دنبال کاهش تأثیرات مخرب سازمان خود هستید. بسیار مهم است که خطرات مرتبط با محیط‌زیست را شناسایی کنید. سازمان بین‌المللی ایزو با تدوین این استاندارد سعی بر این داشته تا اثرات منفی صنعتی شدن جوامع بکاهد.

ایزو ۴۵۰۰۱

ایزو ۴۵۰۰۱ (سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه‌ای) به شما کمک می‌کند تا مهم‌ترین دارایی سازمان، یعنی نیروی انسانی خود را حفظ کنید و به پیشرفت و برتری در کسب‌وکار خود برسید.

تا زمانی که سازمان شما دارای نیروی انسانی است که ممکن است از فعالیت‌های آن‌ها تحت‌تأثیر قرار گیرید، استفاده از این رویکرد سیستماتیک برای مدیریت سلامت و ایمنی به همه سود خواهد رساند. ایزو ۴۵۰۰۱ انعطاف‌پذیر است و برای طیف گسترده‌ای از سازمان‌ها کاربرد دارد. اولین قدم در پیاده‌سازی ایزو ۴۵۰۰۱ یا هر استاندارد دیگری در این زمینه، درک هدف آن و اینکه چگونه می‌تواند برای سازمان شما مفید باشد است.

انواع استاندارد

 


ایزو چگونه به گسترش تجارت کمک می‌کند؟

در بازار رقابتی امروز، خریداران به دنبال محصولی باکیفیت بالا و بدون عیب هستند. در اینجا گواهینامه ایزو نقش حیاتی در گسترش حضور کسب‌وکار شما ایفا می‌کند.

لوگوی استانداردهای ISO، کیفیت بین‌المللی محصول را برای خریداران تضمین می‌کند. به‌این‌ترتیب شرکت در دوره ایزو و اخذ گواهینامه می‌تواند به شما کمک کند تا به‌راحتی وارد بازارهای جهانی شوید.

فرایند صدور گواهینامه ایزو به‌صورت آنلاین

  1. اسناد و اطلاعات موردنیاز را در وب‌سایت مرجع صدور آپلود کنید.
  2. با مشاور کسب‌وکار دررابطه‌با سازمان و استانداردهای مختلف اعتباربخشی مشورت کنید.
  3. متخصصان مربوطه اعتبار اسناد و اطلاعات ارائه شده را بررسی کرده و فرایند صدور را آغاز می‌کنند.
  4. پس از پرداخت آنلاین هزینه مطابق با قرارداد تصویر گواهینامه برای شما ارسال می‌شود.
  5. در صورت تأیید تصویر، ارسال فیزیکی مدارک و مستندات برای شما انجام می‌شود.

در صورت لزوم یا درخواست مجموعه باید مشاوره، مستندسازی و پیاده‌سازی ISO را انجام دهید و در نتیجه یک ممیزی موفق، گواهینامه ایزو را برای شما صادر ‌کنند.

مدارک لازم جهت اخذ گواهینامه iso چیست؟

جهت شرکت در دوره ایرو و کسب گواهینامه باید مدارکی را ارائه کنید. از جمله:

  1. مدرکی برای ثبت کسب‌وکار و اثبات وجود؛ مانند آگهی تأسیس، گواهی ثبت برند و …
  2. روزنامه رسمی، پروانه بهره‌برداری، تعداد پرسنل
  3. یک نمونه فاکتور خریدوفروش جهت تضمین ماهیت فعالیت تجاری سازمان

آیا به گواهینامه معتبر ایزو نیاز دارید؟

برخی از مجموعه‌های مشاوره ایزو، علاوه‌بر بحث مشاوره، فرایند صدور را نیز انجام می‌دهند. اما مجموعه‌های مشاور صرف نیز، می‌توانند از شما در گرفتن خدمات از سایر ارائه‌دهندگان پشتیبانی کنند. علیرغم اینکه این مجموعه‌ها گواهینامه معتبر ارائه نمی‌کنند، مشاورانشان به‌طور منظم سیستم‌های مدیریت را برای ارائه‌دهندگان گواهینامه معتبر بررسی می‌کنند و به خوبی از این فرایند اطلاع دارند.

حتی در صورت نیاز می‌توانند به شما کمک کنند تا یک ارائه‌دهنده گواهی معتبر برای ارزیابی کسب‌وکارتان تهیه کنید و در طول این مراحل شما را همراهی کنند تا با پشتیبانی منظم در مسیر خود بمانید و اطمینان حاصل شود که به رعایت الزامات گواهینامه خود ادامه می‌دهید.


جمع‌بندی

در این مقاله با دو مفهوم آشنا شدیم:

  • iso چیست ؟ ( ایزو چیست ؟)
  • گواهینامه ایزو چیست ؟

با استفاده از سامانه‌های آنلاین می‌توانید با کم‌ترین هزینه، انواع ISO را برای سازمان خود اخذ کنید؛ اما هنگام تلاش برای دستیابی به گواهینامه ایزو ارزان، طیف وسیعی از خطرات در راه شما قرار می‌گیرد و بسیار مهم است که دقت کنید در دام شرکت‌های فیک و تقلبی نیفتید.

سوالات متداول

در ادامه آشنایی با مبحث « iso چیست» و «گواهینامه ایزو چیست» به برخی از سوالات متداول در این زمینه پاسخ می‌دهیم:

چه کسی استانداردهای بین‌المللی ISO را تایید می‌کند؟

استانداردهای ایزو در سطح بین‌المللی مورد توافق کارشناسان در زمینه‌های مرتبط هستند. این‌ها افرادی هستند که می دانند صنایعشان به چه چیزی نیاز دارند، افرادی مانند تولیدکنندگان، فروشندگان، خریداران، مشتریان، انجمن‌های تجاری، کاربران یا تنظیم کننده‌ها و …

استانداردهای iso چیست و چه زمینه‌هایی را پوشش می‌دهند؟

برخی از نمونه‌های استانداردهای ISO عبارتند از کالیبراسیون دماسنج‌ها، مقررات ایمنی مواد غذایی، اندازه کفش، سطوح موسیقی، مدیریت امنیتی، مدیریت محیطی و …

سازمان ایزو صدور گواهینامه را انجام می‌دهد؟

سازمان ISO استانداردهای بین‌المللی مانند ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ را توسعه می‌دهد، اما در صدور گواهینامه آن‌ها دخالتی ندارد. صدور گواهینامه‌ها توسط نهادهای صدور گواهینامه خارجی انجام می‌شود.

مرجع صدور گواهینامه را چگونه انتخاب کنیم؟

هنگام انتخاب یک مرجع صدور گواهینامه باید توجه کنید که:

  • چندین مرجع صدور گواهینامه را ارزیابی کنید.
  • بررسی کنید که آیا نهاد صدور گواهی از استانداردهای مربوطه استفاده می‌کند.
  • بررسی کنید که آیا مرجع معتبری است یا خیر.

اخذ گواهینامه ایزو معتبر

ایزوسیستم با همکاری برترین مراجع صدور (CB)، انواع گواهینامه‌های بین‌المللی ISO را برای سازمان‌ها و سایر مراکز تجاری و غیرتجاری صادر می‌کند. این مجموعه در قالب سایت گواهینامه ایزو نیز فعالیت دارد. شرکت دانش بنیان خانه مدیران، ایزوسیستم را به‌عنوان برند تجاری خود ثبت کرده و از سال ۱۳۸۵ در حوزه ارائه خدمات مشاور مدیریت و صدور گوهینامه‌های بین‌المللی ایزو فعالیت می‌کند.

پس از آشنایی با مفاهیم iso چیست ؟ ( ایزو چیست ؟) برای اخذ ایزو از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.


این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.

نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...

تماس با ایزوسیستم ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳

ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.

هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!